用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節~~報料區
樓主: fcbttkw
go

校際音樂節~~報料區 [複製鏈接]

筲箕灣教會個場又冇規定, 伴奏同家長都可以入, 但伴奏話部琴好唔掂, 勁大聲, keys又鬆, 要就住黎彈

另外評判見到一位伴奏女士用copy譜即時檢查, 睇完之後冇出聲, 相信已disqualified...

27/2 第一場Cello Junior 分數好高第一名有94分

請問比賽時要著校服定可以著便服?

回復 EdwinHo 的帖子

you can wear school inform or your own clothes. I always suggest my students to wear school uniform. (but not the sports ones)

回覆:校際音樂節~~報料區

如有伴奏,係一位伴奏,一位家長

醒目開學勳章 王國長老

我都係用影印譜, 我有買正版, 不過唔想未到比賽已經玩殘/爛, 所以會影印黎練習, 寫到花晒都得(如果攪攪下唔見埋份正版我仲想喊)

其實份譜花晒得唔得架呢?

引用:我都係用影印譜,+我有買正版,+不過唔想未到

原帖由 Charlotte_mom 於 12-02-29 發表
我都係用影印譜, 我有買正版, 不過唔想未到比賽已經玩殘/爛, 所以會影印黎練習, 寫到花晒都得(如果攪攪下唔 ...
參賽者要背譜所以唔帶都冇所謂,但伴奏照計比較專業應該唔會劃花份譜啩,總之你比到本琴書個評判睇就OK

Charlotte_mom 發表於 12-2-29 16:39
其實份譜花晒得唔得架呢?
5年前, 亞女第一位琴老師, 佢都係畫到亞女本琴書花哂, 校際/考試都照用.

舊年轉了琴老師, 亞女E+練緊考試歌, 佢就影一份嚟MARK NOTES, 佢話畫到花哂用嚟考試唔係咁好.

回覆:校際音樂節~~報料區

---deleted

bebebe12345  功力幾高都要劃譜,邊處拉、邊處拖、邊處俾.....每人耍求不同,都要註明。  發表於 12-3-1 12:56

billyyanst 發表於 12-2-29 18:48
我仔響學琴4年,曾經見過三位教琴/伴奏老師可以響第一次打開份譜就可彈到,以佢地sight reading的功力根本 ...
畫份譜又唔一定=功力唔夠
我自己幫學生伴,都會留意人地器樂老師有咩指示然後在我自己的部份mark返
另外有時唔同學生會在唔同位呼吸,我都會o係份譜度mark低
不過..可能都係我功力唔夠,嘩哈哈

fcbttkw  伴奏肯劃份譜是一件好事,起碼佢有重視過當中細節,想做好一些!  發表於 12-2-29 19:17

好多時大家就以為伴奏的作用=彈左個piano part出黎,其實一個好的伴奏,最大的功能,不但是配合獨奏者,面對年紀細的更加可以帶起佢地,不過我尋日所見的,真係佢有佢彈,個小朋友有小朋友自己拉,完全0交流

TwoKidsFamily  所以找個夾到的伴奏好緊要。  發表於 12-3-6 14:32
Charlotte_mom  咁咪真係俾佢累C喇  發表於 12-3-1 10:58
fcbttkw  亦是我今天所見的!  發表於 12-2-29 19:22

回復 marcuscyrus 的帖子

fcbttkw  亦是我今天所見的!

尋日直頭聽到我o哂咀,中間o個堆chords可以全部彈錯哂都得~_~

Charlotte_mom  我相信係, 唔係個個都咁有HEART肯花咁多時間夾, 音樂節人人都忙到顛了  發表於 12-3-1 10:58
fcbttkw  今日都係唔好得去邊,各色各樣都有,難道要搵一個好的伴奏真的那麼難!!!  發表於 12-2-29 22:39

回復 Siutingava 的帖子

我個仔都係長沙灣YMCA比賽,3月2日上午.請問由長沙灣地鐵站行到YMCA要几耐?個頭有無野食GA?THX!

fcbttkw  約15分鐘,附近有餐廳  發表於 12-3-1 00:00

醒目開學勳章 王國長老

billyyanst 發表於 12-2-29 17:05
參賽者要背譜所以唔帶都冇所謂,但伴奏照計比較專業應該唔會劃花份譜啩,總之你比到本琴書個評判睇就OK

...
NONO, THIS IS NOT TRUE
根據大會規定, 背唔背譜都好, 學生係應該要帶一份正版既譜去, 評判隨時有權檢查(我見過), 如果出示唔到就有機會被取消資格

音樂人長老  想知幾多人用原譜,睇兩大琴行去貨量就得,視乎協會是否跟進!  發表於 12-3-1 14:01
YanYan0116  今年我都有聽人咁講過.  發表於 12-3-1 13:03
fcbttkw  正確  發表於 12-3-1 10:58

你說得十分對, 一個好伴奏不但增加小朋友信心, 補救小朋友經驗不足.
我囝囝好好彩遇到這樣一位伴奏老師, 我們已是第三年合作了,
今年拿到第一, 真的很感謝她!

多謝! 紫色好靚  不過好似細支了DD

TwoKidsFamily    發表於 12-3-6 14:33
Singpiano  恭喜  發表於 12-3-6 10:01
洛婷  恭喜恭喜   發表於 12-3-1 17:40
bb86    發表於 12-3-1 16:59
fcbttkw  恭喜
今年支紫色旗好靚  發表於 12-3-1 12:06

Charlotte_mom  我相信係, 唔係個個都咁有HEART肯花咁多時間夾, 音樂節人人都忙到顛了  

所以有時都希望同業可以就自己的時間能力才接job,唔好因為忙而連累到人
今年我除左伴自己仔,只係接多一單,其他都推哂,都是唔想因為自己冇時間同人夾而累到人

bebebe12345  好伴奏難求、有D推都推唔甩!  發表於 12-3-1 13:19

回覆:ivyyu0716 的帖子

長沙灣YMCA從MTR行去10-15mins左右,向保安道行果頭有唔少茶餐廳,保安道街巿有圖書館,有時間多可讓小孩在那兒看書打發時間。

billyyanst 發表於 12-2-29 18:48
我仔響學琴4年,曾經見過三位教琴/伴奏老師可以響第一次打開份譜就可彈到,以佢地sight reading的功力根本 ...

我女的老師畫譜, 係比我個女睇, 提我個女有咩要留意.
如果做老師, 唔係一打開就可以彈, 你都唔會搵佢教la.

想問問係唔係一定要帶比賽書去檢查??

醒目開學勳章 王國長老

marcuscyrus 發表於 12-3-1 11:51

Charlotte_mom  我相信係, 唔係個個都咁有HEART肯花咁多時間夾, 音樂節人人都忙 ...

我女個琴老師, 本身都有好多學生報校際, 而琴老師又有學小提琴, 小提琴老師又希望琴老師幫學生陪奏, 所以年年校際前後D上課時間就改到9彩, 真係7-11都有, 我都諒解既, 見到琴老師忙到身體都差埋, 我鄧佢辛苦

回覆:marcuscyrus 的帖子

要背對獨奏者咁大整蠱?

‹ 上一主題|下一主題