用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 孩子近來愛看的書
樓主: madscientist
go

孩子近來愛看的書   [複製鏈接]

四隻貓 發表於 17-9-26 10:16
經過不斷嘗試, 我女終於睇好多字既中文書啦, 仲睇到廢寢忘餐.

恭喜晒! 雖然佢睇緊嘅書未必會係你想嘅,但係個好開始。落咗搭 再慢慢幫佢調較品味。

我嗰個……仲未可以打通經脈。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-9-29 12:06
吹牛小姐和膽小先生
晶晶桃花園記
多謝推介,都係你最好人士
睇過內文啲字好似唔算太細,希望阿仔鍾意

MrBeast    發表於 17-9-30 09:18

想買幾本較新出版的英文書同中文書俾女睇下,大家有冇好介紹?11、2歲,好鐘意睇書,謝謝

Junjun7 發表於 17-10-4 14:41
想買幾本較新出版的英文書同中文書俾女睇下,大家有冇好介紹?11、2歲,好鐘意睇書,謝謝 ...

小女13歲,追緊:
The Selection
The School for Good and Evil
可以參考吓。

YolandaTam 發表於 17-10-4 21:19
小女13歲,追緊:
The Selection
The School for Good and Evil
啱俾個女參考 佢話ok喔 有時間去睇下 Thx

bobbob 發表於 17-9-29 22:09
多謝推介,都係你最好人士
睇過內文啲字好似唔算太細,希望阿仔鍾意
...

阿女開始看英文Harry Potter,但她覺得字體太少。請問Harry Potter有沒有大字版+小量插圖?是哪個出版社?

cherrieshum 發表於 17-10-25 07:07
阿女開始看英文Harry Potter,但她覺得字體太少。請問Harry Potter有沒有大字版+小量插圖?是哪個出版社? ...

https://www.bookdepository.com/Harry-Potter-and-the-Philosophers-Stone-J-K-Rowling-Jim-Kay/9781408845646?ref=grid-view&qid=1508888315969&sr=1-5

try this

cherrieshum 發表於 17-10-25 07:07
阿女開始看英文Harry Potter,但她覺得字體太少。請問Harry Potter有沒有大字版+小量插圖?是哪個出版社? ...
美版字大d,有圖版字最細

醒目開學勳章

除咗kindle,最近hp出咗插圖系列,好大本書啲字會大隻啲:
https://www.amazon.com/Harry-Potter-Sorcerers-Stone-Illustrated/dp/0545790352

S-Kwok 發表於 16-11-25 07:30
我仔反而鍾意睇Percy Jackson, 唔鍾意睇Harry porter, 最近比佢睇咗fantasic beast 嘅trailer, 佢好似有啲 ...

請問入門睇邊本較易同吸引?謝謝

S-Kwok 發表於 17-10-25 07:39
https://www.bookdepository.com/Harry-Potter-and-the-Philosophers-Stone-J-K-Rowling-Jim-Kay/97814088 ...

Thx

MrBeast 發表於 17-10-25 18:56
美版字大d,有圖版字最細

Thx

bobbob 發表於 17-10-25 20:46
除咗kindle,最近hp出咗插圖系列,好大本書啲字會大隻啲:
https://www.amazon.com/Harry-Potter-Sorcerer ...

Thx

醒目開學勳章

LWL1212 發表於 17-10-25 22:55
請問入門睇邊本較易同吸引?謝謝
無論點都係睇percy jackson先,話晒都係第1個series,呢個作者嘅書程度唔爭得遠

S-Kwok 發表於 17-9-29 15:17
恭喜晒! 雖然佢睇緊嘅書未必會係你想嘅,但係個好開始。落咗搭 再慢慢幫佢調較品味。

我嗰個……仲未可 ...
好開心, 呀女落咗搭, 佢已經睇左兩本衛斯理<<大廈>> 同<<筆友>>, 佢好鍾意, 仲大讚作者倪匡好有幻想力.

四隻貓 發表於 17-10-30 17:59
好開心, 呀女落咗搭, 佢已經睇左兩本衛斯理 同, 佢好鍾意, 仲大讚作者倪匡好有幻想力.

...

恭喜晒!
依你女女,好快就會再上一層樓 (無論品味、睇書闊度、深度)。

S-Kwok 發表於 17-10-31 08:27
恭喜晒!
依你女女,好快就會再上一層樓 (無論品味、睇書闊度、深度)。
...
多謝呀. 終於找到合呀女口味的中文書.

攪掂呀女, 就開始到細仔.
呀仔近來唔多願意睇英文書, 只肯睇dogman ,  中文都只睇科普類漫畫書同叮噹.

我考慮緊要買多部Kindle 俾呀仔引下佢睇書.

四隻貓 發表於 17-11-2 10:55
多謝呀. 終於找到合呀女口味的中文書.

攪掂呀女, 就開始到細仔.

仔仔有咩喜好呀?
有冇睇過Galaxy Zack呀?
中文有冇試大偵探福爾摩斯 或 豬頭小偵探 系列呀?

S-Kwok 發表於 17-11-2 18:48
仔仔有咩喜好呀?

台灣香港版?Thx

S-Kwok 發表於 17-11-2 18:48
仔仔有咩喜好呀?

請問知不知邊間書局有得賣?THX.
‹ 上一主題|下一主題