用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 3歲小朋友可以喺邊度做資優TEST?
go

3歲小朋友可以喺邊度做資優TEST? [複製鏈接]

如題,請賜教!謝謝!

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

做 WISC-IV 最低要求 5 歲
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

呢類既test,糸要5歲先有。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:如題,請賜教!謝謝! +

原帖由 anniekp 於 12-02-25 發表
如題,請賜教!謝謝!
保護兒童協會有,不過唔係香港政府指定的test;如果你只想自己得個知字,及早有心理凖備,不妨打電話問問。

回覆:cadamom 的帖子

Thx!我而家已經喺政府排緊期了!

點樣排架?

anniekp 發表於 12-3-25 19:25
Thx!我而家已經喺政府排緊期了!

政府可以3 歲排期? 經健康院轉介?

回覆:3歲小朋友可以喺邊度做資優TEST?

因為我女可能有少少專注力不足,去到評估中心見姑娘時,同佢講左懷疑資優,佢話等佢地專業人士開完會,傾完我女個case,再考慮做咩Test

3歲做不到IQ TEST.
3至5歲,可去協康會做全面評估$4800. (唔係CHECK 資優,)你上協康個SITE 便有得CHECK. 或者排港大個綜合評估.
我排左協康會. 囡囡要特7月先足AGE4.  所以...家陣捱捱捱.到7月. 不過,自己做媽媽.估到阿囡係專注力不足+有點HYPER. (但不是ADHD. 有好大可能是亞氐保加)

回復 kmmum 的帖子

有咩徵狀? 點知係咪專注力不足?

專注力不足->不計看DVD,不計PAINTING. .  其實,我唔敢肯家. 7月後我做完TEST 再PM你.
‹ 上一主題|下一主題