用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 很喜歡KV, 但有点疑惑.....
go

很喜歡KV, 但有点疑惑..... [複製鏈接]

細女有幸被KV取錄, 个人很喜歡這所幼稚園, 但又担心会否太(早)谷令小朋友辛苦而失去學習興趣, 不過无可否認對上傳統小學有幫助。

KV從K2便每周默書及測驗,評估, 其实作為家長会唔会好大壓力? 小朋友又会唔会有壓力? 定一話老師有方法令他們学懂, 家長只需每星期温習便能應付考試?

聽聞K2,K3的數學幾深, 請問K3会學到乜程度? I mean 会否学乘數? 一般小朋友又能否跟得上?

大女是讀較愉快學習的KG,  佢本身都算叻&乖, 加上自己extra教佢頗多野, 所以程度不錯。Now, 唔知妹妹是否易教, 又怕自己冇時間冇心力, 碰岩KV收咗, 所以有這樣的考慮。

大女現K3, 学校要佢哋帶資料做class presentation, 感覺有助 train up her confidence, 唔知KV有冇此training呢?

大女間KG都收咗細妹, 但KV都唔易入,give up覺得可惜....

煩請給我一点意見及資料, 万分感謝
   8    0    0    0

Anyone parents can help?

我係K1家長而已,但見冇乜家長回應,都想俾少少意見你參考吓。讀左一個學期的K1,我的囝囝跟得幾好,做左兩次評估,我完全冇同佢溫都OK,雖然我知K2要溫,但以囝囝的性格同做功課的態度去看,佢應該跟得上。學校在學術上教得好,品德教育亦佳,係一所好學校,但我覺得揀唔揀最重要係睇你小朋友的性格,我識K1至K3的家長,有家長話小朋友追得辛苦,但都有人覺得冇問題,而追得辛苦的小朋友通常係坐唔定那種,要成日跟到足的,咁作為父母都會吃力。故此,你真係要觀察清楚你小朋友的性格要定,例如佢宜家坐定定填色或畫畫有冇問題?同埋,呢個係你第二個小朋友,相比第一個(我自己都將會有第二個),一定少左時間去教佢,呢D都係你要考慮的因素呢,千祈唔好因為KV名氣大而揀呢,真係要配合自己需要。如果你小朋友的性格係適合的,KV真係一間好學校來的。當然,都有家長話自己小朋友本身好好動而後來俾KV管教得好,但呢個要係你讀左至知,咁你又搏唔搏呢,人各有志,如果我小朋友係好坐唔定,我唔會揀KV。呢個係我小小意見。

好多謝你的回覆,見到有人比意見真感激。
我小朋友是坐得定,剛剛的家長會老師comment佢喺專心及易教的孩子,不過有時自己教佢,覺得佢唔係一教就懂個type,可能佢慢熱掛!所以驚kv太深唔知佢跟唔跟得上啊!
你講得岩,就係因為是2nd child,我afford 唔到用一樣咁多時間教佢,我的想法是:kv教好佢中數(當然會同佢温書),自己top up 教多d英文上的knowledge
,唔知這個想法是否對呢?
好希望再有k2 or k3家長可幫下我,比d意見我,thanks a lot

My son is a current K2 student in KV.  He loves school a lot.  I have not carried out much revision with him as I need to go to work.  So far he performs well and I do not think the cirriculum is too difficult.  The kids are like sponge, they can absorb more than you think.  Besides, good kid will be particular can do well no matter he/she is with KV or any other school as he or she can pay attention to the teacher anyway.

So, if you are not living too far away, KV is a good choice.  Yet, if you are living really far, think about it.  

Chunyaymama,

Thanks for your comment.

So what is your view point towards KV without NET?  And how will you keep up your kids' English standard?  Or will you think KV's English is pretty good though without NET?

Appreciate your sharing of thoughts.

I think with or without NET will not make too much difference.  Because I know so many parents with kids in other KG with NET still need to have extra classes in other learning centre to sharpen the English standard.  Its comparatively easy to find good learning centre for English Centre though.

Hi
我都是面對同一個問題, 囡囡被KV and 另一個學習愉快的KG收了. 但對KV 認識不多, 只知學術方面很好, 我也很放心, 但對校園生活想多D, 例如, 每天可在outdoor playgroup 玩嗎?有園藝/美術/自主學習的課堂?

醒目開學勳章

唔落雨/唔太凍/熱, 基本上好多時都可以去outdoor 玩, 當然有美勞, 耐唔時有親子勞作, 園藝. 岩岩派左幾粒豆返黎話要種.  另下學校有project 要做, 每2個月跟學校比既主題交功課.  每2week派3本story book返屋企睇.  學校有sports day, 每2個月有生日會.

醒目開學勳章

另其實要睇埋你target乜野小學
如你target 傳統多功課/測驗/考試既就梗係揀 kv 啦, 上小一connect 得好好架.

zoesychan, thank a lot.
咁如果我第時target d跨區出名D學校, 如Holy Family (KT), 是抽獎的, 讀KV 都會有幫助嗎?

其實我也很想小朋友入KV, 但我亦有sc am offer, 兩者真的很難揀,  最大分別就是學費, 我真係覺得KV 超值 (sc: 11個月,$38xx, K2就$42XX), 但對於外界所指他們很谷, 及很嚴, 只著重學術, 我真的驚驚...幸好上來有用家分享原來也會有活動

不過上教統局看過, 他們師生比例很高呀, 全校老師只不過是68位, SC總共112位, 足足真的多一陪, 難怪KV平這麼多!用家, 請再分享一下, 如果KV真的一班有30位學生, 他們又不是雙班主任制, 如果可以照顧這麼多數目的學生呢?

porporchi 發表於 12-3-12 10:27
其實我也很想小朋友入KV, 但我亦有sc am offer, 兩者真的很難揀,  最大分別就是學費, 我真係覺得KV 超值 (s ...

There are two teachers for each class.  I do not know why you said they don't.  You have made the decision actually.  Why don't you release your offer so that other more interested kids can have it?  

I still remember that there was a parent from KV saw another parent begging for KV to offer his younger one a place for K1 next academic year.  I am so glad and thank God for letting my younger one have chance to be in KV again. My kids are of very different in terms of their characters. Yet, I believe KV can provide them with good foundation and all rounded education.

chunyatmama, 對不起, 坊間所指的雙班主任制是一位英, 一位普通話, 兩位都是正教老師, 不是助教; 而一般KG, 就如我小女現時讀的都是有兩位老師, 不過學校不稱此為雙班主任, 因為兩位之中, 一位是正教, 另外一位就助手; 我會今個星期就放回offer出來了! 謝謝!

porporchi, 我相信大家都是好難決擇, 亦知道KV是好學校, 不過 真係聽唔少關於KV學術點好, 真係好少聽關於KV既課堂活動, 令我也害怕了, 小朋友會不會沒有了開心快樂的童年, 而童年只為了學術.......
我想, KV只是少一點活動吧, 而不是沒有, 這可能給了點安慰, 希望小朋友喜歡上學吧!
而你有SC/KV, 我覺得巳很好, 無須太多想了, 讀那一間, 你小朋友條路也唔會太差吧....

回覆:很喜歡KV, 但有点疑惑.....

Kentville 有活動㗎,各種parties, sports day,只不過家長冇得玩。開完parties 小朋友一大袋禮物帶回家,開心到不得了。

今年有Kentville 哥哥家姐係度讀緊嘅弟妺好多都冇offer, 放返個位出來俾kv fans。

樓主, 你在KV版問, 意見一定會Support KV的, 父母當然覺得最好才讓子女入讀啦.

其實KV不是很深, 功課由K2起才中英數各一份. 小朋友可應付, 但字體要求高, 其他幼稚園隔行寫, KV則是寫滿的. 老師會比較, 讀得好(家長有跟, 默測考次次100分的)會如魚得水, 其他小朋友會有點壓力, 之不過他們太小不懂表達.

學校主要活動是約兩月一次的派對, 一年一次SPORT DAY, 一年兩次Show and Tell, K2 & 3有outing各一次, 所有野家長冇得參與, 連畢業禮都冇家長份. 不過這有好有不好, 要上班的家長真的可以不理. 但其實許多家長都會在這些特別日子接送, 小朋友都會希望父母來接下自己.

當年KV是我頭號首選, 因出名, 學費平, 程度高, 不用家長跟進. 不過讀過後, 只覺得小女不適合. 所以了解下自己小朋友去決定吧, 別人情況未必適用於你身上.

yinglongma意見忠肯
另外留意個別老師會有其獨特教法, 接受與否看個別家長心態

回覆:很喜歡KV, 但有点疑惑.....

以我囡上午班為例,其實個助教就是下午某班(K3)個正教老師,即班主任,她在我囡班中負責教中文,我從一些人blog仲知她是很有經驗的;而那上午班主任就掉轉為下午助教。因此,我覚得其實有兩個都有料(本身為班主任的資格)的老師坐鎮都不錯!
另,我去年得SC am offer, 連校服都買了,第一個月學費都付了,及至7月還是八月頭call, 由於我先前已衡量若有KV call waiting 怎辦,那時我真頭也不回就選KV, 簡單說,學費差好遠,且KV 中、數強有其一套方法及賣點,既然都有其重要賣點,為何不選?而SC 不過只英文而已,就負出高昂學費,我個人覺得幼稚園唔使好似讀大學交學費卦!至今,我絕對無後悔,至少我覚得俾出嘅學費(將近一年)回報是多過我expected! 誠然,我囡每天返學都很開心,even more happy than nursery in Kx it is true that teachers are very important n my daughter luckily meet two openminded n cheerful teachers they are firm but always give children chances to learn
最後,好個人,是你對自己孩子的認識,我個是大仔,我孩子是可以有多些input因他有能力承載,如果太少或淺,我擔心他會因悶坐不定!

KV 出來, 對於就讀小一真的有幫忙, 基本上唔洗點適應課程.

谷唔谷好睇小朋友吸唔吸收. 我個人立場, 與其上到小一都要面對默書測驗考試, 咁幼稚園 K2 開始慢慢適應都唔係壞事.

如果TARGET 真係傳統小學, KV 必定超額完成.

‹ 上一主題|下一主題