用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 煩腦中....劍鳴和聖羅撒的決擇!
樓主: sasahunghung
go

煩腦中....劍鳴和聖羅撒的決擇! [複製鏈接]

原來99%的人也選km!
謝謝大家回覆!:)

咁想請問, 知唔知SRL KG畢業生, 自己去叩門, 通常成功叩倒門會係那些小學呢?
KM畢業生叩倒門又會係那些小學呢?

sasahunghung,

如果單純選學校,
一定係km啦 (當年小女都有考pn, 唔收, 所以今年唔敢再報, 驚再受一次打擊)

同埋如果你之後小學係打算考私校/直資既,
更應該選km, 打好基礎,
返學已學左咁多知識,
課餘時間, 有時間有多餘錢有精力既, 就帶佢上下興趣班
weekends仲有好多時間去街

如果選SRL, 始終係有學券既學校,
程度要跟教署指引
一定唔會比KM深,
更要用課餘時間去裝備自己, 3年後考小學...
既然而家有間幫到小朋友既, 就更係選km啦...

劍鳴同聖羅撒,我会揀劍鳴。
如果睇学術,劍鳴較深。
如果睇升小機會,因羅撒係津校,留唔到幾多個叩門位俾聖幼,不如讀劍鳴,考入去聖羅撒小学la. 我朋友都係劍鳴幼稚园入聖羅撒小学。
因為劍鳴train得好,入到小学功課完全跟到。

St rose係唔會優先收自己幼稚園生,舊年班家長先係到狂鬧…唔想take risk揀劍鳴,進可攻退可守…
講課程內容,km比較深,對扣門,考小學比較有幫助…srl只係一般幼稚園程度…
宗教,學券考慮,咁就揀srl kg
至於論愛心,師資,就間間學校都有好同唔好的老師…

回復 tsangnamnam 的帖子

非常同意你說法!
我朋友亦是KM出身, 現在在SRL讀K1.

LL222  現在在SRL讀P1定K1?  發表於 12-2-14 12:19

回復 neko1234 的帖子

多謝你的資料!
我之前都有睇過下你講的case,
所以我都擔心會有這情況發生!
但知不道KM會否常有donate或要參加不同自費的課外活動或買課外書?
因為始終會怕費用方面很大!

If it is the case, I don't think you have to worry about!

In kindergarten, if you don't pay for the extra-curricular activities, I don't think what they can do onto you/your baby as they do not have a primary school related with.

I vote KM.

sasahunghung 發表於 12-2-13 19:55
回復 LL222 的帖子

Thx so much for ur reply! 很清楚啊! (你小朋友正studying km?)你都是天主教徒?

我囡囡讀緊劍鳴, 我都係天主教徒, 不過若囡囡有幸被拔萃女小學取錄, 我會比佢讀。
劍鳴只有幫外間D NGO做Donation, 不過捐唔捐係自願。
跟其它幼稚園一樣, 劍鳴都有不同的自費課外活動如Christmas Party和旅行, 但唔太多, 同埋係可以揀參唔參加, 唔參加唔駛比錢。
至於課外書係D兒童雜誌, 故事書, 係劍鳴幫你訂, 都係自已揀買唔買。

回復 neko1234 的帖子

個post我都有睇過, 好過份!

其他學校小學(e.g.協恩) 部响叩門時,會優先收自己幼稚圈嘅畢業生,
但聖羅撒並無此安排不特只, 仲要D家長所有第一志願都揀佢
咁即是話讀SRL幼稚園响统一派位比其它人選擇少咗
個家長當年仲為咗SRL放棄咗KV, SC
幾年來唔敢唔捐$比學校
到頭來得個吉
好慘!!!

KM definitely! 其實天主教同基督教都係信同一個神, 如果咁諗個心會唔會舒服d?

謝謝你回覆啊!
聽落都ok喎!
不過我知KM反而多家長做義工, 但呢個point我就ok!
而我只是擔心雖然是自願性參加/選擇課外活動或donate....但始終怕如果個個家長都參與,
而自己就無會無咁好.

其實都會擔心始終沒學券, 每個月加起來的費用會很多....這也是我家人擔心的.

你女女在KM是否很開心,? 功課應付到嗎?

回復 muffy 的帖子

haha! 始終我是天主教徒, 所以都會覺得不一樣.

所以都希望女女小學可以考到天主教學校. :)

回復 sasahunghung 的帖子

囡囡返KM前做research 都話KM學生自動波做功課,囡囡返KM後真係好鍾意做功課,老師唔知有乜魔法,呀囡囡真係好鍾意做功課,做完都che住要再做,咁你有決定未?

90% KM, 但要再給家人看看資料。我都有聽聞km小朋友愛做功課,但我女女超坐吾定,冇耐性,你相信km可train到嗎?

LL222  你交咗留位費未?  發表於 12-2-15 14:56

醒目開學勳章

回復 sasahunghung 的帖子

我囡囡都坐唔定, 有邊個小朋友坐得定?

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題