用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇家長知道小五, 六校內成績?
go

請問有冇家長知道小五, 六校內成績? [複製鏈接]

如果Band 1 or 3 小學校內考試難到一定有分別, 點決定每個學生排位呢?是否只用TSA?
   0    0    0    0

是用早兩屆師兄師姐中一入學試作調整

我家姐做津校老師十幾年, 問過佢, 佢話唔一定係早兩屆的(連續), 是上一年+其他任何一屆 (但係教育局係唔會話比你知係用邊一年的成績來做基準)  , 大家應該明白其用意何在 ~ 唔想有人query 佢地囉

今年升中的小六學生是以他們2008及2010學長們的Pre S1成績排次弟。以下摘自教育局網頁:
(4) 問 學生的派位組別是怎樣釐定的?它的作用是甚麼?
  答 學生的派位組別是根據他們經調整後的校內成績劃分。電腦首先將學生在小五下學期及小六上、下學期的校內成績標準化,再以學校2008年及2010年「中一入學前香港學科測驗」(「中一入學前測驗」)抽樣成績的平均成績調整。那些沒有2008年或2010年「中一入學前測驗」抽樣成績的小學(例如新參加派位的學校),會以該校所屬學校網內所有小學在該年度有關測驗抽樣成績的平均成績作調整。

回復 twcho 的帖子

Thx for your info.

szema 發表於 12-2-13 10:41
我家姐做津校老師十幾年, 問過佢, 佢話唔一定係早兩屆的(連續), 是上一年+其他任何一屆 (但係教育局係唔會 ...

上年我都有問過老師關於banding的問題。老師比到我的答案係年年差不多。所以我都有相同的疑問,難度每間學校唔會有退步或進步的情形出現!唔通真係個抽樣平均這裡出左問題。
:verycold: :verycold: :verycold:

我為女子白了頭 ! 今年突然老了好多,

相對地如果校內成績不理想, 而TSA理想呢, 是否Banding 會有所不同?
如果校內成績比例與TSA成績掛鉤(Sample : 80%比20%), 不如搵一間Banding 低小小的小學,機會仲大啲呢?本人都不是太明白, 請各位指點!

鋒媽 發表於 12-2-13 17:56
相對地如果校內成績不理想, 而TSA理想呢, 是否Banding 會有所不同?
如果校內成績比例與TSA成績掛鉤(Sample  ...
TSA是用作評核學校的。評核學生的應該是PreS1俗稱編班試。學校的學生考PreS1愈好,師弟妹就愈多機會進入Band 1的行列,排名亦較前。即是說如果你學校的師兄姐在前一年的PreS1中最好成績的一個在區內的排名都是相對較後的時候,今年就算你在學校呈分試排第一,但在區內的排名亦隨著師兄姐的分數而排得較後。若在自行收生時,各學校會收到教育局的排名次序,若在較後的位置會影響被取錄的機會。
:verycold: :verycold: :verycold:

like_travel 發表於 12-2-13 17:41
我為女子白了頭 ! 今年突然老了好多,

哪個女子令你如此傾倒呢?

‹ 上一主題|下一主題