用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你們是否也打算將來入直資或私小??? ...
樓主: my_bride
go

你們是否也打算將來入直資或私小??? [複製鏈接]

回復 ksorange 的帖子

我朋友曾經係葵涌某中學教書...成間學校校長、老師有心又點...
佢話...成間學校....超過半數係攞綜援,試過中一全班得幾個唔係...佢對學生都算有心,捱佐四年頂唔住...我見佢瘦佐兩個碼都唔止...
佢話...成個荃葵區,青少年人口多,但好的中學,十隻手指數哂...有子女都唔會住個度咁話...
我話...有得揀先得...我係港島區返工,我夠知港島區,就算band 3衰極都有個譜...

回復 himuimui 的帖子

if choose 油天 - 會有25marks, 不過想囡囡讀基督教/冇宗教的學校, 所以得20/15marks. 但以呢個分數, 今年都好多人係自行食白果 ... 所以要諗定大抽獎點排位

醒目開學勳章

回復 himuimui 的帖子

yes, 除咗pushing, 間學校都幾high profile, 所以老公都唔係特別想阿囡讀(唔計宗教原因)

因為到時都要睇返囡囡能力先知會apply邊間小學, 我哋唯有作好準備, 見步行步

早幾日新聞話雙非兒童問題開始響小一出現,話收咗D雙非學生只上過幾個月幼稚園=>仲多人揀直資私校,因為唔想同雙非做同學,你地點睇?

回復 LL222 的帖子

我都有睇新聞, 其實都唔一定係雙非問題, 最重要係父母有冇心教育兒女, 講真, 都好多父母平日只顧工作, 交仔女俾工人, 咁呢班小朋友都一樣係問題多多, 呢班小朋友仲因為識得嘢多, 問題更複雜, 好似情緒, 講大話又叻啲 ... ...

不過, 考得入直資/私小的小朋友, 屋企或多或少都較注重小朋友各樣發展, 小朋友都叻啲,醒啲 ... 但又有幾多小朋友真係考得入呢? 我估個囡一定唔得, 不過都會考幾間, 盡咗力就算

回復 hobby 的帖子

我地都要返工,但我堅持功課由我同女兒我放工後一齊做,買D練習叫工人同一齊做。我個女叫工人做auntie, 叫auntie做事要講please同thank you, 禮貌由小學起

mosibaby  咁叫姐姐得唔得?  發表於 12-2-16 21:56
小曳人  啱!呢位daddy唔錯!我都要小朋友叫工人做auntie架 (工人老過我!)  發表於 12-2-16 21:09

我都認為並不能說全是雙非問題, 係兩地文化的差異而已. 真係無話對錯, 只係係我呢D土生土長的接受不來而已. 雖然大家都係有膊頭, 有腰骨.

回覆:LL222 的帖子

雙非都要睇質數, 阿女都有同學係雙非, 但係小朋友非常乖巧有禮, 自問我女女真係無得比, 另外有朋友個女讀聖心, 佢個班都有個雙非同學, 但係2個家姐都入晒dgjs, 呢d高質雙非越黎越多, 反而我唔介意我女同佢地玩

hobby 發表於 12-2-16 08:59
Thanks! 身教最重要!

回復 mosibaby 的帖子

叫Auntie同埋姐姐都一樣,都有禮貌
‹ 上一主題|下一主題