用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔見抄書簿,你會點做?
go

唔見抄書簿,你會點做? [複製鏈接]

小朋友今日要做抄書,上堂時已告知老師沒有抄書簿,但老師之後沒有跟進幫她找回。
回家後,你地會點做? 不交功課待明天問老師抄書簿在那裡還是用紙做左先?
為何會選用紙做左先?
   0    0    0    0

我通常會將啲舊簿啲空白頁留起.  所以如果小朋友唔見咗抄寫簿, 我會攞張由舊抄寫簿撕落嚟嘅紙叫佢抄喺上面, 跟住返去揾番本抄寫簿之後貼番上去.  如果揾唔到抄寫簿就照實同老師講, 照交嗰張紙.  我諗老師明白小朋友苦衷, 小朋友又有做功課, 應該唔會介意.  重點係有做功課.

回覆:唔見抄書簿,你會點做?

我會搵其他紙做咗先,之前個女都好似你地咁唔見咗功課簿,第日同老師解釋完佢都係有理冇理喺手冊入面寫我個女欠交功課,仲要喺佢手上讀埋呢個學期,唔想同佢理論

現在阿媽覺得係老師知道同學唔見簿,唔幫佢揾,所以決定唔做。
阿媽又覺得可能係小朋友唔好好保管自己東西,要小朋友賞欠
交功課滋味,你地覺得這做法對嗎?

MrsFung 發表於 12-2-20 21:32
現在阿媽覺得係老師知道同學唔見簿,唔幫佢揾,所以決定唔做。
阿媽又覺得可能係小朋友唔好好保管自己東西, ...
但係而家冇證據證明係小朋友冇保管自己東西定係老師/簿長忘記派俾小朋友喎, 阿媽咁諗會唔會武斷咗啲?  我囡試過唔見簿, 結果原來係老師放漏佢本簿喺簿架, 搞到全班疊簿冇佢份.  至於決定唔做就一定唔好, 一則老師一定會記小朋友欠交, 如果家長同佢交涉, 受罪嘅係小朋友.  但係如果唔同老師溝通, 小朋友可能會覺得下次唔想做抄寫就照辦煮碗講大話話唔見咗本簿, 咁就難攪啦!  總之, 唔見簿唔等於可以唔做功課!

先把功課做了,把你的想法寫在手冊上。

最後阿媽決定都係叫亞女唔好做,明天問老師無簿原因後再補做。
另外會再問老師,下次再有不見簿情況,學生應如何做喎?

比我会先同小朋友做好要抄的功课,因为这是小朋友的责任,不论抄书部是谁遗失,亦不应令小朋友失去要做功课的权利及责任,当然如何查明谁的错,我想要看家长是想了解还是责难呢?

做在紙上,不會欠功課!定d來!
一般係組員取了,第日自然見!一係夾錯其他練習簿,過幾天/一兩星期,等老師批改時發現,自然蒲頭!
一係根本在老師處,我兒也試過!明明交了作文,又話沒有,罰了留堂!作為家長,只好配合!結果過1星期,浦頭!老師見我兒乖乖留校再寫作,加了印象分!所以一字記之若……等!

阿媽唔比亞女用紙做左先,她要懲罰亞女唔見簿。情願之後要佢補做。
佢話唔可以次次不見功課就用這方法去做,要佢受欠交的結果。

阿媽是婆婆?
你才是媽媽?咁教女是你的責任,無必要依從婆婆意思。
依從婆婆會教出怎樣的女兒?你就是你媽媽教育下的成果。可能婆婆一直態度比較強硬,所以你變得無乜主見。只是我個人感覺,如有得罪請勿介意。

另,教育不一定是用懲罰的方法才有效。
「阿媽」好像想怪責唔見簿的人,唔見簿只是很小事。如習慣把錯誤歸咎某人而不盡力補救,對將來做人做事會有壞影響。

回復 janicetsang 的帖子

阿媽是指我妹妹,我睇不過眼佢這樣教女兒,所以才問大家意見。

oic.
雖然大家也不會像她那樣處理,但個女係佢的,佢聽唔聽你的意見也是她決定。
妳一番好意,但她也未必接受呢!

MrsFung 發表於 12-2-27 09:35
回復 janicetsang 的帖子

阿媽是指我妹妹,我睇不過眼佢這樣教女兒,所以才問大家意見。 ...

每個人教細路方法唔同,學校的要求都唔同, 總之你外甥女頂得住就得啦.

唔你你外甥女幾多歲和唔見嘢程度是否很嚴重.如果佢只係讀初小或只係間中一次半次,應該幫吓佢.

我都會叫囡囡用紙做咗先, 因為每天完成功課是學生的責任, 唔見薄都應該諗辦法用另一形式完成.

我覺得不一定欠交功課才是罰, 小朋友都好要面, 佢見到同學仔個個用本部交, 佢得張紙老師又會問佢,咁佢都算係同學面前出醜, 都算罰咗... 有D老師比較嚴, 揾番本部後會要小朋友重做一次,咁都等如罰咗佢.

‹ 上一主題|下一主題