用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 樂理邊度學好
go

樂理邊度學好

麻煩晒

簽名被屏蔽

回覆:樂理邊度學好

五級,家長可以陪,其實通常響邊到學?我個琴行miss話佢可以教埋,每堂用15分鐘學下先,我覺得好貴,要自己買練習薄,同埋甘樣學到d咩?計返九十蚊15分鐘,即係$360/hr, 仲要喺琴室學,用部琴堂台用?定係坊間價錢都係差吾多?請賜教

簽名被屏蔽

其實學樂理你地多數學英文定中文?琴老師話若果由她教只會教中文!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我的孩子都是用英文。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

簽名被屏蔽

Most of my students would answer in English but some of them would like to have the paper with Chinese translation as well. Then they can choose answering in Chinese for some questions.

我自己上堂無論幾多級, 包括初學一定會預5-10分鐘教樂理, 因為樂理其實係上堂學習ge總結. 至於語言, 我認為小朋友有三年級以上都應該用英文練習, 始終樂譜上通常都用外文 (包括意大利文, 拉丁文之類), 將來讀譜時會快些. 考的時候建議用中文卷, 因為中文卷其實是中英對照, 比較方便易明.
The Music's always there with you!

引用:五級,家長可以陪,其實通常響邊到學?我個

原帖由 喧嘩 於 12-02-18 發表
五級,家長可以陪,其實通常響邊到學?我個琴行miss話佢可以教埋,每堂用15分鐘學下先,我覺得好貴,要自己 ...
給你作參考
我囡囡剛考了五級樂理,我因為怕煩,由上門的琴老師教埋,$230/hr 樂理,上了共12堂,past paper 我有的買有的影印

回覆:樂理邊度學好

我個琴姐姐借哂D習作試題比我影印因為我2個一齊學, 要買2套真係好貴學費就計平左我, 2個$1500四堂, 一個學就會收貴D, 我諗大約200-250/hr

最好一對一

如果要家長陪,最好找個上門教,家長陪有個好處,如果小朋友太細,有些概念可能難明,家長一齊聽,可幫助他溫習

我和我個囡學時,是用英文的,但平時講解就用中文,我覺得最重要是明concept,解題上,英文文法其實不難,出卷的都不會在英文標題上“陰”你

正正經經另找時間學好了,如你那個鋼琴老師有料的話,冇理由唔想你另僻時間找她學樂理。

我另pm資料給你吧
天惠媽

回復 ada1812 的帖子

老師暑假要去做考試, 佢冇咁多時間, 所以佢想由而家開始抽少少時間教住先, 暑假唔洗迫得咁辛苦喎, 不過佢真係收得勁貴, 我收到好多媽咪PM, 更加覺得老師貴, 可能佢要分番一半佣俾琴行掛

回復 eeyore_ada 的帖子

Agree! 就算係twins我都要兩兄弟分開上﹐各有各﹔臨尾super review 和操卷一齊上就無所謂。

五級樂理16堂課,45分/堂夠嗎?今天上了第一堂,老師從第三級開始教的,正常嗎?我問琴行說10月份考都太趕,半年都唔夠?小朋友四年級,快10歲了

nlytyao 發表於 12-2-29 19:53
五級樂理16堂課,45分/堂夠嗎?今天上了第一堂,老師從第三級開始教的,正常嗎?我問琴行說10月份考都太趕 ...
我都想報6月份的,會否太趕?