用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘迦南 vs York, 急!
go

九龍塘迦南 vs York, 急! [複製鏈接]

小兒現讀九龍塘迦南PN-pm,報了約10間K1,只有York收am. 如選York,財政只可緊緊應付。
Q1. 其實York是否比迦南優勝很多?
Q2. 兩間學校之質素及升學前景是否相差很大?
Q3. 朋友說辛苦D都值得,意見如何?
Q4. 其實九龍塘迦南也算得上好學校嗎?
由於York要於本星期交近萬元費用留位,敬希早給意見,謝謝!
   2    0    0    0

如果"財政只可緊緊應付", 現實一點迦南吧。你諗下,幼稚園咋喎,比咁多錢都係學果少少野咋喎。每個月留番幾千比佢學下野,等佢第日個portfolio好睇d仲好啦。
況且每間學校都有人考得好有人考得唔好。
金巴倫道間迦南OK幾好架。

himuimui  Are you K3 CN parent ?? Maybe you can share what your kid learn in CN.  發表於 12-2-22 11:58
LuLuKiuKiu  agree  發表於 12-2-21 17:21

講優勢一定係YORK...語言環境好...起碼日日有NET上堂
CN係一個童年愉快裡渡過...不錯的...如果小一考私校...英語IN...相對YORK會好D....如果係CN讀...其實英文都要出外補...加強返...只是本人意見...THX

其實讀YORK都可以慳,唔使一定樣樣野都要買學校,自己出去買都得(除左書包,功課簿)

1.) 咁YORK係本地課程定國際課程先?
2.) 你想小朋友邊種語言優勝d?
3.) 財政方面, 係咪好緊, 緊到如果想再比課外活動都唔得先?
4.) york 而家要比近萬元留位費?  包咩先? 有無得退, 如果最後放棄學位...

吓,我只係交咗$660留位咋喎,其他集費如茶點、校服、書包可以填唔買住,我問過校務處,佢話之後補訂都得,六月前通知學校再交錢都得。至於$660留位費,你唔讀就冇得退,其他就有。

回覆:九龍塘迦南 vs York, 急!

我啱啱先交了york留位費$660,雜費茶點校服費$5537,書費$805,好肉痛,不過依啲都係半年一次!我選擇york係希望阿女可以打好英文基礎,等考小一有小小揸拿!本人經濟亦不太好,但為左個女可以考間好小學慳啲都要!我亦問過其他york既家長,如果無錢都可以唔參加佢既課外活動!自己出去報其他平啲既!我既意見你可作參考,希望幫到你!

多謝你們的回應!
回答AYMK:-
1. 本地課程
2. 當然是英語
3. 幾緊,只能再應付很少量課外活動,不可出國旅行
4. uniform, tea, misc. fee, school bag etc. --> should be non-refundable

其實迦南係差York幾條街定只係稍遜?

york..真係深喎..不過比小朋友認識多d都係一件好事...thx advise..

Thank you so much dear all.

嘩D課程好深呀,小朋友會跟不上嗎?要花很多時間溫習功課嗎?

Marketmama 發表於 12-2-21 16:55
多謝你們的回應!
回答AYMK:-
1. 本地課程
1. 本地課程
2. 當然是英語
3. 幾緊,只能再應付很少量課外活動,不可出國旅行
4. uniform, tea, misc. fee, school bag etc. --> should be non-refundable

NO, it is refundable if you decide to withdraw, write a letter before Jun 30, they will refund in full except 660.!!

Marketmama 發表於 12-2-21 14:50
小兒現讀九龍塘迦南PN-pm,報了約10間K1,只有York收am. 如選York,財政只可緊緊應付。
Q1. 其實York是否比 ...
由於York要於本星期交近萬元費用留位,敬希早給意見,謝謝! >>>  邊個話要交成萬?? 你收到信上面好清楚
講晒價錢, 就算訂晒全部加2套校服都無理由計出黎要交成萬, 你收到信未??

醒目開學勳章

himuimui 發表於 12-2-22 11:56
Maybe I can share my case to you.
My son should stay in KLN Tong CN from N1 to K1 -- cheap tuition f ...

同意你的講法, 但這種做法就要用上休息時間去補上學校比唔到既野...

樓主, 因為你在york既offer係本地課程, 所以你重視既英文水平(聽&說) 與cn既係咪差好遠?  我諗唔係囉, 因為大家都係用net/ABC教英文, 除非你話比我知, 佢都係net做班主任..., 至於課程深與淺, 我相信york會比較深, 好坦白, 一分錢一分貨, cn有學卷, 受政府規限, york無, 佢要做好自己理歷, 自然會好進取...希望你明白我意思。

小囡都在cn讀pn, 但2012會轉校, 原因我要的是3小時都是net 做主導的幼稚園。 所以, 如果你說, 你的offer 是國際課程, 我會2話不說的偏向york 國際。

至於錢方面, 為了子女, 放棄旅遊是值得的, 因為我覺得, 反正你選那一方, 最後用在小朋友身上既費用應該都係差唔多, 因為york學費貴, 但不用太多課外活動/補習班, 而cn, 學費平, 但要額外的課外活動與補習班(除非你搵到D好平而又有料到的)....錢係你手, 睇你自己點樣分配咋...反而係時間, 我比較睇重, 星期1-5上學, 如果星期六 & 日都唔可以輕鬆下, 我自己覺得好辛苦囉...

不過, 講開課程深淺問題, 我覺得係關父母事多於小朋友本身, 因為小朋友根本唔識分咩叫深咩叫淺, 我哋比咩佢, 佢就吸咩...有一個好例子, 我朋友的3個小朋友都係由CN畢業, 而家都係就讀同區既BAND 1 小學 (唔好話CN入唔到好學校, CN一樣得), 我問佢CN好唔好, 佢答我好, 課程仲好深添, 唔係一般人講既淺囉, 咁我就問佢, 點深法, 教咩英文, 佢就答我咁細過就要學榴槤英文點串點讀...我立即"O"咗咀., 係呢件事上, 亦證明咗每個人既標準都唔同, 所以我會行現實D既路線, 一分錢一分貨同埋會諗想小朋友現階段得到D咩......開心? 學術? 口才? 語言? presentation? 獨立自理?

記住, 針係無兩頭利的...

Thank you so much for your sharings!

迦南好像是學卷校中最低讀的, 又深d, 又較多英文... 但同私校資源不能比..

AYMK  如果以學卷校比, CN的確上得到3甲架.
..  發表於 12-2-24 10:58

迦南kowloon tong-good!!!如果已經出晒result,我一定唔choose york!!因為貴又唔值,每樣都要計錢!!!入左去,你又唔知要再比多幾多。cannan都出名深,有net teacher不過時間短,有學卷,老師又有愛心,校車又專業。同埋,最重要係迦南九龍塘都唔易入,york..你有錢就有得讀,咁上下la... 你自己想下!!!
‹ 上一主題|下一主題