用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 孩子近來愛看的書
樓主: madscientist
go

孩子近來愛看的書   [複製鏈接]

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-6-13+15:35+Galaxy

原帖由 四隻貓 於 16-07-21 發表
我書展買左Galaxy Zack, 我仔好鍾意, 多謝介紹.
果然一樣口味

引用:唉...我仔中文毫無進展。幸好喜歡未來兒童

原帖由 Olympian 於 16-07-21 發表
唉...我仔中文毫無進展。幸好喜歡未來兒童和紅蘋果。其他的大部份都沒有興趣。

...
未來兒童內容種類不同,係一本十分好嘅雜誌,可惜我仔唔鍾意

四隻貓 發表於 16-7-21 10:51
我書展買左Galaxy Zack, 我仔好鍾意, 多謝介紹.

我上次响圖書館預約咗一本, 阿女話好多字唔識, 估唔到, 不過自己想睇, 所以查咗字典, 之後就明, 佢本來想續借再睇, 點知俾人預約咗, 又要還了...

Olympian 發表於 16-7-21 11:09
我也有這本。兒子也不肯看。說看了會發噩夢。他喜歡Fantastic Mr Fox 和 The Giraffe, the Pelly and Me。 ...

等我又試下你嗰幾本先, 多謝介紹!!

引用:阿女偏愛英文書,我要強制性要求睇中文書,

原帖由 Sumyeema1 於 16-06-28 發表
阿女偏愛英文書,我要強制性要求睇中文書,呢本“喬布斯”,阿女睇到一半,驚訝地發現蘋果之父細個時,讀書 ...
暑假周圍玩,睇少咗書。

今天借了這本,學整香蕉奶昔

這星期一口氣睇了 13,26,39 storey treehouse, 連去厠所都要睇

引用:這星期一口氣睇了+13,26,39+storey+treehou

原帖由 daniel48 於 16-09-03 發表
這星期一口氣睇了 13,26,39 storey treehouse, 連去厠所都要睇
我仔都係咁架。13 果本睇左10次,好期待78。另外,昨晚比我發現左本好野,就係妖怪手錶chapter book。應該係一個系列的,剛出了等1本。係BD買左,希望快d收到。

引用:Quote:原帖由+daniel48+於+16-09-03+發表這

原帖由 Olympian 於 16-09-04 發表
我仔都係咁架。13 果本睇左10次,好期待78。另外,昨晚比我發現左本好野,就係妖怪手錶chapter book。應該 ...
可否比條link?或比本書全名?Thanks.

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+16-09-04+發表我

原帖由 ppmmbb 於 16-09-05 發表
可否比條link?或比本書全名?Thanks.
www.bookdepository.com/The-Misadventures-of-Jibanyan-Yo-Kai-Watch-Chapter-Book-Kate-Howard/9781338054620?ref=grid-view

可到Amazon 看內頁:

https://www.amazon.co.uk/Chapter-Book-1-Yo-Kai-Watch/dp/1338054627/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1472907597&sr=1-1&keywords=Yo-Kai Watch chapter books

Thanks.

其實 13、26、39、52、65-Storey Treehous是否要順序睇?適合什麼Age Group?

引用:Quote:Olympian+發表於+16-9-5+14:38+www.b

原帖由 ppmmbb 於 16-09-05 發表
Thanks.

其實 13、26、39、52、65-Storey Treehous是否要順序睇?適合什麼Age Group?
下一本會講起小小上一本的內容但唔太多。唔順住睇都得嘅...內容7歲或以上啱睇。

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+16-09-05+發表Than

原帖由 Olympian 於 16-09-05 發表
下一本會講起小小上一本的內容但唔太多。唔順住睇都得嘅...內容7歲或以上啱睇。

...
Thank you.

Olympian 發表於 16-9-5 19:46

...
我仔 10 歲都笑到 "卡卡聲"

回覆 ppmmbb 的帖子

我個仔8歲, 自從睇咗13之後, 就追住睇26 39 52 65.

Maths Quest Collection

https://www.thebookpeople.co.uk/ ... bp?productId=246984

有無人睇過呢個collection? 或者有無其他類似既推介?

引用:+本帖最後由+PeggieLam+於+16-9-9+14:05+編

原帖由 PeggieLam 於 16-09-09 發表
這套阿仔未睇過,直到現時有趣的數學書令佢睇到笑的只有 Murderous Mathematics。

引用:Quote:原帖由+PeggieLam+於+16-09-09+發表

原帖由 huba 於 16-09-09 發表
這套阿仔未睇過,直到現時有趣的數學書令佢睇到笑的只有 Murderous Mathematics。

...
阿女升上小五,學校鼓勵佢哋多睇“nonfiction書,除咗手工,cook book, travel guide,仲有冇書類介紹?

引用:Quote:原帖由+huba+於+16-09-09+發表這套阿

原帖由 Sumyeema1 於 16-09-09 發表
阿女升上小五,學校鼓勵佢哋多睇“nonfiction書,除咗手工,cook book, travel guide,仲有冇書類介紹?

...

唔好介意我執前人口水尾,不過唔係 hearsay,因為我個仔真係睇過而且係睇到忍唔到笑嗰種。小學階段首推 horrible series: 有 horrible science, horrible geography 及 horrible history。

其實選 non fiction 跟 fiction 類似,先就興趣來選,打蛇隨棍上。例如:孩子鐘意Minecraft 玩得開始深入及有點發燒的話,可以整本Java programming for kids 俾佢等佢試下寫 mod。

Non fiction 好多時可以同現實世界結合,例如:睇科學實驗書在睇科學理論之餘更可以嘗試做實驗來深化學習。又例如喜歡architecture 的小朋友去旅行時除了吃喝玩樂及購物外也會留意當地建築及文化歷史。

Sumyeema1 發表於 16-9-9 19:29

...
人物、傳記、歷史(如olympics)、車、動物、天文⋯,最重要是興趣

Sumyeema1 發表於 16-9-9 19:29

...
Non fiction 通常我們是找近排生活上遇到事物related topics:八月借有闗奧運的書,打風那次讀了hurricanes,朋友旅行錄了一段geyser片,之後讀volcanoes & geysers,新聞播美國選總統,借了biography on Obama,新年想去日本,找了介紹日本的書......
公共圖書館包羅萬有,通常non fiction 不是太搶手,預約服務很快便到手。
‹ 上一主題|下一主題