用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Montessori好唔好?
樓主: fifipanda
go

Montessori好唔好? [複製鏈接]

cw36 發表於 12-2-17 10:58
回復 yukai 的帖子

我已上完家長班($1000),仔仔上完觀察班,但依家無位升上regular class,等緊位咋。以我所 ...
我個女上完觀察班, 已即可排到上去"wonderful 2 class", 最好係上緊觀察班時即向miss報名排隊先 你係咪只選d 熱門時間呀?
miss 都話如某d熱門時段, 真係要排, 無咁熱門既時間, 如1點班, 即有位架喎
而且我個女讀既係10:45班, 都係熱門班, 可能咁啱有人走左, 所以報左名, 第二個月即有得上堂, 不過佢一班六個小朋友, 所以位少都唔奇, 不過我又唔太認同你話學校安排得差喎

回復 fifipanda 的帖子

已pm比你啦

m3cheng 發表於 12-2-18 01:07
我個仔一讀完觀察班就可升班,你幾時問有冇位?我大約二星期前。。。

...
我個女都一樣, 完左觀察班, 即可入wonderful 2
我報讀埋30小時家長班, next sat上堂, 你有無join?

lovestarry001 發表於 12-2-17 11:13
我其實好想知Montessori教學係乜呀, 上慣左會唔會唔慣去其他學校上堂架?
我女而家返兩日ICW, sunday我有同佢返其他既eng playgroup, 佢無話唔慣喎反而佢比其他小朋友適應能力,自制能力, 獨立同專注能力好d咁喎

有堂eng pg, 無人返, 得我同個女返, 變左personal class, 單對miss
miss完堂後同我講, 通常personal class, d細路都會驚, 或者唔專注, 四圍行
反而我女比平時更専注, 又唔驚, 仲好投入

咁我唔知係咪同佢有返開ICW 有關

咪臣 發表於 12-2-16 10:47
Montessori 教學當然好! 我阿仔由16個月上playgroup(Little Montessorian), 到依家2歲上幼兒班(Discovery M ...

我囡囡返左半年LM + DMS PG, 3月開始返DMS幼兒班, d老師好吾好, 仔仔讀得開吾開心?

醒目開學勳章

引用:我本身好鍾意Montessori教學,但擔心如果小

原帖由 fifipanda 於 12-02-17 發表
我本身好鍾意Montessori教學,但擔心如果小朋友讀慣Montessori會吾習慣香港D幼稚園。 ...
其實,依家唔少香港幼稚園都會加插Montessori教學的。

引用:Quote:m3cheng+發表於+12-2-18+01:07+我個

原帖由 bulo 於 12-02-18 發表
我個女都一樣, 完左觀察班, 即可入wonderful 2
我報讀埋30小時家長班, next sat上堂, 你有無join?
...
我無報到30小時班,你上完之後可否分享一些?

回復 bulo 的帖子

我都係讀到第3堂就即堂排隊,據我所知,班中只有2個小朋友可直升,其餘的都係waiting。如果我小朋友都可以直升的話,我都會覺得sch安排無問題的。

回復 紅苺蛋糕 的帖子

阿仔讀了DMS已經有兩個星期多(因為二月一日才開始), 非常開心! 因為都是跟隨同一位老師及同一批同學, 適應上完全無問題~ 我覺得阿仔雖然只讀了兩星期, 不過佢已經懂得穿褲子, 尿片及鞋子, 之前他懂得除褲, 尿片及鞋子, 因為都是老師在去廁所時間教阿仔穿褲子及尿片, 佢仲識自己除褸, 摺褸, 我唔知其他幼兒園會否教學生這些東西, 因為中國人只比較著重戒片, 不著重自理能力, 因為阿仔除了戒片外, 佢自理能力比起其他普通同齡小朋友高很多, 會自己食飯, 飲水, 穿褲, 穿鞋, 穿尿片, 自己會放回玩完玩具(在家有時要看心情, 不過我們會堅持佢自己收拾).....Montessori 教我阿仔多過其他playgroup好多!

我在另一個文章都有一些分享....

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2361262&extra=page%3D3&page=3

DMS係英普教學, 每一班都有一位講普通話老師在班內, 講英語老師是主, 講普通話是副~

我覺得學校老師都很好, 很有水準, 因為校監Ms Christie係老板, 佢每天都在學校, 佢揀選老師是非常嚴格, 所以有口脾~

回復 開心小花 的帖子

但而家有d學校話有montessori, 佢地都只係比教具小朋友玩下咁, 只係設置一角montessori, 但就整個教學都無用返montessori 既精神, 都係按傳統教學咁既setting相反救世軍幼兒學校都跟montessori幾足下

回復 cw36 的帖子

但我所知, 當時有上觀察班既小朋友, 有好幾個都升到上去, 咁我完全唔覺學校安排有咩問題羅
‹ 上一主題|下一主題