用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田邊間小學band 1 尾, 比較唔谷?
go

沙田邊間小學band 1 尾, 比較唔谷? [複製鏈接]

想搬去沙田, 但對沙田學校唔熟, 有無mama可以分享吓?
88 or 91 net 都可以, 唔介意 band 1 尾, 但想學校有愛心. 有咩選擇?
   2    0    0    0

其實全港BAND 1 好難有唔谷,除非係國際學校。如果你真係怕小朋友讀得辛苦,而你家庭環境許可,可以考慮國際小學。

回覆:hkrosetw 的帖子

咩為之band 1 尾小學?

在91区,一般人对觉得培基,一吕,沙吕是band1头。它们的升中派位,有7成以上升到英中。
凡是官津小学,要升中理想,都免不了"谷",分别只是,很谷或劲谷而已,如果要轻松一点,又想有一定的学术成绩,只可考虑直资或私小。

建議先閱讀以下主題:

沙田 band1 小學

本來係咪谷,睇學生本身係點既.程度高既學生,都唔會覺得谷,係叫做適合程度.
不過為左要升level,又或者為左唔好殺校,好多學校都惟有唔理咁多,總之就有咁深整咁深啦.
http://era-central.blogspot.com/

pineapple0983 發表於 12-2-27 10:12
建議先閱讀以下主題:

沙田 band1 小學
我出咗post之後都搵到, E+惡補緊

Era 發表於 12-2-27 11:23
本來係咪谷,睇學生本身係點既.程度高既學生,都唔會覺得谷,係叫做適合程度.
不過為左要升level,又或 ...
我都明白要睇小朋友既能力, 我個仔係做嘢慢既人, 學唔難, 做功課就可憐..........所以都想搵間唔好太谷太多功課既學校

hkrosetw 發表於 12-2-27 01:47
其實全港BAND 1 好難有唔谷,除非係國際學校。如果你真係怕小朋友讀得辛苦,而你家庭環境許可,可以考慮國 ...
我有兩個小朋友, 經濟上唔許可..........國際學校得個想字

小伊 發表於 12-2-27 01:55
咩為之band 1 尾小學?
我唸.....band 1之中唔係最top嗰d囉

既然小學冇分banding, 何來band 1 尾!

小伊 發表於 12-2-27 22:17
既然小學冇分banding, 何來band 1 尾!
教署無分啫, 但個個家長都會分架喎.............如果唔用band幾來分, 咁咪用一線尾嚟形容囉

91网一线尾:朱小和梁小,或加上萧小。

Denise_Chan 發表於 12-2-27 18:24
我都明白要睇小朋友既能力, 我個仔係做嘢慢既人, 學唔難, 做功課就可憐..........所以都想搵間唔好太谷太多 ...
其實小朋友好多都係 hea下 hea 下既,因為佢地未感受過壓力。但上到小學、中學,附近個個同學仔都快,佢會感受到這種無型的壓力,慢慢習慣就 handle 到;你無需要太早給小朋友定型,唔試過點知唔得呢?

沙田區好少學校係唔"谷"的,除非d特殊學校;唔係個個小朋友都天才兒童,唔練習就可以資優生。如果唔"谷",間學校就上唔到。上唔到就少人報,小人報就開唔足班,開唔足班就可能被殺校。你唔谷但其它小學谷,就不進則退啦。

所以現實係殘酷的;除非個小朋友準備將來出國升學,咁可以讀直資、讀國際、讀d用試驗模式教學法的學校;但事實上大部份人都冇咁既經濟能力,唯有跟番本地的遊戲規則囉;唔怪得好多人話香港學生好可憐。但唔係咁,可以點?

我都唔想咁架,但鬼叫窮咩~

我都想我小朋友返小學開心d, 唔好咁快咁大壓力, 但係呢個畸形社會除非真的好豁達~

pineapple0983 發表於 12-2-28 12:10
其實小朋友好多都係 hea下 hea 下既,因為佢地未感受過壓力。但上到小學、中學,附近個個同學仔都快,佢會 ...
你都講得啱, 遊戲規則一定要守.........
我睇咗bk媽媽既post, 暫時鎖定培基及朱小, 我仔已經2年級, 係插班生, 希望佢可以入到喇

syeemom 發表於 12-2-28 12:54
我都想我小朋友返小學開心d, 唔好咁快咁大壓力, 但係呢個畸形社會除非真的好豁達~ ...
同我想法一樣, 我好鐘意我E+讀緊嗰間, 出名校風好, 老師以關愛教學, 但升中只係35-40%band 1率, 對我嚟講OK架喇............keep住阿仔係教前位置就得
要搬要轉校都無法

DD仔 發表於 12-2-28 11:05
91网一线尾:朱小和梁小,或加上萧小。
Thanks, 我都鐘意朱小及培基

不過會報多幾間安全d

對於上次參觀完培基,我對佢既印象麻麻

引用:對於上次參觀完培基,我對佢既印象麻麻

原帖由 卡兒 於 12-03-23 發表
對於上次參觀完培基,我對佢既印象麻麻
有興趣聽下你睇法!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題