用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 不怕駡,怎麼辨?
樓主: Heima04
go

不怕駡,怎麼辨? [複製鏈接]

回復 Heima04 的帖子

我都有駡,我老公都有駡,我老公較惡,我有抱吓囝囝,吻吓佢,讚佢,現在小駡一点了,教仔又時温柔又時要惡一点,你囝囝蝦緊你所以唔怕你…….老公駡佢不要當面話老公,之後同佢傾,其實佢願意做衰人比佢做啰!!! 囝囝知你唔惡,佢唔乖,你話比你老公知等老公教導吓佢啰!!!唔怕你有大靠山!!!!那些年,,我們都時駡都大的

回復 囝囝mama 的帖子

我老公都話呀仔蝦緊我, 而家都係佢一唔聽, 我就話會告訴佢爸爸, 佢仲即時發脾氣, 有時都激得我爆發, 大聲駡他。
我冇在呀仔面前話我老公, 除非他太激動時出手打佢,我才會勸他, 我呀仔就非常怕佢, 有時C6話教佢做功課, 未開始已經喊定先, 話唔要呀爸教, 要我教, 當然又冇采佢, 又一頓駡後開工。 有時出街後回家, 我要到其他地方買嘢, 叫C6先帶呀仔回家, 佢即喊話要跟我, 不肯跟佢呀爸。
我已跟C6講佢地這樣的關係, 呀仔再大啲就唔會采佢架, 佢話佢都係駡聲長大的, 冇問題噃。
最幣呀仔在學校唔怕老師駡, 我都有問老師要不要社工介入, 佢又話唔洗, 只要教他聽老師話。(唉!我叫到就唔洗煩啦!)

囝囝mama  佢怕你C6都緊要!!!  發表於 12-2-22 11:38

次次駡係唔得架!!!習慣佐唔怕老師,我老公駡囝囝都唔會成曰駡,將來解決問題都會有唔好影响,傾向駡人方法解決,有樣學樣,將來对呀爸態度都唔好!!用番溫和方法,叫老公同囝囝一起玩多D,游水,踢波,捉棋,增進感情!!!同囝囝親密D,佢都乖
巧D,駡囝小啲啦!!!!小朋友升中反叛期,就無彎轉!!!!擁抱佢多啲!!小朋友心靈開心D!!!

我就係知道駡不是好方法, 但講極C6都唔明, 淨係覺得佢果套最對。
但有時佢哋倆個又玩得好埋, 踢波,捉棋等都有, 呀仔都好開心(因為唔會鬧佢), 但一叫做功課,温習, 佢就抗拒佢呀爸。

其實我仔都有你們講的情況,不怕打,不怕閙。我試過大聲咁閙他,雖然他會停一停,但轉頭又嚟過。所以我就改變用坐低同他慢慢傾的方法,點知又好似幾有用。現在我會儘量先控制自己的情緒(因為好多時他激到你真係好嬲),然後慢慢同他傾。

Heima04 發表於 12-2-20 12:05
剛回校取成績表, 老師說小兒個性活潑、好玩、不專注, 經常在課堂上週身郁, 無端端企起身, 常被罰無小息, 對 ...
如果課程有成效, 何不CONTINUE........

回復 黃巴士 的帖子

那個課程2個為期半年, 已用了5位數字$, 有單獨, 有全家, 已完。

回復 carcarto 的帖子

我一向都平心靜氣同佢講, 但佢就是要你好勞氣才聽, 有時又好似好D, 有時又好似同你鬥氣咁。

Heima04 發表於 12-2-22 14:37
回復 carcarto 的帖子
小孩最喜歡試練大人的底線 !

囝囝mama  認同!!!  發表於 12-2-22 22:35
‹ 上一主題|下一主題