用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 時光倒流回到初小時
樓主: Rainy
go

時光倒流回到初小時   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 12-2-22 09:58
(真心說話希望唔會俾人打)
6年前已經預見呢個情況, 所以我揀左一條龍, 好話唔好聽, 我地都無認真跑過, 但中 ...

就係六年前考不入一條龍學校, 而家先咁慘 ! 當年小小年紀(K2/K3), 沒有獎項, 沒有成績表好難表現自己

醒目開學勳章 王國長老

或者話, 好多家長唔甘心入一間唔係超名校既小學/中學, 要做elite student條路係難行d (有小朋友天生識自我鞭策, 不過唔多), 一分耕耘一分收獲, 加油啊

回復 Rainy 的帖子

我既鋪排,會係早少少俾小朋友睇少D字既英文書--我係睇咗資深網友Eviepa當年既分享後,先至將都幾多生字既公主英文書(所以只有我地臨睡時讀俾佢聽,佢自己唔會攞黎睇),換成d一版得一句既簡單英文書俾我囡。結果雖然佢都會有睇英文書既習慣,但而家都係睇d字體都幾大、仲係圍繞著公主內容既英文書睇

Lenatsang  你好, 我係一個新手媽媽, 我唔係太理解你所講的壞處, 請問你可以講詳細d 嗎? 因為真係想識多d. 謝謝  發表於 12-3-14 14:43

Charlotte_mom 發表於 12-2-22 11:02
或者話, 好多家長唔甘心入一間唔係超名校既小學/中學, 要做elite student條路係難行d (有小朋友天生識自我 ...

elite student條路係難行 ---> it's a torture for parents. (be honest)

like_travel 發表於 12-2-22 12:06
elite student條路係難行 ---> it's a torture for parents. (be honest)
如果唔係elite student, 佢地條路重難行呀!elite student好多時都重有父母在傍,開心有人共享,倦極有人安慰。相反那些弱勢社群的小朋友,真係孤身走我路,那還有空間去時光倒流。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

好同意!
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

ohnono 發表於 12-2-22 12:55
如果唔係elite student, 佢地條路重難行呀!elite student好多時都重有父母在傍,開心有人共享,倦極有人 ...

這道理梗係明la, but 時刻要保持頭幾名, 24小時作戰中, 有病唔想請病假, 人地放假您溫書, 真係好累呀 !

多謝各位分享...

暫時來看... 部份家長提議及早培養孩子獨立性, 不依賴補習, 還有多看課外圖書... 大部份家長認為一條龍是相當重要...

請多多發表... 話題不單止可圍繞住讀書, 其實身心發展方面也可以多說啊...

Rainy 發表於 12-2-23 12:44
多謝各位分享...

暫時來看... 部份家長提議及早培養孩子獨立性, 不依賴補習, 還有多看課外圖書... 大部份 ...

物質價值..........吾好小看 10 圓 8 塊或 100 幾十 .
                        經驗領我睇會到 , 自小習慣經常買小玩具及物質 ( 較便宜無所為 ) .
                        到青少年階段時 , 他們要求的就不是 100 幾十 , 但因買野行為已變成習慣 .
                        他們不能話停就停或話變就變 . 就好似成年人購物狂一樣 . 到時大家關係會
                        因這些物質價值而經常發生磨擦 , 影響親子關係 .
                        所以如比我再來一次 , 除了想重新計劃學習一環外 , 物質價值也是重要的 .                           

Zata    發表於 12-3-7 10:30

林書豪成功傳奇   /   與大家共勉

兩個星期前,紐約人球員林書豪以極佳的成績,毫無爭議地當選NBA東部最佳球員。之前,林書豪前途騫滯,但因抓緊一個機會,發揮自己,獲多個極優異的成績而名聞天下,成為一個艱苦奮鬥的傳奇。

林書豪的父母是台灣人,祖籍浙江,及後舉家移民到美國,並在加州誕下林書豪。林書豪的成名並非偶然,他經過多年刻苦奮鬥才有今天的成功。林書豪從小條件並不突出,但他還是堅持每天不斷練習,結果打進了高中校隊。在艱苦的鍛鍊下,身高從1.6米躥到1.8米,也從球隊中的新人變成了隊長。2006年,林書豪帶領球隊奪得州錦標賽冠軍。但即便如此,林書豪仍然沒有多少名氣,高中畢業的時候,沒有一所籃球名校願意取錄林書豪。

不獲籃球名校取錄,林書豪以極優異的成績考進了哈佛大學,主修經濟學,副修社會學。雖然哈佛大學也有籃球校隊,但並不是什麼強隊,沒有和強隊交手的機會。然而即使在這樣的環境,林書豪還是堅持力量訓練,鍛練出今天的身體素質,讓他有能力和其他歐美球員對抗。

對於NBA球隊來說,亞裔球員的身體素質相比歐美球員處於劣勢,因此林書豪的NBA之路從一開始就注定了很艱辛。林書豪在新秀選拔賽中落選,後來雖被勇士隊簽下,但他一直是勇士隊裁員的邊緣人物。短期加盟火箭隊之後,他又被裁員。不過,逆境並未讓林書豪心灰意次,相反,他更刻苦地鍛鍊體能和鑽研技術,又嚴格地控制飲食以保持最佳狀態。

終於,林書豪被急缺控球後衛的紐約人隊簽下,等到出頭的機會。在兩名正選主力球員均缺陣的情況下,林書豪以後備身分上場,在球場上大放異彩。其實,除了刻苦訓練之外,林書豪謙虛的態度也是他成功的關鍵之一。助球隊連贏數場,他卻不居功,把一切歸功於隊友團隊合作。

林書豪的經歷是一個活生生的勵志故事,告訴我們要堅持理想,未有機會時仍願意努力不懈,待機會來臨,便可一展所長。

Fong23fong 發表於 12-2-23 14:55
林書豪成功傳奇   /   與大家共勉

兩個星期前,紐約人球員林書豪以極佳的成績,毫無爭議地當選NBA東部最佳 ...

睇林書豪既聖經分享重正, 字字鏗鏘, 句句良言, 大人/小朋友都既睇 !

點解要時光倒流?向前望先見到出口,與其係度想回頭,不如面對現實。就算再俾你由初小開始過,唔等於好過現在,唔等於有不同際遇,唔等於現在既問題唔會出現,最重要係學識放低,有時以為俾最好,就係最好選擇,原來唔係對方最想獲得既,唔係最適合既,咁先係錯配。最差學校都有最好的學生,最好既學校也有最差學生。有時孩子比父母更懂得放低!

mrsjacky  agree!!!  發表於 12-3-11 17:17

zashikibuta 發表於 12-2-23 18:19
點解要時光倒流?向前望先見到出口,與其係度想回頭,不如面對現實。就算再俾你由初小開始過,唔等於好過現 ...

我好鐘意你呢一句,好有意思。向前望先見到出口,向後望找到的只會係入口!
:verycold: :verycold: :verycold:

時光既然要回流, 不如回流未嫁時, 首先要嫁個有錢人, 仲要佢家族的基因要好, 未出生就已經胎教, 出生後進行特訓, 考親的名幼稚園間間都收, 同學個個都非富則貴, 出入有跟班……(刪下十萬字)

發完夢, 明天請早, 放工後繼續陪太子溫書做功課

vesley    發表於 14-3-4 02:14
mrsjacky  只怕有呢一日,又希望平凡是福!  發表於 12-3-11 17:19

五歲仔 發表於 12-2-23 23:05
時光既然要回流, 不如回流未嫁時, 首先要嫁個有錢人, 仲要佢家族的基因要好, 未出生就已經胎教, 出生後進行 ...

當阿仔阿女睇到要出生後進行特訓,即刻又要時光倒流未出世時,因為佢地想揀過另外一個阿媽唔駛特訓,只需做一個好普通的好孩子,健健康康,開開心心和父母一起生活就夠了。

時間巨輪在無聲的流轉,旅程不會為一己的遺憾或嘆惋而停佇半刻;繼續實踐生存價值中,這一話題讓某些人能察覺出,原來生活裡面,我們有很多選擇,經過謹思,決定方向,就會勇往積極向前走;驀然當中,或許會回首,我們又發現我們究竟可以學懂甚麼?
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

我倒覺得這個話題是積極的, 而不是要懊悔當初.  是要以我們的經歷告訴那些準備升小的父母, 何謂一個健康和正確的育兒方向, 勿重蹈覆轍.  過去了的已過去, 我們或多或少恨錯難返, 但都可以給有幼兒的父母一點提示.

cocokan2004    發表於 15-11-23 02:33
loracial    發表於 15-3-10 22:03
Sassa  學緊嘢  發表於 14-7-9 10:15
蕃茄薯仔湯  totally agree!!  發表於 13-6-6 11:37
喵媽    發表於 13-3-21 16:34

Yanamami 發表於 12-2-24 08:37
我倒覺得這個話題是積極的, 而不是要懊悔當初.  是要以我們的經歷告訴那些準備升小的父母, 何謂一個健康和 ...

這位家長說的, 正正是我開這post 的目的啊..... 請大家多多分享..

babybear  LIKE!  發表於 12-2-24 13:22
peaceandlove  謝謝你 Rainy  發表於 12-2-24 12:19

我覺得人們總是喜歡看別人成功的例子,不喜歡看別人失敗的個案。
失敗之後反省,又失敗的多不勝數。你看看當下的天之嬌子林書豪,他的聖經已被捧為金科玉律。他上年不如意的時候,晚晚一到夜欄人靜,兩眼總是含著兩行淚水,偏偏又成為人們鑽研的對象。你看看李嘉誠傳賣個滿堂紅有甚麼希奇!

我的孩子自小充滿自信,喜愛看書,喜愛質疑,入小學後,成績名列前矛,當時我深信孩子應愉快學習,不應太多課餘練習,當同學家長說要plan定孩子將來的路,我不以為然,由初小開始,當我的孩子正享受快樂暑假之時,她的孩子巳於暑假上補課班操定來年課程,學奧數,練琴,我在暗笑她的緊張,可是幾年過後,她的孩子巳名列前矛,手上拿著一堆奬項,自信爆彭,亦巳有名校爭著取綠。反觀我的孩子,每天花很多時間在看喜愛的課外書,成績下滑,雖不是差,但自信跌至谷底,想入讀心儀學校亦似乎困難,雖然我不知他們將來如何,但在這刻,我是後悔當年冇吹谷,起碼沒有了自信是成功的絆腳石。
現今,大部分人都嘲笑怪獸家長,但像我,給孩子自由,到頭來,孩子巳輸在上中學的綫了。現實真的是求分數不是求學。

homama414  you really speak out my mind  發表於 13-7-16 10:32
蕃茄薯仔湯  正是我的心聲! 好矛盾, 唉!  發表於 13-6-6 11:39
Jackieson  只要仍然花時間看課外書, 持之以恆, 必會成功, 耐心吧!  發表於 13-3-13 09:51
Kitty1230  好多謝你呢一段真情的內心說話, 令我想起九龍塘小學校長的一句金句 : "機會是留給有預備的人" 的。Thanks a lot~~~  發表於 12-4-10 16:46
mamiDOR  做媽媽真係好矛盾; 又想佢地開心, 又驚輸比人!  發表於 12-3-15 17:36
‹ 上一主題|下一主題