用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 時光倒流回到初小時
樓主: Rainy
go

時光倒流回到初小時   [複製鏈接]

看這topic獲益良多,我開始為女兒煩小學,真係要再三考慮...

joey2011 發表於 12-2-24 13:29
我的孩子自小充滿自信,喜愛看書,喜愛質疑,入小學後,成績名列前矛,當時我深信孩子應愉快學習,不應太多課餘練 ...

你小朋友信心跌到谷底,一定唔係因為你讓孩子自由,可能係其它地方出左事而你地一直忽略左,慢慢搵出原因。但一日未到最後,你又點知結局,就算結局真係你輸左又如何,按住自己心意同原則教養孩子其實好重要,我覺得自信唔係黎自成就,而係黎自內在價值觀。到最後,孩子健康快樂長大,有積極健康既思想,樂觀勇敢面對人生各場挑戰,我就算自己係教啱左個仔。

俾個溫馨提示:

上EK是好多家長問個仔掛住上網/ 打機, 唔讀書, 乜方法出齊都無用, 就想係度提下d幼稚園/初小mami, 千祈咪買NDS/ PSP/ 3G手提電話俾小朋友(我女F1仲用緊增值咭咋), 他日電腦要設係大廳, 咪擺入房. 打機只能限時....一開始楂得緊d好過鬆開收唔番.  你實在未能想像青春期幾難搞, 趁10歲前約法三章定好規矩好d.  正所謂防犯未燃嘛.

喵媽    發表於 13-3-21 17:09
grace_xian  嗯, 同意  發表於 13-3-13 11:27
Jackieson  totally agree!!  發表於 13-3-13 11:13
囝囝mama    發表於 12-9-12 00:15
janelle00  讚成!  發表於 12-3-13 11:08

聽咗好多前人都話唔係放電腦係BEDROOM, 我老公都係咁講,

joyjoyparent  電腦是放在BEDROOM的. 不過是我的BEDROOM!  發表於 13-3-15 10:43

趁仲記得,搵返王丹早幾日響面書寫既野同大家分享:

繼續高等教育的話題:以我在哈佛十年的觀察,哈佛確實很難進,但是畢業並不難。平時的壓力大多來自於競爭和榮譽感,而不是擔心無法畢業,因為老師對學生一般是相當寬容的。

我認為這是對的。因為:好的大學要保證優質生源,是因為可以形成一個精英環境。但是學生一旦進入大學,如果獲得文憑和畢業證書的壓力太大,就會變得死讀書,這不是好的大學的教育目的。

我認為中學都唔應該以死讀書,響公開試試掄元為最主要目的。老師對學生是否有同理心,亦非常重要

中學係成長期幾關鍵既階段,如果去到有如殺戮戰場(記得以前有人在bk分享一個如何部署升中既網誌,其部署包括要阿囝韜光養晦,放假消息話俾對手知唔係揀佢既目標學校,等個對手家長唔駛針對佢……小學已經需要長期策略性講大話,真係令人鬱結)般既學校,就算入到大學,個人發展可能都唔係好開心??

至於小學,我囡既小學唔係我既心水,我目標既小學係少抄寫,少功課既新教育學校。

不過,六年即將過去,我而家亦教緊來自當年我想阿囡揀既目標小學既畢業生,發覺就算係對自己幾有要求,成績幾唔錯既該校畢業生,寫既字都令人忍不住著其改善(對於即將面對公開試既高中生,字體都係攞分既重要工具),亦有F3生識既字仲少過我囡中文成績達A但未臻頂尖既小六同學。

而有小少閱讀障礙傾向既阿囡,其小學生涯也過得不賴,所以,都有少少懷疑小學揀唔谷既學校係唔係一定好d?不過,老師一定要好,遲吓有機會分享我聽返黎既唔同學校例子

霖霖B媽咪  "息"目以待 !  發表於 12-3-13 11:20

引用:Quote:ohnono+發表於+12-3-6+14:19+我見過

原帖由 VV媽 於 12-03-06 發表
但係學校又好喜歡這班讀書叻的人,有冇自理能力,有冇common sense, 唔關佢地事 ...
應該唔係,只是她個人問題,眼中只有讀書,反影家庭及學校教育對學生成長重要,可能她只懂讀書將來出社會工作會有障礙。
我仔剛上中學校長已對他們講要培育學生高智話能,要有主見,升中選校需要家長輔助,將來選科升學交友可以自己決定,尊重家長意見,學校家長都會不斷灌輸正確做人態度。
回到初小,我也不谷他,他也谷不來的,希望他開開心心成長,但會及早想辦法解決他的學習障礙,他升中路平坦順利,非常幸運現在學校很好,若他早點找到溫習方法更完美。
最緊見一些小五家長,為預備自行報校四出想辦法為子女報課程拎獎狀,又要溫習,他們跟子女都非常大壓力,子女是否願意及配合很難如願的,幼稚園是一張白紙,但到高小至中學是要配合他們,不可太強求

回覆:formula0106 的帖子

他們習慣選擇性記憶,不肯運用課本上

引用:若能再來一次,+我希望改變自己的態度.++當

原帖由 Yanamami 於 12-03-06 發表
若能再來一次, 我希望改變自己的態度.  當孩子在學習上遇上困難時, 我希望自己多体諒, 而不是用成人的角度/ ...
Me 2

醒目開學勳章 王國長老

又到申請小一時, 希望家長睇睇, 應該會有D得著
(攪錯左TIM以為呢度係小一版, ANYWAY, UP下都無壞既)

我小朋友今年9月才讀小一, 想問一下各位過來人, 比你再選, 你會選地區名小(沒中學), 或是龍校?

zashikibuta 發表於 12-2-23 18:19
點解要時光倒流?向前望先見到出口,與其係度想回頭,不如面對現實。就算再俾你由初小開始過,唔等於好過現 ...
Totally agree

引用:若能再來一次,+我希望改變自己的態度.++當

原帖由 Yanamami 於 12-03-06 發表
若能再來一次, 我希望改變自己的態度.  當孩子在學習上遇上困難時, 我希望自己多体諒, 而不是用成人的角度/ ...
贊同。依家改啦,未為晚也!我近一兩年都明白到呢點,我都逐漸改,雖然我都會鬧,偶然亦有顛狂,但多咗同理心和冷靜指導,所以即使反叛期在即,我同阿仔嘅關係都未有很大嘅沖擊。不過,最大得益者,相信係初小嘅細佬

Yanamami  Ha ha....my elder one asked:y you treat sis differently? I told her I've learnt from my mistake....too bad!  發表於 13-3-15 21:56

回覆:albert831 的帖子

若可以會選一間中等程度讀得開心校風好的龍校,希望他平穩升中。若選地區名校,要考慮支援及學生能力,若非有好成績加上課外表現升中路會令父母擔心,孩子也有壓力,未知六年後的變數,現在的升中家長已不好做,小四開始預備呈分試,從小學各樣樂器,運動,奧數等,但也未必如願在自行30%學額爭一席,跟住只好踫踫運氣參加抽獎。

感謝呢個帖還有家長回覆, 可以提醒我, 我的小朋友好快就不再是初小了, 要好好享受, 不要因為學業功課等影響母子感情. 切記切記!  

vesley  要好好享受, 不要因為學業功課等影響母子感情. 切記切記!   totally agree!  發表於 14-3-4 03:05

回復 like_travel 的帖子

是你選擇给她看的課外書?嘗試比佢自己選擇!!!
‹ 上一主題|下一主題