用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你們是否也打算將來入直資或私小??? ...
go

你們是否也打算將來入直資或私小??? [複製鏈接]

我是真心想請教各位家長,大家努力地為子女爭取入讀各出名的幼稚園,你們是否也打算之後會入讀直資或私小呢?  還是到小學階段再返回區內的津校上課?
如果並不打算讀直資或私小,加上本身居住地方又不近的話,是否冇必要入那些有名氣的幼稚園?
謝謝!
   0    0    1    0

引用:我是真心想請教各位家長,大家努力地為子女

原帖由 my_bride 於 12-02-13 發表
我是真心想請教各位家長,大家努力地為子女爭取入讀各出名的幼稚園,你們是否也打算之後會入讀直資或私小呢 ...
我都很想知大家的睇法,up,up,up。

我自己就想小女在九龍塘kg上堂,讓我看一看她的天資怎樣,如果真係叻,當然讓她上一級直資/私校。

如果追不上,我會讓她讀我的小學母校。

謝謝。

醒目開學勳章 貢獻勳章

每個家庭嘅原因都可以唔同
有d人會想入名津小,但要有間好嘅私小個backup無敢去抽
有d人就知道一定入到名津小,但係都要有個似樣嘅KG課程,如果唔係~適應上就好麻煩!
我就~一早就無諗過lucky draw有運行,一心報私小直資,但去九龍塘讀KG,只因為鍾意呢間學校嘅課程,並無考慮到有無幫助考學校問題,我係嗰d相信小學睇小朋友面試表現,唔係睇小朋友讀邊間KG嘅人

其實,簡單d講,你想俾小朋友讀咩小學,你就揀返d差唔多嘅KG
恐龍家

我就一心揾一條龍幼稚園,希望到揾小學唔駛咁大壓力,唔駛迫個小朋友學這學那,但一條龍即小學部係私校,咁學校先可control到收生同接龍。

其實我考冇學卷的幼稚園 係想小朋友頭三年的品德 同 教養好d
因為見好多綜緩 ....等等的人 係仔女面前食煙 講粗口
小朋友有樣學樣 學左好難教返學
我唔想我個仔返學 學左d壞習慣 講粗口 打架
返而上小學 都有六歲人仔 就算讀政府學校都唔係問題
因為開始識分好同唔好

考直資/私立就要睇下考唔考到
考唔到都冇辦法

spmok1999  好彩我阿女讀有學劵o既幼稚園, 如果唔係群埋d亂咁標籤人地o既家長o既同學仔就慘, 將來學埋d白鴿眼睇唔人o既行為就可悲...
shirleylee_0514  好同意你既講法...考D無學卷學校....會避免左....  發表於 12-2-13 11:09

引用:每個家庭嘅原因都可以唔同有d人會想入名津

原帖由 小曳人 於 12-02-13 發表
每個家庭嘅原因都可以唔同
有d人會想入名津小,但要有間好嘅私小個backup無敢去抽
有d人就知道一定入到名津 ...
完全同意你講法。名kg不一定保證好小學。有時候,父母只是儘量幫小朋友鋪路,但從來都是無保證的,有幸運成份,小孩天資,健康情況,心理質素...

想我當年讀書,同一班,有8A,有肥佬。

大家父母努力啦!

ksorange 發表於 12-2-13 09:59
其實我考冇學卷的幼稚園 係想小朋友頭三年的品德 同 教養好d
因為見好多綜緩 ....等等的人 係仔女面前食煙  ...
如果係校長IN完先決定收唔收, 你講既情況好少機會發生.

又如入到無學卷既KG, 有學生係有工人司機接放學, 自己就行路坐巴士, 呢個情況亦有負面影響. 又如入了大劉囡囡既KG, 你見佢老豆係咁既人, 你會唔會覺得呢間KG品德 同 教養好?

我囡現讀緊佢喜歡既KG, 係無學卷既.

我又唔覺關有無學卷事,好似聖心 真光 St. Clare's, 全部都有學卷,一樣校風好,品德好,學卷令家境無咁好嘅小朋友有公平嘅入學機會,佢地唔一定粗口爛舌無家教。當然,有學卷的差學校比好的多很多,所以競争especially severe.

ksorange  聖心 真光 St. Clare's 的幼稚園應該冇嘜蝗虫考到 (當中的原因大家心知) 所以咪會校風好 品德好  似前的村校好好 但係現今咪係蝗虫同綜緩的集中地  發表於 12-2-13 17:20
ksorange  其實出名有學卷的幼稚園巳經係APPLICATION FORM 父母資料中擇左佢地要收的人  發表於 12-2-13 17:17
spmok1999  同樣, 冇學劵也有一些自細被寵壞蝦蝦霸霸的小朋友, 我唔敢話有好多, 因為冇實字數字去 support ...
ksorange  所以香港島真係好D 我住葵涌 點會返香港讀書呢  發表於 12-2-13 14:08

可能葵涌區特別多
但係有學卷又好的學校越黎越少
今年都有幾多學校脫離學卷
我估出年仲多

我同事住北區 佢見到有學卷的學校 ..... 唉
你地一定唔會俾個小朋友入讀

真係睇地區
香港區會好少少

我都有考屋村幼稚園 面試個日
你會見到D奇境 你就唔會俾小朋友同佢地一齊返學
等於係醫院生仔 成個病房數得出有幾多個係香港人
我相信如果唔係噤多人落黎生
香港父母就唔駛發瘋噤揾學校
就係唔想同佢地一齊讀書
我認我係自私 努力工作 交稅 得到的教育就係噤
我做到就讀冇學卷 避開佢地

引用:我都有考屋村幼稚園+面試個日你會見到D奇境

原帖由 ksorange 於 12-02-13 發表
等於係醫院生仔 成個病房數得 ...
吓,邊一區呀!
馬鞍山區好像唔多覺有很多內地小朋友呀!各位馬鞍山媽媽,係唔係呀?

回復 winnietingting 的帖子

葵芳 葵興
唔知點解 近兩三年多左好多內地人
似前唔係噤

ksorange 發表於 12-2-13 14:19
等於係醫院生仔 成個病房數得 ...

乜奇境? 詳細D

回復 LL222 的帖子

面試時
1)有個小朋友打左另一個小朋友一巴
2)有爸爸著人字拖鞋 短褲 同小朋友面試 (藍色個D人字拖) 仲要個樣係瞓醒
3)小朋友百厭 阿媽SING佢塊面 (我見到 都好驚)

LL222  哈哈!  人字拖?  有冇紋身架?  發表於 12-2-14 13:07

回復 ksorange 的帖子

其實唔只係呢有學劵的, 我朋友係九龍塘, in 一線超大熱的學校 ... 見到有家長即場送上一巴掌 ...

只不過, 屋村又有學劵的會多一些平民啲的家長, 只是大家會遇到不同問題, 我哋就要取捨一吓

如果學校係由校長/主任單獨面見, 感覺上, 好似會對家長要求多啲, 或會選一些跟學校有相近理念的家長

所以有些學校都要求答問卷, 今年報的其中一間仲要作文, 我估囡囡的同學仔家庭修養應該唔會太差卦

我囡囡係妹妹, 對上係哥哥, 想入津貼女校唔夠分, 加上試過囝囝去年派/考小一的壓力, 所以我一心要同妹妹搵龍校

這世界上無絕對, 當然讀無學卷的學生都有壞的學生, 讀有學卷的學生都有好的學生,無意標籤亦無需對號入座!

回復 ksorange 的帖子

認同啊, 有些真係好嚇人!
我見過有位媽咪發哂狂鬧她的兒子, 真係好心啦, 噤父母的質素搵誰收

回覆:你們是否也打算將來入直資或私小???

其實唔可以見到有父母打罵小孩就下定論話個父母無素質,我地又唔知成件事來龍去脈,有好多時小朋友唔聽話真係要用打罵來教,有時適當體訓係需要的,我唔想自己小朋友變小學雞,係條街到比自己小朋友鬧都唔出聲咯

‹ 上一主題|下一主題