用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 孩子近來愛看的書
樓主: madscientist
go

孩子近來愛看的書   [複製鏈接]

Sumyeema1 發表於 16-10-11 13:33
huba, 阿女要寫 book report, 有冇中英文書推介?

相信你囡囡已做過很多英文小說類的閱讀報告,如果學校沒指定題材的話,不如今次從英文小說堆中跳出來選中文非小說類的書。她已上小五,可以嘗試從一些有趣的角度去認識一些國家的發展歷史。

剛巧手邊有本從圖書館借來的「日本創意大發明」東販出版 索書號 409.31 6580 (原書在日本2010年出版) 想介紹給你,書內將日本自1900年後過往100多年來有趣又普及的發明品列出介紹,包括香港人熟悉的味之素、即食麵及麵包機等等,趣味性很高,適合高小程度以上的學生甚至成年人。

每一個發明介紹都有硏發年表及一欄「從數字看歷史!」的簡述。

書內也包括一個簡單清晰的100多年來的發明年表(及世界大事對照),另外也解釋了與發明密不可分的「專利權」概念及申請流程。

引用:Quote:Sumyeema1+發表於+16-10-11+13:33+ h

原帖由 huba 於 16-10-13 發表

相信你囡囡已做過很多英文小說類的閱讀報告,如果學校沒指定 ...
好有趣,我都想睇,謝謝。

但不知道啱唔啱阿女口味。

回覆 LODAVID 的帖子

多謝介紹,睇完PRINCESS PINK AND THE LAND OF FAKE BELIEVE ,返睇幾次都話好睇,

而家追緊THE NOTEBOOK OF DOOM....

thanks for sharing~~

回覆 bibikids119 的帖子

回覆 bibikids119 的帖子

依家佢自己畫怪獸同寫怪獸特徵, 正
http://www.scholastic.com/branches/pdf/downloadables/Notebook-of-Doom-Make-a-Monster-Worksheet.pdf

bibikids119  多謝分享呀,阿仔都好喜歡畫畫架~thanks  發表於 16-11-2 10:23

回覆樓主:

阿女近來沉迷一套名叫《怪傑佐羅力》的中文圖書,好淺白,接近漫畫

回覆 cherrieshum 的帖子

呢套你在邊度買呀?好似只有台灣網有哦

bibikids119 發表於 16-11-15 16:58
回覆 cherrieshum 的帖子

呢套你在邊度買呀?好似只有台灣網有哦

在圖書館借的

bibikids119  原來有,thanks  發表於 16-11-23 11:28

我囡囡最近開肯看Harry Potter, 家中得頭兩冊英文版, 另外有full set 中文。雖然她未必會看最後那幾冊, 但我在考慮買套box set 英文版, 續本買好似貴些。我見有adult edition Harry Potter, 想問吓是否同其它 box set 不同?

醒目開學勳章

scyauchris 發表於 16-11-23 10:40
我囡囡最近開肯看Harry Potter, 家中得頭兩冊英文版, 另外有full set 中文。雖然她未必會看最後那幾冊, 但 ...
據了解成人版同兒童版內容一樣,係封面唔同,反而美版同英版字眼上有少少唔同。
如果你女自己肯睇代表佢有興趣而唔係被逼,應該唔驚佢睇唔完,因為套書都幾易睇,我以為我仔睇到第5集會驚同悶(因為開始比較長而且內容較黑暗),但佢一口氣睇晒7本仲睇埋所有spin-off,越睇越有興趣。

回覆 bobbob 的帖子

謝謝回覆, 咁我買英國版。我是怕佢接受唔到之後Harry Potter 的god father, 校長要死之類。中文版係以前我自己看, 昨晚佢自己攞左最尾那冊看, 佢都係要睇到喊, 所以佢最好看到第三冊就停。我唔想佢突然發瘨!

bobbob 發表於 16-11-23 12:29
據了解成人版同兒童版內容一樣,係封面唔同,反而美版同英版字眼上有少少唔同。
如果你女自己肯睇代表佢有 ...

我仔反而鍾意睇Percy Jackson, 唔鍾意睇Harry porter, 最近比佢睇咗fantasic beast 嘅trailer, 佢好似有啲驚,但佢聲稱只係好緊張

醒目開學勳章

scyauchris 發表於 16-11-23 14:58
回覆 bobbob 的帖子

謝謝回覆, 咁我買英國版。我是怕佢接受唔到之後Harry Potter 的god father, 校長要死 ...
阿仔對sirius 同 dumbledore嘅死又無咩嘢喎(我睇嗰陣反而覺得snape嘅遭遇好陰公),反而最近睇本書,對於主角隻狗病死咗仲難過。

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 16-11-25 07:30
我仔反而鍾意睇Percy Jackson, 唔鍾意睇Harry porter, 最近比佢睇咗fantasic beast 嘅trailer, 佢好似有啲 ...
阿仔話harry potter啲戲悶過書喎。rick riordan應該好識捕捉小朋友心理,我仔都睇晒佢啲書咁滯,所以要睇新書怕且要等到出年。

bobbob 發表於 16-11-26 15:53
阿仔話harry potter啲戲悶過書喎。rick riordan應該好識捕捉小朋友心理,我仔都睇晒佢啲書咁滯,所以要睇新 ...

Rick Riordan 嘅書……阿仔係追住睇,有嗰種欲罷不能嘅感覺

引用:Quote:bobbob+發表於+16-11-26+15:53+ 阿仔

原帖由 S-Kwok 於 16-11-27 發表
Rick Riordan 嘅書……阿仔係追住睇,有嗰種欲罷不能嘅感覺
我女都好鍾意睇Percy Jason, Jason Grace, 連Apollo 都追,可能因為佢對Greek & Roman Gods 有興趣,反而Magnus Chase 都睇唔完,可能對Norse myth 冇認識。

fefemom 發表於 16-11-27 16:29
我女都好鍾意睇Percy Jason, Jason Grace, 連Apollo 都追,可能因為佢對Greek & Roman Gods 有興趣,反而Ma ...

我仔話magnus 好睇過Apollo, 真係人人口味唔同

最近係圖書館借左D簡單SCIENCE英文書, 都幾好睇.

Let's-Read-and-Find-Out Science 2
How Mountains Are MadeThe planets in our solar system仲有好多, 可上圖書館網SEARCH, 呢個系列合小學生

而Let's-Read-and-Find-Out Science 1就合幼稚園伴讀

tsangnamnam  Thx for sharing. 很喜歡看這類型的書!  發表於 17-2-1 08:08

最近看林世仁的妖怪小學1&2, 好好睇。

回覆:madscientist 的帖子

小女最近迷上 the school for good and evil.

‹ 上一主題|下一主題