用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 三歲開始學英文遲唔遲?
go

三歲開始學英文遲唔遲?

我個仔剛啱三歲,因為喺屋企我地冇同佢講開英文,而佢依家只係讀普通學校n班,擔心佢愈遲學愈難入腦愈抗拒,嚟緊升k1學校又唔多英文堂,想知可以由邊方面入手教(我地兩公婆d英文都係有限公司!)

我見而家好興既點字筆學英文唔知有冇用呢?如果要出去上堂學,有冇地方好建議?(但我個仔比較怕醜,如果用全英教唔知聽唔聽得明呢?)

醒目開學勳章 貢獻勳章

你可以同小朋友一齊唱吓英文兒歌,播CD,一邊睇歌書
等佢多d接觸英文,然後先去上吓英文playgroup
我個人唔建議睇DVD同埋點字筆
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

唔遲!!

我囡囡正式出去學英文係 K.3
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam:
我想問你囡囡由邊方面着手呀?我朋友話喺出面學通常係一個星期先上一堂,成效唔顯著,但我個囝囝要返下午班,恐妨只得星期六日可以學喎!

而且佢唔鍾意睇dvd、卡通片,每次教佢佢都唔多想學咁,所以打算出去俾人教,唔知會唔會好d呢?

醒目開學勳章 王國長老

lutang 發表於 12-2-13 16:50
miriam:
我想問你囡囡由邊方面着手呀?我朋友話喺出面學通常係一個星期先上一堂,成效唔顯著,但我個囝囝 ...
我囡囡都係極度唔鍾意睇英文書同 DVD 架.................

先講講自己立場先, 我係唔介意畀錢囡囡去齋聽英文, 學咩語言都好, 我覺得一定要 "聽開對耳", 即係唔識講都畀個機會佢係全英語環境下上堂, 慢慢習慣左就會嘗試去講, 囡囡適應左幾個月先至開始用簡單生字表達自己想點, 再過多一段時間可以講短句. 到小一時終於可以話明到佢想講咩, 但記住 grammar 係無架, 但佢夠擔同我用英文對答已經有好大進步.

到左依家 P.3 囡囡面對唔同既外藉老師對答都無問題, 唔同既口音都可以叫聽得明.

曾經有人話囡囡上三科會唔會辛苦, 其實佢係上得好開心, 因為每堂唔係剩教書, 教完會同囡囡玩遊戲, 有時會去 playroom 玩, 有時會玩下 UNO 或 hangman, 試過玩到唔願走.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

K.3 時係去類似 Playgroup 既班, 最主要係等囡囡習慣聽英文同接觸外籍老師, 等小一時唔會一上到 NET 既堂就驚.

P.1 曾經好傻地上劍橋, 之後轉讀 ORT 同 Phonics, 讀 ORT 係等囡囡可以睇下英文故事書同做 paper, Phonics 唔使講係幫佢併音.

P.1 暑假我係返 centre 上 3 hrs 暑期班, 每日上唔同既野, 有 DIY, Cooking, Grammar, Reading, Outdoor activities, 上呢個班時 ORT 係停左既, 因為已經有 Reading 無謂重複.

P.2 時加多科 Grammar & Creative Writing, 一個星期上三科唔同既英文班.

P.2 暑假仍然因應囡囡要求畀佢去上 3 hrs 暑期班.

P.3 正式轉上 Private Lesson.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

lutang 發表於 12-2-13 16:50
miriam:
我想問你囡囡由邊方面着手呀?我朋友話喺出面學通常係一個星期先上一堂,成效唔顯著,但我個囝囝 ...
我囡囡都係極度唔鍾意睇英文書同 DVD 架.................

先講講自己立場先, 我係唔介意畀錢囡囡去齋聽英文, 學咩語言都好, 我覺得一定要 "聽開對耳", 即係唔識講都畀個機會佢係全英語環境下上堂, 慢慢習慣左就會嘗試去講, 囡囡適應左幾個月先至開始用簡單生字表達自己想點, 再過多一段時間可以講短句. 到小一時終於可以話明到佢想講咩, 但記住 grammar 係無架, 但佢夠擔同我用英文對答已經有好大進步.

到左依家 P.3 囡囡面對唔同既外藉老師對答都無問題, 唔同既口音都可以叫聽得明.

曾經有人話囡囡上三科會唔會辛苦, 其實佢係上得好開心, 因為每堂唔係剩教書, 教完會同囡囡玩遊戲, 有時會去 playroom 玩, 有時會玩下 UNO 或 hangman, 試過玩到唔願走.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

K.3 時係去類似 Playgroup 既班, 最主要係等囡囡習慣聽英文同接觸外籍老師, 等小一時唔會一上到 NET 既堂就驚.

P.1 曾經好傻地上劍橋, 之後轉讀 ORT 同 Phonics, 讀 ORT 係等囡囡可以睇下英文故事書同做 paper, Phonics 唔使講係幫佢併音.

P.1 暑假我係返 centre 上 3 hrs 暑期班, 每日上唔同既野, 有 DIY, Cooking, Grammar, Reading, Outdoor activities, 上呢個班時 ORT 係停左既, 因為已經有 Reading 無謂重複.

P.2 時加多科 Grammar & Creative Writing, 一個星期上三科唔同既英文班.

P.2 暑假仍然因應囡囡要求畀佢去上 3 hrs 暑期班.

P.3 正式轉上 Private Lesson.

唔該晒!我諗暫時可以安排吓佢星期六上類似playgroup既堂,等佢習慣吓先啦!

You can start reading English story books with your kid.  I think this is the best way for him/her to learn English.  My kid is 2.5 years old and she loves to read story books.   You can try Oxford Reading Trees.  You can start with Stage 1 to 3.  Now my kid is reading stage 5.  

回復 ochan650 的帖子

2.5 歲睇到stage 5都好快喎, 請問你係讀比佢聽定係一齊讀定點呢 ?我每個stage都有幾本, 但我個女(22個月) 而家都係冇乜心機睇, 我一拎出黎佢睇一陣就會比d 圖片distract左, 好難同佢一齊睇, 你有冇呢個問題呢 ?

We usually read together.  I bought around 40+ books and she randomly chooses to read and repeats again and again for many times.   Now, she can read aloud for some books (of course sometimes missing one word or two).  I am not sure if she memorized the books or she can actually read the words though.  
There is one series (I forgot the name, something like "Kipper and Chip Series".   Each page in the book has some hidden items (eg. a lady bug) and asks the children to find them out.  My kid is very interested.  Also, at the end of the book there is a maze and she likes to play that too.  

Shevachevy, one suggestion.  Try to be more interactive with her.  For example, if she likes the pictures, you point at the picture and tell her "this is hermit crab" and next time, you ask her what that is, and see if she can say it out.  Try a few times and it will work.  

回復 ochan650 的帖子

thanks for your advice, will try to read with her later.

當然越早越好, 6歲前都係小朋友學語言好時機

回覆:三歲開始學英文遲唔遲?

我仔仔3歲半先開始學英文,之前只同佢講廣東話,讀local kinder,個時突然想同佢考國際學校小學,開始用英文同佢講野,仲買左英文教材,小朋友吸收好快,而家剛5歲,讀緊國際學校小一預備班啦,成功!

回覆:shevachevy 的帖子

我仔仔都冇興趣睇書

回覆:judymama 的帖子

唔好灰心,之前我同個仔講故事書,佢都無興趣,最近我突然心血來潮再試吓,揾咗本講擦牙嘅故事同佢講,佢居然肯聽,肯同我一齊睇,仲要睇完再睇。

我唔知咪因為佢剛三歲,大個咗,定係欭為故事貼近佢生活,所以有興趣,但最少我知佢唔係完全無興趣囉。