用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York Head Starter Class
樓主: smile_w99
go

York Head Starter Class [複製鏈接]

回復 smile_w99 的帖子

smile_w99,

will you consider take the full yr PN in Greenfield (which campus??!), and go straight to YORK K1 int instead of this weird head start...

i have been asking the EK members but it seems not many heard of head start class, feel doubtful any past record of head start class from york...

奇怪我昨天中午曾經在呢個主題發言(發帖回覆)而幾分鐘之後就唔見咗我嘅回覆帖

Anyway,恭喜各位收到offer!我未收到信呀!我打去學校問過但佢地好官方咁答我叫我繼續等信....
存感恩的心

引用:奇怪我昨天中午曾經在呢個主題發言(發帖回

原帖由 晞晞爸b 於 12-02-24 發表
奇怪我昨天中午曾經在呢個主題發言(發帖回覆)而幾分鐘之後就唔見咗我嘅回覆帖

Anyway,恭喜各位收到offer ...
我都試過!唔知我地BB會否做同學仔呢?

88egg 發表於 12-2-24 21:53
88egg你好呀!希望可以呀(但係我仲未收到offer呀..呢幾日等到我頸都長..)另外我囝囝今朝SC嘅interview已經衰咗(撞正佢嘅瞓覺時間)
下年再試過..
存感恩的心

88egg,
請問你知唔知太子明慧及九龍塘英藝呢兩間好唔好?
存感恩的心

回復 retriever 的帖子

Don't know yet!  Depends on how my kid's status after going to Greenfield!
But my hubby likes York!
Though not many mama tried this head starter class before, I would treat it just like normal PN (but half year only)!

引用:88egg,請問你知唔知太子明慧及九龍塘英藝呢

原帖由 晞晞爸b 於 12-02-24 發表
88egg,
請問你知唔知太子明慧及九龍塘英藝呢兩間好唔好?
我對2間PG認識不深,但是在EK的forum見到的comment, 一般對明慧的comment是非常商業,但是程度一般。而英藝,comment不多,因是新校,所以無太多升少的track record可以睇到。這個是我見到的comment, 不知岩吾岩!

88egg 發表於 12-2-25 08:48
我對2間PG認識不深,但是在EK的forum見到的comment, 一般對明慧的comment是非常商業,但是程度一般。而英藝 ...
88egg,謝謝你的意見! 我剛報了這兩間,我的目的很簡單,純粹係sip時間。
如果他們肯收我囝囝今年尾十二月插班,我會俾囝囝讀住PN先,明年八月就返York讀K1 headstarter
存感恩的心

WHY PN D 書平過K1。但一樣架喎。HEAD START BOOK LIST 好多一樣。但你收$42,我$46咁既。
但睇落個BOOK LIST NAMES 係一樣架喎。。

88egg 發表於 12-2-24 21:53

88egg
我終於收到offer letter啦!  2013 International Head Start AM Section...
你既小朋友係咪都係上午班? 大家一齊做同學仔呀!!
存感恩的心

引用:Quote:88egg+發表於+12-2-24+21:53+我都試

原帖由 晞晞爸b 於 12-02-27 發表
88egg
我終於收到offer letter啦!  2013 International Head Start AM Section...
你既小朋友係咪都係上午 ...
係呀!都是上午班呀!可以做同學仔啦!

88egg 發表於 12-2-27 11:10
係呀!都是上午班呀!可以做同學仔啦!

好野!
存感恩的心

回復 晞晞爸b 的帖子

請問你封信內有無書單, 內容是否跟我post的一樣?

謝謝!!

回復 miutong 的帖子

謝謝回覆!!!

你說一樣是指跟k1 一樣還是 pn?

我post 的 head start 書單左邊部份是書, 右面是練習本, 你說$42的是練習本...

可否具體一點說有哪些一樣, 又哪些不同嗎?

urgent, need to reply by weekend whether to join the head start class for Feb 2013.

tkyou!

retriever 發表於 12-2-27 11:14
回復 晞晞爸b 的帖子

請問你封信內有無書單, 內容是否跟我post的一樣?

retriever你既小朋友係咪大仔?2013年2月開課?
因為我睇過你張書單同我張書單差不多
但我收到既書單比較多書 & 較貴
譬如:

你張圖左手邊果列書
1. 兔寶寶啟蒙系列 你係225元
    但我要交400元
    原因係我張單多左一下幾本書:
    1.我兩歲
    2.開開門
    3.上街去
    其它五本書跟你的一樣(ie 過新年 ......嬉水樂)

2. my abc book 1&2
    你78元我要84元

你張圖右手邊果列書
你全部都係42元但我就全部都係46元

存感恩的心

retriever
我張書單係細b
2013年8月k1 head start
可能同你既不同
存感恩的心

回復 晞晞爸b 的帖子

謝謝回覆!!!

我b 是2010大b...

你說書單右面的習題部是否完全一樣?? 但售價不一?!! 真奇怪!!

相信是我b 唸半年, 所以書本方面, 我少你幾本書...

但待查証是, 你我都算head start.. 不知跟正常pn/k1 比較有何差別....

上面有member 好像說我的書單跟k1 一樣... 正等待回覆...

retriever 不用客氣
我剛剛在看過一次我的書單
右邊果列(即係補充練習及功課簿)
我每一本書前面都有一個 * mark
在最底下有一行字寫著:
" * " 之輔助課本及練習功課簿於八月初出版,開課後由老師按進度派發

我估:
內容一樣但由於新版(好似以前我讀大學時果d textbook 兩三年就再版一次)
所以價錢就趁機加價

另外可能你既小朋友係大b 2月入讀
所以左列3本書(ie我兩歲.開開門及上街去)可能係8月開課就要讀
所以你地不用讀
存感恩的心

retriever
我想問你既小朋友(大b插班2013年2月)讀完之後
2013年8月係咪直接讀k1(正式k1)?

因為york要我仔仔(細b)到時2014年8月先正式讀k1

存感恩的心

回復 晞晞爸b 的帖子

我的書單也有 ***, 不過是說2月出版, 所以這些用詞不用認真對待...

我現在最好奇是, head start 跟pn 或 k1 的差別, 如果是普通pn 課程一樣, 沒必要跳去york 唸半年的head start.. 不如在其他學校唸完整年的 pn, 才考慮是否轉去york ...

在家長會上, 校長承諾唸完2013/02 入學的 head start, 會直上york int k1, am 定 pm 我記不起有沒承諾, 記得的請更正...

唏爸, 最好是找到正式 pn/k1 的書單比較一下, 你覺得可能嗎?

‹ 上一主題|下一主題