用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無小朋友學緊色士風呀?難唔難學呢?
go

有無小朋友學緊色士風呀?難唔難學呢? [複製鏈接]

0    0    0    0

貢獻勳章

色士風應該算係管樂中,最易學的一種。但易學難精,都係嗰句,多聽多練習,觀摩他人吹奏。

色士風屬木管樂器,價錢由幾千到幾萬不等。一分錢一分課,一支頂級的色士風可用上三十年以上,價錢都只不過係4-5萬,比起一支頂級長笛 (Powell,二十多萬) 或頂級單簧管便宜得多。

回覆:有無小朋友學緊色士風呀?難唔難學呢?

我諗應該唔難, 我姪女原本學鋼琴, 學左年幾都無乜進展, 咁o岩佢學校有得學色士風就試下, 學得幾好, 就停左鋼琴, 佢話好似吹牧童笛咁, 不過要用多D氣

唔該哂兩位!

亞女8歲唔知對佢嚟講難唔難?

貢獻勳章

先學好基本功,因為日後不論你係走 classic 路線定係玩jazz或者係pop ,都要有好好的基礎。有好基礎再加上樂理,就玩乜都得。至於玩出嚟有無味道,就一定要浸淫。

呢個世界無速成,要學就一定要由頭學起,千其唔好信坊間的甚麼速成班,甚麼半年學懂吹Kenny G。就算比你吹到首歌,都只係將音符吹出嚟,並唔係演譯到首歌的味道。

真係要學,就揀定一樣去學,千其唔好呢樣試下,嗰樣又試。話唔定將來小朋友就係靠呢樣樂器搵食。

對8歲小朋友 來說都幾重,SAXOPHONE 幾注重清潔保養,機械性也較複雜要多加留意.

唔該哂,咁多位!
‹ 上一主題|下一主題