用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你是家長會點揀?條長路遠的車程?
go

你是家長會點揀?條長路遠的車程?

有音小和德雅收了小女,基於學朮水平和學費因素,我較想入德雅,但校車說我居住地點是:返學頭站放學尾站,即6:20上車4:45下車(約遊個半小時車河),即最遲5:50要起身旋風式梳洗下樓,這太辛苦嗎?自己帶返放學打風落雨又怎樣?六年時間?工人(她也攪唔掂的)我又不放心話哂咁遠路,打听過並無媬姆車,點算? 請給意見!

如是我, 當初絕不會申請,

既然你申請了就預左有這些問題.  搬屋 / 放棄德雅!

only車問題,就唔一定搭校車,還有其它選擇,如自組,校外媬姆車.

回覆:你是家長會點揀?條長路遠的車程?

辛苦

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

自己帶返學唔一定要驚打風落雨既喎,搵條最方便既路程啦.如果真係咁擔心既,就要放棄既啦,真係6年既喎,咁樣搭校車真係超辛苦.
又或者睇下津校抽唔抽到啦.
http://era-central.blogspot.com/

車程太長會形響返學。
- fire the maid (it's just a simple things to do if 她也攪唔掂) and find another one, far as I know, many maids can bring the kids to school wor.
- bring the kid to school yourself, it's a simple way to go there, 打風落雨似乎不是問題, 個個人打風落雨都要返工返學啦!  為左個細路將來, 負出多少少都值得啦。

1.5 小時 x 2 = 3小時
每天浪費3小時在車程,值不值?
如果你真的喜歡嗰間學校,就應該搬屋,遷就小朋友返學。

我唔會揀... 大遠了...

Ma On Shan to Kowloon Tong, taxi around 25~35 mins wor, school bus at least 60~70 mins, daily turnaround time seems too long and it's very tough to kid ....

醒目開學勳章 貢獻勳章

小朋友都6歲喇... 如果有一程車去到,我會叫小朋友帶工人返學!
但係,最終嘅問題都係: 可唔可以搬屋呢?

恐龍家

可以的話搬屋,否則自行接送點到點,又或者可以問下校車路線有冇邊個接駁點可以上到車(例如港鐵站),係免除左兜路的時間

marcuscyrus 發表於 12-2-9 23:12
可以的話搬屋,否則自行接送點到點,又或者可以問下校車路線有冇邊個接駁點可以上到車(例如港鐵站),係免除 ...

I agree to "marcuscyrus" to 搬屋 la, other than Taxi or private car, no matter what way - school bus or walking( or +mini-bus)+MTR, from MaOnShan to KowloonTong, more or less at least 60 mins or more, i.e. at least two hours more travel time per day.  Do you think just one little 6-year-old kid can do it easily ?  Even your kid can do it, she/he will be very very tired after school.  Under that condition, do you think she/he can get good results ?  Think about how the kid feelings ?!  Hope you can deeply think about it.

Thanks for all of you ! 但搬家唔係易事呀! May be 去程我/ train up 個工人 帶返放學啦!希望有ma on shan德雅家長上黎講下點返學啦!?因我真不想give up這校!

Is it the only choice for 德雅, have you also take part in the lucky draw?

BTW, I also agree that 2 hrs travel per day would be too much.

$ 可以解決0既問題,根本不是問題!
……搬 / taxi / 去程 taxi +回程 公車

if daily taxi ... you call 80% taxi ...

引用:Thanks+for+all+of+you+!+但搬家唔係易事呀

原帖由 329048 於 12-02-10 發表
Thanks for all of you ! 但搬家唔係易事呀! May be 去程我/ train up 個工人 帶返放學啦!希望有ma on sha ...
我每朝由藍田送仔上學到馬鞍山,第一二年坐巴士,今年轉坐地鐵火車。放學由工人接,都ok的。
其實每朝由馬鞍山(恆安)乘火車出九龍塘(連轉車等車)約30分鐘。由站行至學校可能要10-15分鐘。
另外,打風落雨就坐一次半次的士,無所謂啦!
PS我個仔讀一年級時才不過4歲8個月,每朝6:45起床,7:30出發,返到學校剛8:30;今年學校改為8:20打鐘,我們就7:20出發,no  problem!

Radiomama 發表於 12-2-10 22:31
我每朝由藍田送仔上學到馬鞍山,第一二年坐巴士,今年轉坐地鐵火車。放學由工人接,都ok的。
其實每朝由馬 ...

............

回覆:你是家長會點揀?條長路遠的車程?

如果返學果程自己湊可以晏啲起身的話都可以考慮嘅。
但如果真係得搭校車返學仲要咁早起身的話!除非小朋友好早瞓,否則咁早起身真係唔好講笑,天時熱都還ok,好似呢排咁凍,真係好辛苦囉!