用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 懷疑亞氏保加 / ADHD / 資優 (未知中邊樣)
樓主: 幸福兒童
go

懷疑亞氏保加 / ADHD / 資優 (未知中邊樣) [複製鏈接]

之前都開過 POST, 但因為私人理由, 拖了一排未幫仔仔評估......

近排又收到老師電話, 又的起心肝打電話去了解......

我仔仔, 吸收力強, 記性好, 詞彙多, 講野叻, 但因為講野叻, 遇到不平等對待會挑戰大人 (用理據去駁咀), 佢好自我中心, 愛控制, 所以同同學相處唔到 (由其同齡的), 佢好熱情, 好大動作, 有事時多歇斯底里, 周身郁, 企唔直, 上堂唔算專心, 有時會遊離, 成日跌文具, 老師以為佢玩, 所以成日罸佢冇小息, 加上一比佢小息, 佢有得玩就失失地控, 跑不突止仲唔係好識避人, 成日都響2個人中間穿插, 變相人地以為佢突登撞人.....

其實以上既問題, 最令我憂心既係佢同人相處唔到, 一班人玩緊, 佢好多時都係被杯葛果個......

我最終打左去STEP 到資詢, 響電話到, 姑娘問左我D 問題, 佢自己意見係, 有可能係加氏保加 或 ADHD, 但一定要做評估先知.

跟住我同姑娘講, 身邊朋友都話仔仔聰明, 問我係咪資優, 咁姑娘又話都有可能嫁, 有D 小朋友係資優+亞氏保加既特質都有.

最後, 我揀左做智力評估先, 如果CHECK 出來唔係資優, 就睇下心理學家建議我再做D乜野TEST.

我同C6 都未有共識, 佢堅持仔仔只係跩, 好似佢細個咁, 佢話仔仔同佢細時差唔多, 又係坐唔定, 多咀, 駁咀 ETC......

暫時而家等緊期做評估, 會做韋氏4. 好緊張....

有冇家長分享下.

2    0    0    0

回覆:懷疑亞氏保加 / ADHD / 資優 (未知中邊樣)

小一

岩岩爬完文,見有人 post 資優check list, 中8成,我已 book 左 step 做評估!

我仔仔岩岩去完學童保健,不是我帶,唔知可以請醫生寫信排政府!

而家睇左私家先,或者係我自己情緒都唔好,我可能真係遺存左比佢

Tks Miriam Mami~~~~ 其實學校老師一直都冇開聲叫我 check, even 我仔冇乜同學同佢玩,我同註校社工傾過下叫佢得閒同我仔傾下計,佢都冇提示我要 check , 我幫仔仔 check 都係擔心越大越難跟進!至於去 step, 是朋友介紹,有姓朱心理學家唔錯,我再上中大 web 睇睇先,或者將來有用,tks

多才多藝
 只在某一個範疇或整個課程都有好成績
 藝術或體育天分
 高能力但欠積極
 行為壞,是班中的小丑,會隱藏技能,降低自己  安靜、內向,有時甚至沮喪
 善於言辭但寫作技巧欠佳
 書寫困難
 社交及情感技巧問題
 交友困難
 偽裝自己的能力
 傲慢、無禮、早熟
 察覺到被批評十分容易生氣
 對世界大事、大的聲音和不公平事敏感
 自尊心低,沒自信
 過份追求準確性
 完美主義者,賣弄學問
 專注的時間很短
 可能不去採用學習技巧
 既敏銳又多變的幽默感
 比大多數人睡得少
 未能充分發揮學習潛力,不懂面對失敗和錯誤
像這樣的清單需要小心詮釋和使用,因為有些人會以為孩子有以上幾個特點就一定是資優兒童。資優 兒童顯露多種特點,通常以群組的形式出現,而任何一個孩子的特徵不一定會在其他資優兒童身上重 複出現。

HI KCK_88

響另一個 TOPIC 見你開POST.

唉, 我仔仔就K2 時老師開始投訴, 衰在佢唔係話衰D乜野大野, 好多時都係D MINOR 野, 老師又冇話要做D乜野ACTION, 總之就成日收電話......

前日又收到老師電話, 話佢自己唔知自己錯咩喎, 我返到屋企, 問仔仔做乜, 佢答我 "老師問我有冇錯, 我心諗, 答有錯, 又罸嫁啦, 答冇又唔係, 要我答乜姐, 咪答唔知囉"

我真係好激心,

近個星期, 唔知做乜鬼, 個仔突然脾氣好差, 佢一向唔係好脾氣, 但近幾日突別差, 成日一唔鍾意就又叫又"谷到面都紅埋"

自從我生左個細既, 佢就呷醋呷足3年, 佢唔係唔錫個細, 但成日比較, 已經刻意公平, 但佢始終都覺得唔夠, 細妹由工人湊大, 又呷工人醋, 成日想個工人走, 我話工人走左都解決唔到佢同亞妹既爭竉問題, 佢都係成日同妹妹比較, 妹妹行快一步又唔得, 沖涼沖先又唔得, 一唔如意就發巔.

我已經叫自己唔好動氣, 同佢講道理, 但谷到我自己都好辛苦.

有時真係唔知可以點, 可以既話, 唔通要我消失? 2個都唔湊??

心胸咁窄, 都唔知可以點再教好佢.

其實你地面對咁激心既仔/女時, 激到乜野程度?? 好似好冇盼望咁, 睇私家真係貴, 但都李預左比錢, 點解GOV 幫咁多窮人但編編幫唔到我地呢一群??

TKS MIRIAM

我本身都病過一排, 我已經將我90% 專注比晒佢.

其實, 因為我本身情緒都唔係好, 有時比佢見到我同C6吵架, 我覺得影響左佢D, 呢方面, 我估有排攪.

我叫佢做野, 冇即時應我, 我就大聲左D, 佢就好大聲話 "洗唔洗咁大聲呀? 人地D媽咪唔會咁樣講嫁....." 蝦, 我真係好扯火, 我都壓低把聲, 同佢講, "如果你聽話既, 我就唔洗大聲, 你細聲D講野, 我就細聲D講"..... 佢都係唔順氣嫁, 但我死忍, 冇鬧佢, 佢整整下都唔敢再大聲, 但脾氣就真係差. 郁 D 都啦嗌定先.

唉, 我個仔, 人見人讚靚仔嫁, 做乜鬼佢會咁複雜, 諗既野好複雜, 一D唔似6歲的小伙子

kmmum 發表於 12-3-4 00:32
[呻幾句]阿囡既行為,真係令人困擾.佢唔多望人講野. 你越叫佢望,佢越逃避. 然後大叫,  在公共場所,叫佢叫D  ...

唉, 係呀~ 有D , 身邊既人, 個個都當自己係心理學家. 我有D 朋友, 當我o申時, 佢地話 "細路係咁嫁啦, 唔跩你先驚, 寧生敗家仔, 莫生蠢頓兒呀....." 但係, 當我仔仔跩時, 比佢地見到, 又係另一翻說話.............

我老公都堅持仔仔係性格問題, 不過我不勝其他人既批評, 所以佢都附和我, 帶仔仔去做評估.

加油呀!!

manicheung 發表於 12-3-9 22:47
好都好想我仔小一,7歲,已有過度活躍,專注力不足,而家又懷疑有亞氏保加(其實社工都話多數係)...... ...

你仔仔有d乜野情況令你咁頂唔住, 大家分享下, 上來o申下, 抖下氣.

今日取了 report, 仔仔做 韋氏IV, 分數=14x, 1000個資優中的 top 2, 臨床心理學家說我仔一定唔係亞氏保加或專注力不足,佢是資優,另外建議做感統評估,因我仔做 test時,對聲音敏感,平時行為肉緊,搣自己搣人好用力,怕打千秋及好高嘅 sir滑梯!

我下星期做感統評估,好在千多元

CP 都話好高, 佢2年做過咁多小朋友, 見過2個OVER 14X

CP 話唔介意同仔仔班主任解釋我仔仔既情況! 因為佢呢D 真係 SPECIAL 照顧, 齋罸係唔WORK.....

CP 比左2個渠道我, 一係小童群益會的資優服務, 另一個係資優教育學院.

我會同返老師講, & COPY 個報告比佢, 等佢得個知字. 我都鬆了口氣. 雖然呢份禮物唔係完美, 但係知道佢既情況係自己都唔想......

gifthoney  小女去年也在邁步做了WISC IV, 得了14X.  我不知道原來是那麼少有的. 真幸運啊!  不過資優與否不是最重要, 最重要是小朋友健康快樂成長.  努力吧!  發表於 12-3-13 18:12

引用:回復+幸福兒童+的帖子 Hi,請問妳同囝囝係

原帖由 HLE2005 於 12-03-12 發表
回復 幸福兒童 的帖子

Hi,
我響邁步兒童發展中心做,你可自行 search!

HLE2005  Okay, Thanks!  發表於 12-3-13 08:46

點評gifthoney  小女去年也在邁步做了WISC IV, 得了14X.  我不知道原來是那麼少有的. 真幸運啊!  不過資優與否不是最重要, 最重要是小朋友健康快樂成長.  努力吧!  發表於 昨天 18:12

唔通另一位得了 over 14x 分就係你?? (same centre 計)

我真的明白其實是知憂, 我的仔仔人際關係唔好, 呢一點我比較擔心, 至於成績, 佢既智商未必為佢帶來名列前茅, 我只想佢用盡佢既天賦!!

努力!!!!

kmmum 發表於 12-3-13 23:14
回復 manicheung 的帖子

我個囡..係都成日失控,去食BUFFET. 不停出出入入. 去拎甜品. 但自己又唔食. 坐一 ...

呢 d 日子我都經歷過, 我果個係仔, 外人更加唔比面, 成日話佢跩.

最嚴重的日子, 我直程唔敢帶佢去公園的, 因為唔比佢"參與" 就唔會發生呢d 事.

出去食飯, 我都有避免去靜既餐廳, 只敢去 foodcourt...........

4歲後, 情況開始好了, 雖然都未至於乖到坐定定, 但已冇離位及打擾人.

加油呀!!

‹ 上一主題|下一主題