用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問九龍塘(啟思小學)好嗎???
go

請問九龍塘(啟思小學)好嗎???  

各位, 請問九龍塘(啟思小學)好嗎???  是否一定要直上啟思中學?  是否一定要出國留學?  除了學費, 其他支出很多嗎?  謝謝!

很好. 小朋友有一個愉快的學習的環境 (愉快學習, 不等於懶散.)
雜費不多的.  學校自設廚房, 餐費比其他學校高, 但健康一些. 可以選擇自己帶飯或自行送飯.

不一定入啟思中學的.  可以到時看小朋友是否合適.

tahnks for sharing! when will they open for application please? around September?

回覆:請問九龍塘(啟思小學)好嗎???

2012/13 還有得申請嗎?

我三個表弟都讀呢間, 一個派英華, 一個派迦密, 一個派余近卿.  派英華嗰個做咗墊底生, 迦密嗰個就中等, 派余近卿嗰個去咗加拿大.

請問知不知道小六學生派band 1中學的比例?

回復 bebelee 的帖子

2010-11學生獲派中學:
http://www.creativeprisch.edu.hk/allocation_c/samples.htm

2010-11年度中學學位分配統計:
http://www.creativeprisch.edu.hk/allocation_c/result_c.htm#1011

謝謝。好像派得幾好,只是不知道是否要考全級頭50先有咁好

引用:謝謝。好像派得幾好,只是不知道是否要考全

原帖由 bebelee 於 12-03-17 發表
謝謝。好像派得幾好,只是不知道是否要考全級頭50先有咁好
呢兩年一級先100人多啲,如果頭50就差不多50%.

那麼學生band1的比例可能是全級top30先係?

引用:那麼學生band1的比例可能是全級top30先係?

原帖由 bebelee 於 12-03-17 發表
那麼學生band1的比例可能是全級top30先係?
唔肯定,要收下料。

啟中聽講是band1?是否正確?啟小校綱只講大部分學生派到頭3志願,但是沒有實際學生派到那間中學的人數。

其實功課多嗎?測驗、考試多嗎?還是偏少,要靠自己幫小朋友補習,怕的是如果升中跟唔上?

啟小冇考試冇測驗,自己小朋友讀k2,但我吾比佢上啟小,因為不可能返回傳統學校;(

引用:啟小冇考試冇測驗,自己小朋友讀k2,但我吾

原帖由 carolchow88 於 12-04-29 發表
啟小冇考試冇測驗,自己小朋友讀k2,但我吾比佢上啟小,因為不可能返回傳統學校;( ...
直至今年為止,啟小不是冇測驗冇考試的,下年成為IB小學後變成怎樣就不知了。

是說今年 2012/13 才是開如 IB 嗎???   有冇人知有咩影響???  中學會否因此返唔到傳統中學呢???  謝謝

引用:Quote:原帖由+bebelee+於+12-03-17+發表那

原帖由 LA 於 12-03-17 發表
唔肯定,要收下料。
More than 30% for sure.

讀完後,語文能力會強嗎?其實啓思跟國際學校分別大嗎?Thanks!

2006年獲國際文憑組織(IBO)認可為準授權學校(Candicate School).
但今年(11/12年)才開始P.1-P.4 no test & exam. P.5-P.6 保留測驗及考試for 呈分試.

學費幾錢呢?