用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 不怕駡,怎麼辨?
go

不怕駡,怎麼辨? [複製鏈接]

剛回校取成績表, 老師說小兒個性活潑、好玩、不專注, 經常在課堂上週身郁, 無端端企起身, 常被罰無小息, 對責罵已無感覺。
他已經P2了, 性格反叛, 常對我們說話冇反應, 經常要將說話重覆2,3次或用很大聲勞氣才有回應, (他聽力肯定無問題)經常考驗我們的忍耐力, C6有時都會忍不住對他體罰,(雖然知道錯方法)。
為了改善, 都曾與他上學習行為心理課程及親子課程, 期間都有小小改善, 課程完後又回復。
都唔知點才令他認真D, 專注D, 唔想時時都要勞勞嘈嘈。

0    0    0    0

回復 Heima04 的帖子

嘗試說故事,睇佢喜歡边一類型書(太空,恐龍),每天說五分鐘慢慢加時加上去,我細囝k2時都不專注,我都是說故事慢慢加時加上去.現在書不離手坐定定,,千其唔好玩電腦遊戲,睇咁多電視,影响專注力,家長配合就好好多.努力!!!努力!!!

from parents:會否讀寫障礙?有空測試下,有網上版
幫助有讀寫困難學生的策略
http://web.hku.hk/~hksld/index.html

回復 囝囝mama 的帖子

由小兒K1開始, 我們每天都會讀故事書, 升上小學後功課多才間中讀, 他喜歡看書, 但慢, 所有電腦遊戲禁止, 電視只有限度約半小時, 他可以專心的, 只是不願做。

我個仔又係甘, 今日又要見家長啦, 我已經用了好多方法, 時好時唔好, 我仲可以點做, 有時真係心灰意冷.

回復 smallfoothk 的帖子

小兒P1時曾怕他有過度活躍, 故已做了一個專業的評估, 結論是一切正常, 數學屬資優, 但中文就在水平下。

回復 kc1016 的帖子

彼此彼此, 有時都好心灰意冷, 我已將所有時間陪住他、教他、勸告他, 但不明白為何有孩子不怕老師, 不怕罰, 不怕駡, 對他軟或硬都不受, 冇符。

醒目開學勳章

There is no quick fix.  I always recommend this book
"How to talk so kids will listen and listen so kids will talk"  By Adele Faber
There is a Taiwan translated version, both available for loan at publich library.

佢小時候是否睇英文故事多啲!!!所以偏向英文,如果可以用半小時睇電視時間,改做睇故事書,睇電視小朋友較容易心散!!!
我细囝以前都睇得電視多,較容易心散!!!現在最多睇動物台,教育電視!!現在睇小好多!!!

回復 囝囝mama 的帖子

是的, 佢細細個我就比好多英文書佢睇,忽略中文, 到而家佢都比較鍾意英文, 中文差。
佢睇電視的時間是在我未放工回家時睇的, 控制不了, 讀幼稚園時放下午就睇足整個下午, 而家睇少了很多。
在討論區都睇到閱讀的重要, 已在培養佢閱讀習慣, 佢都很喜歡, 但很慢, 一本老鼠日記(中文)睇2個月都未睇完, 平時我6:00回家就開始督促佢未完成功課, 温默書, 做KUMON習作, 做哂已經10:30, 要額外閱讀已經無嘜時間啦。

引用:回復+囝囝mama+的帖子 是的,+佢細細個我就

公民是中文還是數學?

回復 kc1016 的帖子

他是否喜歡吃甜的食物!!!如果小朋友食得太多甜的食物,會好容易興奮!!樽庒纸包飲品都是!!!!如果有時間去多啲公園玩去游水,打球!!如果小朋有自己時間,可能上堂會定啲!!!不要打遊戲机,睇電視好心散.出街不要玩电話遊戲,睇書專注力最好!!!父母配合最緊要!!!努力努力!!!!

公民是數學及中文, 你們都說得對, 我都正考慮緊取消公民了, 爭取時間閱讀, 但他的中文字實在寫得慢, 故花在功課時間很長。

囝囝mama  閱讀效果最慢!!!效果最好!!!耐心一点就有效果!!!  發表於 12-2-21 13:50

一個小朋友要讀咁多年書!!對文字,知識無興趣,理解力弱,小朋友都幾慘!!!

介绍你睇一本書 ( 好媽媽勝過好老師)  內容幾好經過書局望一望!!!有一同二集!!!!

我都知閱讀效果好, 但唔知點至增加到佢對閱讀的興趣, 已經常常到圖書館及到書店買書, 每次都是他自已選的書, 但每次都是睇倆睇, 無好有興趣咁追看下去, 好多時都要我捉住他一起讀, 咁佢又好有興趣咁睇, 但要他自己自動自覺去追看的, 就只有老鼠日記, 但一本睇2個多月都仲未睇完, 好羨慕有很多家長的小孩會書不離手。

回復 miffy 的帖子

我仔唔知係咪比人駡得多, 尤其係比C6駡, 坐得唔好又駡、做功課玩筆又駡、做得太慢又駡、唔專心又駡, 我已多次勸他不可經常用責罵的方式教仔, 但呀仔又都只是怕他, 對我平心靜氣的勸告無反應, 對佢呀爸的責罵才會做, 我跟佢呀爸話佢這樣的方法只會令呀仔愈來愈反叛, 但佢呀爸話我這樣屬於縱容佢, 不對的要令他即刻改, 我都唔知是不是我的錯, 呀仔只會對我地大聲呼喝才會做, 有時我教佢做功課時要他改正, 他反而好惡咁喝返我, 我覺得責駡的方式不能令他改善, 但衣衣哦哦佢又好似唔多理, 都唔知點教好。

囝囝mama  同佢傾談多D!!!當自己是小朋友!!!聽佢講返學趣事!!!講吓笑話!!!  發表於 12-2-22 11:46
‹ 上一主題|下一主題