用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧國際幼稚園(太子)老師很沒愛心
go

明慧國際幼稚園(太子)老師很沒愛心 [複製鏈接]

孩子病了約兩個星期完全沒有老師問候!!!
本人有致電請假一次!!!  
看來明慧也很商業化和老師沒有心擔起教育和關心孩子的重任,
真的叫人失望!!!
   1    0    0    1

scl227 發表於 12-2-21 10:30
看來明慧也很商業化和老師沒有心擔起教育 ...

某程度我同意你O既睇法,我無後悔當日幫阿仔考而家間學校放棄太子明慧,因為我響交雜費時經歷過某D教職員咀臉,已經對佢地麻麻地印象。響另一角度, 其實唔好EXPECT老師咁做, 幼稚園老師已經有好多工作要做(我有屋企人都係幼師所以好了解), 而且一班咁多學生都未必兼顧到咁多, 我個仔果間N都係咁(私校), 有次病左成個星期學校都無打黎問候, 淨係打黎問我地參唔參加生日會。但我就覺得可以諒解, 老師睇哂上下午班, 差唔多五十個學生, 好難遂一幫你跟咁多。我覺得阿仔而家學校D老師都不過不失, 黎緊K1會讀另一間小班教學, 希望到時可以感受到老師O既熱誠。

你都唔好唔開心, 小朋友始終返學都有開心事, 多D鼓勵佢同你分享, 唔好在意學校行政上O既野。

悠揚  我女之前讀N及依家讀K1, 兩間學校D老師都好好, 兩日無返已經打來問小朋友情況, 好關心小朋友架. 明慧我都聽唔少, 老師對學生唔返學不聞不問的.  發表於 12-2-23 17:08

scl227 發表於 12-2-21 10:30
看來明慧也很商業化和老師沒有心擔起教育 ...

仔仔試過sick leave咗2星期, 可能我好煩, 日日打去請假!  (諗吾到會病咁耐!) 當值老師都有了解情況!  班主任都差吾多第2個星期先打畀我!  可能開學時我地溝通良好, 平時有問題都有電聯, 所以我覺得ok!  其他家長都好喜歡個班主任!

至於話某d人嘅態度問題, 我相信間間都有!  咁事實係學校我都有遇過1個咁多!  咁嗰位小姐(佢好似吾係老師)就真係好嚴苛, 似訓導主任多d!  so far其他老師都好nice!

似乎呢個情況都好普遍,我女個時讀n班,又係病左2個星期,我只係第一日請過假,之後學校冇打過比我,另有一次我唔記得打比學校請病假,學校都冇打比我.......

而家囡囡轉左另一間學校,我打去請假個文員都會問吓小朋友咩事,有時我唔記得打返去,一上堂都未見小朋友佢已經打比我

明慧的老師真的不太有愛心,
小朋友病了兩個多星期作為老師的問一問也是應該的,
否則完全沒有愛心!!!

老師關心學生是不論理由的,
關心就關心, 不關心便不理會了.

所以老師的一言一行已反應了該校的關愛作風,
大家在選校時真的要小心.

醒目開學勳章

回覆:明慧國際幼稚園(太子)老師很沒愛心

我兒子讀北角明慧N班,十二月時病了一個多星期,班主任在第四天有打電話比我了解同問候。

caca316  My daugther no school for 4 days as she sick. Up to now, no teacher call me. (She is also studying in NPMW-int'l/ Nursery class: ipa) Which class does your son attending in?  發表於 12-2-23 10:19

我女兒也是太子明慧N班, 上學期時都試過病了兩星期, 我每天都有打電話番學校請假, update老師女兒的情況, 每天老師都有交帶休息多d,表現關心!

我覺得請病假是家長的責任, 又點能夠怪老師沒愛心呢! 就這樣對學校和老師不滿, 實不公平!

在家長未盡好自己的責任, 同時, 請體諒老師的疏忽, 不要五十步笑百步!

家長有請假, 但老師也得表示其關心, 否則彼此便沒有溝通了.
若果老老師問也不問又如何知道學生的病情呢!!

明慧(太子)老師看來不太關心學生是事實,
同事病了, 作為同事的也會電聯關心一下, 更何況是學生呢!!!

看微便知一學校的關受作風!!!!

請各做好自己的本份!!

老師的本份是關心學生, 有沒有問候一下呢? ?

若沒有便沒有這個文化, 便知此校是何景況.
請大家選校時要小心!!!

其實小朋友病左無番學好平常,我女兒都就讀該校,試過連續幾日病左無番學,
打電話番學校請假係家長既責任,老師無打電話黎問,但我自問真係覺得一0的問題都無.
其實一個老師既問候係唔係真係禁重要?小朋友唔舒服,我諗做家長最想係小朋友快0的好番,
而唔係要一個老師既問候!!

panala  我小朋友唔係係明慧讀, 但我都同意  發表於 12-2-26 14:40
leung_michelle  Agree !  發表於 12-2-23 16:50

很認同CCDUDU的見解, 個人覺得小朋友在學校, 最重要學到嘢,
番學開心, 當沒有父母在旁, 能得到老師照顧, 令我放心交小朋友比佢地.
小朋友回到家中, 有家人照顧, 老師額外的噓寒問暖並不是我選校的因素.

我的小朋友也是明慧N班學生, 可能我好彩, 小女的老師nice,
當小女在校不適, 老師即刻call我. 學識方面, 小朋友明顯有進步.
只是學校行政需改善.

關愛是辦學的第一步, 連這一步也做不好, 其他的別說好了.

學校是學習的地方, 但更重要是老師對學生的關懷,

沒有關懷, 何會教好學生???!!!!

恕我直言,首先無關心你個仔(你覺得)又唔代表無愛心,睇嚟件事好似傷害你心靈多D,話人時檢討下自己,人哋無問候就唱臭人成間學校,老師職員病你會主動問候人哋?人哋都唔會話D家長無愛心點教仔啦,學校做得唔好咪直接反映(尋找源頭)先係一個最有效做法。

23102009  看之前啲POST, 怪獸味濃  發表於 12-2-24 13:13

唔明d人無爰心點解要做幼稚園教師?? 為打份工既有大把野可以做啫

仔仔返學返得好開心, 最好係返嚟成日攞D書自己讀, 有時要我陪佢讀, 自學英文數目字都去到20, 我無教佢, 係佢攞讀音筆自學, 我自己教佢又吾理我!  係返咗學勁聽老師話!  

其實樓主都吾洗咁吾開心, 返學開心, 學到野就OK LA!

大家家長你們好,太子明慧其實難吾難入的,我下午經過的時候看見小朋友排隊上學每個小朋友都好乖有工人帶上學,請問除了小朋友要面試外父母低世都是因素嗎?價錢方面我知都很高?

kwankin81 發表於 12-2-25 01:19
大家家長你們好,太子明慧其實難吾難入的,我下午經過的時候看見小朋友排隊上學每個小朋友都好乖有工人帶上 ...

都係睇小朋友表現!  家底一定吾係考慮因素!

已經唔係有無愛心的問題,一個學生無返學兩星期,打個電話問候花費幾多時間?
如果我女請病假,我會係校車站等司機同佢地講阿女請假,如果我係上堂時間先打佢去學校請假,我多數淨係講比聽電話個d女仔聽,叫佢通知班主任,好多時即日會收到班主任電話問候。試過一次阿女請幾日假,佢學校的校監、校長、主任、班主任同任教老師簽名比佐張自製慰問咭佢,幾感動呀!其實班主任有時係放學返到屋企七、八點先打電話比我,講番阿女返學情形,我地真係好多謝佢架!佢自己都有子女要照顧...所以...忙唔係唔關心同學的理由。

回覆:CatEgg 的帖子

其實明慧都好好如果負擔得起我都想睇下收吾收到

引用:大家家長你們好,太子明慧其實難吾難入的,

原帖由 kwankin81 於 12-02-25 發表
大家家長你們好,太子明慧其實難吾難入的,我下午經過的時候看見小朋友排隊上學每個小朋友都好乖有工人帶上 ...
唔難!interview好兒嬉!老師無heart(我遇到2.3個都係)!我仔in k1,竟然可以以為我考N1!d人無禮貌(坐喺大堂嗰d,我都唔知係老師,主任定職員)!自己做漏嘢仲大大聲!我忍唔住嘈返佢,佢就向我道歉!最後我沒有給我仔讀此校,因我唔放心將孩子交比佢地教!

回覆:明慧國際幼稚園(太子)老師很沒愛心

沒上學2星期老師都沒來電問候,可想像到那位老師對你的小朋友有多關愛!老師沒錯,她只是打一份工!有d人有heart,有d人無!希望你的小朋友之後會遇到一位有heart的老師!

‹ 上一主題|下一主題