用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男女/女校(小學)的迷思
樓主: tsobaba
go

男女/女校(小學)的迷思 [複製鏈接]

回復 mimics218 的帖子

朋友的仔仔非常擴拒男校,抽了德信點都唔肯讀…朋友都順了意,去了聖芳濟各(朋友好唔想,因為太谷)。比著我,我也會順小朋友意願,當然,要第二選擇都唔差啦!

我自幼稚院到F.5讀女校, 預科讀男校, 26y結婚, 無問題

最重要學校好!

kimmilam 發表於 12-4-16 16:04
沈佳宜係肚痛唔舒服,影響左考試,現在做左老師;男主角現在做左導演,九把刀 ...

戲講啫, 我個人一定唔會信晒, 只睇九把刀同男主角個外型都知啦! 九把刀, 在許多台灣家長眼中都好不入流咋. 當然成功就唔係只睇聯考成績.

我小一至中七都讀女校,讀書時無拍拖,無感情煩惱,上課專心些,成績會好一點。不過,校中有少數 lesbian ,但她們讀大學時都變回跟正常男子拍拖。
我現在在男女校中學教書,校中都有 lesbian 同 gay,所以單性學校與男女校在這方面分別不大。但在男女校,我的學生卻會因為拍拖的事而無心向學。
所以,我覺得女校 / 男校比較好。而女校的女生真的比較獨立。

momama 發表於 12-4-19 10:39
我自幼稚院到F.5讀女校, 預科讀男校, 26y結婚, 無問題

最重要學校好!
同意!
我中學都係女校, 專心讀書, 順利會考完成, 讀完中六就暫取入左中大.
跟住出來做野咪正常拍拖結婚生仔囉,
自己身邊大多中學同學都係咁.
同埋, 真係, 女校的女生係比較獨立一點的.

I think results from research are mixed.   In Australia, some schools start separating boys and girls into single sex classes in co-ed schools during primary years.  If your kid is a boy, you might like to read the book "Raising Boys" by Steve Biddulph.  I think the author has also written a book called "Raising Girls".   I personally would like my kids to go to co-ed schools.

我好多同學和我一樣預科讀男校, 順利結婚生仔工作

回復 tsobaba 的帖子

我有一個同事就認為男女校好D,他說他讀書時都是男同男玩,女同女玩嫁啦。

sheffield  唔係掛…我小學同中學都有同男同學玩喎!特別係到中4後,放學一定幾個男,幾個女一齊去完麥當x下午茶至返屋企呢!  發表於 12-4-24 15:18

回覆:男女/女校(小學)的迷思

其實各位家長知唔知全世界係好少好少先進國家還分男校女校,英國是唯一,而香港曾是值民地才有奇怪的學校產生,我之所以話奇怪,其實早二十多年前世界很多教育家已認為分男校女校是不正常,因為人類就是只有男、女,而求學階段正正是學習走向社會前的準備,除了學術性的學習,更重要是生存能力、與人相處即包括與異性相處(唔只說談情)。學家批評完成漫長的學習階段時間才走進社會去認識異性相處,是有違人類自然發展。其實香港一些男、女校是否應考慮這個問題?

‹ 上一主題|下一主題