用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 學校是否想迫走小朋友呢??
go

學校是否想迫走小朋友呢?? [複製鏈接]

小朋友讀了一間較傳統的學卷幼園(有些名氣的)好煩惱阿仔K1一早知他語言能力不差但老師次次來電都是投訴他不守班房規則,出位、唔肯自己做工作紙加情緒化和不合群,要求我們為他作評估。結果是資優也未有很大的問題要迫切跟進。報告都給了學校但冇見幫他調整課程深淺那只是夾幾張資優講座單張給我,但就繼續在我仔report寫得很白毫不修飾未見體諒,。完全不可示人,別說將來考小學。麼是要我們家長知難而退?
   0    0    0    0

可以的话就换个轻松些的幼儿园, 快乐学习很重要。

回復 baby2288 的帖子

不合群?佢係公園會同其他小朋友玩嗎 ? 其實除左資優,有冇可能有其他問題,評估時醫生點講?

關於升小學, 我諗小學會比較着重k2 ?! k1 評論影響不太大? 或者老師只係想妳地理解佢係學校表現 ?如果學校想迫走小朋友, 佢地有冇做過啲咩, 如比說話妳聽?

去公園好愛和小朋友玩次次都哭著不離開,但老師就說他沒有特別要好的伴在校園。又提過會否找資源更好的學校給他。?算暗示吧!看過論壇都知根本就沒什麼更好的資源給這類學生的。。。.
心理學家話資優通常都伴隨情緒問題,只有觀察好了!

其實佢都只係返左幾個月, 沒有特別要好的伴.. 都唔係大問題呀... , 可能妳間學校要求高..如果我係你,, 我唔係擔心report影響升小學, 而係, 啲老師有冇愛心, 如果佢地真係唔係咁接受呀囝... 會唔會對呀囝啲態度會冇咁好, 令到呀囝唔開心..

不過其實轉校都唔係咁易... 又要好, 要老師有愛心, 要呀囝重新適應, 同埋都要人地幼稚園收...

樓主,你的問題.我囡囡在N時,已經遇到. 評估/心理學家/言語/ADHD COURSE. 我能帶囡囡去的,都已經試過. 亦有幸入了一間充滿愛心+包容的幼稚園. 在N時,囡囡不喜歡上學,因她的好動及求知慾 (她自己拎書給老師,要老師讀給她聽)老師說,不可以次次都這樣.  ..+上囡囡OVERACTIVE. ..總之,N 班下學期已經不可以再留低, K1 的幼稚園簡直是天堂,老師很有愛心, 囡囡做錯事,(老師包容及教導). 做對事(老師會讚許). 上學期完結. 老師結論- 囡囡是一個很需要愛的小朋友.  老師亦講了囡囡某些固執問題 及老師如何糾正.  我相信未必有另一間K的老師會為一個小朋友去想及了解及找方法處理. (只會打電話給家長..由家長處理)
再此多謝- 又一村幼稚園.

TO 樓主,或者先找評估.得出結論. 然後才考慮轉校.

kmmum 發表於 12-2-21 15:48
樓主,你的問題.我囡囡在N時,已經遇到. 評估/心理學家/言語/ADHD COURSE. 我能帶囡囡去的,都已經試過. 亦有 ...
你囡囡好幸運遇到有愛心的老師!

請問你介唔介意pm我講比我聽你讀那一間幼稚園,因為我女兒同樣9月會轉去一間全統的幼稚園,希望不是你說的那一間.

真替妳開心 , 加油..

又一村學校, 如果呢家考會唔會好難呢? 已經過晒截止日期..

回復 mandytanghk 的帖子

又一村不難考, 但現在插班,可能只得下午班. 你可以打去問左先.
趁現在你先在屋企付近再找些幼稚園看看有沒有位.  
而且,要在外間找些治療course 給小朋友一齊上.

回覆:baby2288 的帖子

想請教一下,你帶小朋友喺邊度做TEST呢?可否告訴我多些,我小朋友都懷疑是資優,謝謝!

回覆:baby2288 的帖子

想請教一下,你帶小朋友喺邊度做TEST呢?可否告訴我多些,我小朋友都懷疑是資優,謝謝!

‹ 上一主題|下一主題