用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 Attention plz~想知道關於禮賢上學安排,課程或其他資料 ...
go

Attention plz~想知道關於禮賢上學安排,課程或其他資料請過來~ [複製鏈接]

我都收到一D家長既發問
如果你係住屯門既就可以打比賴生
天水圍佢都好似去但係我唔sure
元朗既都無乜問題
同埋更正一樣野:禮賢既課程係易上手唔係太淺,thanks
如果有其他問題既請係尼個帖戒發問呀,唔該晒~!

miriam  電話號碼由版主刪除.
會員如有需要請直接 PM 樓主查詢.  發表於 12-8-11 13:35
   3    0    0    0

很多謝你的幫忙! 我的女兒將會在9月份入讀小一. 因啟小及禮賢都收了女兒, 現正想多尋求資料, 希望為女兒找到合適的學校. 以下想問:
1. 因女兒是年尾出生的細女, 以你的觀察, 禮賢的課程對細仔細女來說一般都能應付得到嗎? 她們會否感到特別吃力呢?
2. 很多家長都讚禮小的很強, 孩子能建立正確的價值觀, 是真的嗎? 請問可否具體說明學校如何在宗教及德育建立孩子?
3. 老師在教學上能否善用活動及遊戲或分組活動等引起同學的學習興趣, 使課堂學習更生動活潑? 還是像一般傳統學校老師教學較單向及沉悶?
4. 一年級師生比例是1:33, 請問老師能否關顧學生需要?老師有愛心嗎?
等待你的回覆, 謝謝你!

lillianjap 發表於 12-2-14 14:20
很多謝你的幫忙! 我的女兒將會在9月份入讀小一. 因啟小及禮賢都收了女兒, 現正想多尋求資料, 希望為女兒找 ...
1.我諗年頭佃尾出尾既無咩分別既~不過我以前就有個男同學係年尾既成績差少少
2.尼樣野我不太覺有做= =可能我唔係幾中意尼D疇無理啦.但係逢Day3都會有公民教育,年年主題都唔一樣架
3.D堂當然係生動有趣啦xd
4.1:33老師都睇得好好既,同埋都好有愛心

很多謝你的回覆, 讓我對學校了解更多, 現在還有一些問題想知道:
1. 聽家長說學校在早上會有祈禱和唱詩歌敬拜主的時間, 之後才上課, 請問現  在是否仍有這安排嗎?
2. 禮賢學校有沒有良好的閱讀文化呢?學校在這方面如何培養學生的閱讀興趣? 有沒有推動一些有關閱讀的活動呢?可舉例說明嗎?
3. 禮賢學校有專題研習週嗎?學生會否有機會透過專題研習學習有關協作, 批判思考等共通能力?
4. 平日學生是否有機會進行presentation?如有, 是甚麼科目?學校給學生present 的機會多嗎?
5. 以你的觀察,禮賢的學生品行如何?
對不起! 問了很多問題, 希望你有時間時回覆, 謝謝你!!

1. 聽家長說學校在早上會有祈禱和唱詩歌敬拜主的時間, 之後才上課, 請問現  在是否仍有這安排嗎?
當然有!

2. 禮賢學校有沒有良好的閱讀文化呢?學校在這方面如何培養學生的閱讀興趣? 有沒有推動一些有關閱讀的活動呢?可舉例說明嗎?
有閱讀計劃,P.1-3有圖書堂,中文優化閱讀計劃,早讀時間,英文Reading堂和響應世界閱讀日。

3. 禮賢學校有專題研習週嗎?學生會否有機會透過專題研習學習有關協作, 批判思考等共通能力?
下學期有專題研習,P.3-6要自己做。當然有!

4. 平日學生是否有機會進行presentation?如有, 是甚麼科目?學校給學生present 的機會多嗎?
專題研習有得present,我剛present完,還有一個口頭閱讀報告。

5. 以你的觀察,禮賢的學生品行如何?
I don't know!我是禮賢的學生,當然覺得好!

P.S:我是一名用了媽媽的帳戶的P.5禮賢學生。

很多謝你再次回覆, 現在我對禮小的了解真的多了很多而且也十分喜歡這學校!
1. 請問你平日回家後需要多少時間完成功課?
2. 你有沒有參加英文或數學補習班?
3. 你想入讀哪一間中學呢?學校派位理想嗎?要全級多少名才可入讀band1中學?
Thank you so much for your help again!

lillianjap 發表於 12-5-7 15:07
很多謝你再次回覆, 現在我對禮小的了解真的多了很多而且也十分喜歡這學校!
1. 請問你平日回家後需要多少時 ...
1視乎功課量.不過多極都係5,6樣.7點前搞得掂(尼個係我小六既standard- -)2無.
3我9月都升F2lu~我讀林護.我個年成績好既同學仔都派得好~其實間間學校既standard都唔同.我諗10-15左右都ok~
‹ 上一主題|下一主題