用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 孩子近來愛看的書
樓主: madscientist
go

孩子近來愛看的書   [複製鏈接]

cherrieshum 發表於 17-6-11 23:41
你阿囝咁叻,是否不玩手機?

阿仔唔叻㗎。
不過我真係有限度比佢用電子產品 (電腦/ipad/電話)。我只會星期六/日比佢用20-30分鐘左右。
間中會介紹一些有關卡通science / 中國歷史 嘅you tube片

回覆樓主:

孩子習慣了眼見為憑,它們的速度總是快過大腦的思考,孩子習慣於聲光刺激,不再願意自己想像,而沒有了想像的空間,容易窄化孩子的想像力。所以想聽到孩子在作文時抱怨想不出來,面對問題也不知道怎麼解決。

以上是從“用心智圖法開發孩子的左右腦”一書中抽出來跟大家分享。

以針對作文來說,當然還有很多影響,生活的體驗便是其中之一。

S-Kwok 發表於 17-5-23 13:59

阿仔有睇緊英文版,睇咗3、4套,依家睇緊Rick Riordan 本Apo ...

可以嘗試在國內當當網買,我買了1-4套,沒有找到第5套,女兒很喜歡看,都看第二遍了,一直要我買第5套,等書展能不能買到第五套

S-Kwok 發表於 17-6-12 12:12
阿仔唔叻㗎。
不過我真係有限度比佢用電子產品 (電腦/ipad/電話)。我只會星期六/日比佢用20-30分鐘左右 ...

我也想小朋友看一些有關卡通science / 中國歷史 的you tube片,可以介紹一些嗎?

byoung 發表於 17-6-24 23:47
我也想小朋友看一些有關卡通science / 中國歷史 的you tube片,可以介紹一些嗎?
...

其實我自己都只喺係you tube 打啲key words 如中國歷史動畫、science kids …仔自己揀鍾意嘅睇咋,冇特別要佢睇邊套

Thanks for sharing

經過不斷嘗試, 我女終於睇好多字既中文書啦, 仲睇到廢寢忘餐.

估佢唔到
原來係鍾意睇電視劇愛情故事<微微一笑很傾城>...一路睇仲一路笑...
現在佢睇緊 <三生三世十里桃花> . (我本來係download 落Kindle 自己睇的)

之前佢只肯睇老夫子, 多啦a夢, 最多字果本係佐羅力. 其他果d大偵探福爾摩斯, 老鼠記者, 故事摩天輪,阿濃, 何紫, 詩魂,修煉,  .....全部係冷宮.
原來唔係字量問題, 係題材唔0岩.

十歲就睇情情塔塔 mouth:" />
都算啦, 照剎, 引左佢落搭先. 我會試下俾亦舒瓊瑤佢睇, 又download 左射鵰同衛斯理, 希望轉到其他題材.

P.S. 仲有一要點, 近來除左科普書, 我完全唔買唔借英文故事書, 佢係糧荒下所以走去睇我部Kindle.

四隻貓 發表於 17-9-26 10:16
經過不斷嘗試, 我女終於睇好多字既中文書啦, 仲睇到廢寢忘餐.

有少少建議, 最好唔好比囡囡睇瓊瑤住, 她的小說與現實有一定距離, 看了會以為男女愛情就是人生唯一的响往及追求, 當年我四五年班開始看, 心智未成熟, 就中伏了.

YanKanMom 發表於 17-9-28 10:05
有少少建議, 最好唔好比囡囡睇瓊瑤住, 她的小說與現實有一定距離, 看了會以為男女愛情就是人生唯一的响往 ...
多謝提醒. 我都有此擔心.

係要篩選下, 瓊瑤暫時download 左<窗外> 同<船> 咋. 結局都係指出如果太看重愛情, 人生會唔幸福.

亦舒就<朝花夕拾>, 比較科幻, 當中仲出現左衛斯理同白素, 用來鋪路導佢去睇衛斯理.

<微微一笑>我都有同佢傾, 提佢個故事其實好童話, 網上世界上邊有0甘多王子,網上騙子就多.

四隻貓 發表於 17-9-28 10:31

係要篩選下, 瓊瑤暫時download 左 同 咋. 結局都係指出如果太看重愛情, 人生會 ...
亦舒近年的愛情小說睇多幾本, 會發覺套路差不多. 但她是一個與時並進的作者, 小說取材會貼近新時代的發展, 雖然女主角一律有錢, 就算出身不富有, 過程中總會變得有錢, 但她近年幾乎每本小說皆會說明女子必須自強而非靠別人才會有好日子過, 這點用來提醒女孩子也不錯的.

四隻貓 發表於 17-9-26 10:16
終於打通經脈
會不會試下還珠格格?劇就超好笑,書就未看過。

我個看完修煉後e加唔睇d300頁書,暫時under200頁細字的都ok

想請問各位, BOOK DEPOSITORY 會大約幾月會有做特價?

醒目開學勳章

hobitdou 發表於 17-9-29 09:25
想請問各位, BOOK DEPOSITORY 會大約幾月會有做特價?
如果你係會員,大概每2、3個月就會send個coupon code畀你,但只可用1次

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-9-28 23:04
終於打通經脈
會不會試下還珠格格?劇就超好笑,書就未看過。
有無200零頁嘅書嘅推介?

醒目開學勳章

YanKanMom 發表於 17-9-28 12:41
亦舒近年的愛情小說睇多幾本, 會發覺套路差不多. 但她是一個與時並進的作者, 小說取材會貼近新時代的發展,  ...
其實大部份嘅愛情小說都好罐頭,睇多2本已經估到個結局

醒目開學勳章

四隻貓 發表於 17-9-28 10:31

係要篩選下, 瓊瑤暫時download 左 同 咋. 結局都係指出如果太看重愛情, 人生會 ...
朝花夕拾算係亦舒嘅新嘗試,加咗啲啲sci fi原素,無咁悶,方中信仲因為做咗齣戲嘅男主角先改個咁嘅藝名。
另外我對『圓舞』亦較有印象,因為男主角好貫徹

bobbob 發表於 17-9-29 10:56
有無200零頁嘅書嘅推介?
吹牛小姐和膽小先生
晶晶桃花園記

倒楣鬼的日記

故事有趣信色正面,不過唔知你小朋友會否中意

回覆 bobbob 的帖子

ps 以上幾本書後都有些問題供親子討論

MrBeast 發表於 17-9-29 12:06
吹牛小姐和膽小先生
晶晶桃花園記

<晶晶桃花園記>我係博客來買左仲未睇, 今晚返去睇下先.

希望呀女今次真係通左中文<任督二脈>, 要觀察下佢睇完<三生三世> 之後會開咩來睇. 如果肯繼續睇埋Kindle入面其他既書就開心死我啦.

<還珠格格>等我檢視下先, 我都係只睇過電視劇.

YanKanMom 發表於 17-9-28 12:41
亦舒近年的愛情小說睇多幾本, 會發覺套路差不多. 但她是一個與時並進的作者, 小說取材會貼近新時代的發展,  ...但她近年幾乎每本小說皆會說明女子必須自強而非靠別人才會有好日子過, 這點用來提醒女孩子也不錯的.

同意呀!
亦舒本<我的前半生>好強調唔好以為嫁入豪門做少奶奶就幸福到老, [女子必須自強而非靠別人才會有好日子過 ], 呢本一定要俾女睇. 雖然結局都有點夢幻, 但帶出的訊息也是好的.

國內改編左拍電視劇, 我睇左覺得都係書好睇好多.
‹ 上一主題|下一主題