用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無小朋友亞氏保加症,ADHD,資優中晒3樣? ...
go

有無小朋友亞氏保加症,ADHD,資優中晒3樣? [複製鏈接]

今日帶阿仔去見了兒童精神科,專家經過初步評估可能三樣都有,因為症狀吾系太明顯所以不能確診,總要繼續跟進。都系意料之中。。。
   3    0    0    1
用智慧去改变能被改变的,用胸怀去接受不能被改变的!

經過第二次評估,醫生決定開藥俾仔仔吃,此時的心情很是忐忑,因為吃藥好似把雙刃劍,相信很多a仔父母都有同樣的顧慮。
3月20號開始吃(Ritalin10mg),早上半粒(藥效4小時)中午半粒。孩子放學回家,我問他吃藥後有什麼不一樣,孩子說能夠專心一些,例如:考試時筆跌落地下,吾會第一時間去撿。也就是現在識的分清楚,事情的緊急先後。還有一樣讓我這個做媽媽的覺得心酸——孩子說媽媽我宜家感受到被人排斥的滋味了!說完眼濕濕
好想知道其他孩子服藥後的情況,請分享。

我們要彼此聽話——又要考試了,臨睡前,我聽見兒子在嘆息。他輕輕問:“媽媽,班里許多同學聽寫都是滿分,得到老師表揚,我為什么不能像他們一樣?”我認真想了想才回答他:“還記得上次去草莓園嗎?果園里的爺爺說,雖然同樣躺在陽光的懷抱里,但有的果實先熟,有的后熟,還有些中午時是粉紅色,日落時才變成深紅……”兒子搶著說:“爺爺還說,只要不急著摘,每顆都能長得有紅又甜。”我點點頭:“你也是一顆草莓,慢慢長吧,有一天,你也會成為一顆甜美的紅草莓。”  與所有愿意讓孩子“慢慢長大”的父母共勉!

giftedpig  好喜歡這個故事,在適當時侯可同呀仔分享  發表於 12-5-16 01:04

希望你同小朋友都加油, 小朋友像開始好轉, 慢慢來吧!!

回復 chrischo2002 的帖子

系呀!孩子比以前進步了,即使是小小的進步都讓我看到了希望。

樓主唔好咁擔心, 你很努力亦花了很多時間給兒子.  對於資優/亞氐. 相信小學以下條路會很長. 到了中學. 有數理科, 對於男仔來說,會是一件好事.  

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

中咗頭2樣, 第3樣只係高智能, 未到資優...
今日第二次見醫生, 同你小朋友一樣
要食葯 (5 + 5)
我諗我仔唔會好似你小朋友咁可以清楚講俾我知葯前葯後嘅分別
可能要麻煩老師觀察佢

Maryahwan  點解?因為孩子細個。希望系一個好嘅開始,加油!  發表於 12-4-23 15:06

回復 chrischo2002 的帖子

多謝你的鼓勵,我會加油!

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

Maryahwan  點解?因為孩子細個。希望系一個好嘅開始,加油!  發表於 5 小時前

小二啦, 唔算細...
K2尾K3頭先出現徵狀, 排得嚟都miss咗黃金早訓期

我個仔都係同妳既一樣..不過係唔係高智能就唔知
佢食緊差不多三四年藥了,
我都知道妳的辛苦同埋用心..
呢D小朋友要好有耐心同愛心..(不過有時我都忍唔到會鬧人)
明白既...
一起加油啦~

回復 sharon1018 的帖子

系呀!照顧呢的小朋友系要更多嘅愛心和耐心。旁人系吾明嘅。只有我哋同路人先明,一起加油!

Maryahwan 發表於 12-4-24 19:14
回復 sharon1018 的帖子

系呀!照顧呢的小朋友系要更多嘅愛心和耐心。旁人系吾明嘅。只有我哋同路人先明, ...
報吿未出,仲要等主科老師評語,可能是ADD, 智優已確定,唉,真係好傷心,平時都好勞氣,仲未能完全做到不打不駡,自己又上心,真係對父母一個好大的挑戰,有時兩公婆互相傾訴時都會落淚

回復 giftedpig 的帖子

兩夫妻互相扶持很重要,特別系遇上困境嘅時候。當我同老公吾知孩子系亞氏保加症,ADHD時,會經常有爭執,和埋怨。反而證實以後,會多咗諒解和支持。

Maryahwan 發表於 12-4-25 13:28
回復 giftedpig 的帖子

兩夫妻互相扶持很重要,特別系遇上困境嘅時候。當我同老公吾知孩子系亞氏保加症,A ...

我俾老師勸告要帯個囝去看精神科醫生, 因她說阿囝可能有亞氏保加症, 請問你是看那一位精神科醫生的呢?

很開心系暑假可以參加一個課程,俾孩子學習如何和其他人相處,希望對孩子有所幫助。

回復 Kingswood 的帖子

看政府兒童精神科,所以無得選擇看那一位精神科醫生的。

今日第一次自政府兒童精神科, 初步評估可能有亞氏保加症, 之前又已經評估了資優, 及懷疑ADHD. 我完全有心理準備阿囝食藥. 但我知老公唔讚成... so sad !!

回復 WMCHAN 的帖子

都唔明點解現在的小朋友攪到咁複習嘅?!我老公成日都話梗係d奶粉食到d小朋友變晒,我個gifted ADHD child 呢排頻頻在學校出事,好傷心及頭痛呢

其實一路以黎我都不認為是現代的小朋友多了這些問題,而是以前的小孩都一直存在,只是並沒有那麼多評估和醫生檢查..
所以我相信以前的小朋友都會被學校編入不合作,壞學生..搞搞震..
我曾問過兒子,為什麼你明知道不能做的事,你要做??
他回我..因為我控制不了自己..我都好想改變..

媽媽們一起加油吧~

faye525  同意你所講!!!  發表於 12-6-25 14:43

‹ 上一主題|下一主題