用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網點選好呢
go

40校網點選好呢

請問大家會點選呢? 請給意見, 謝謝 !

Alliance Primary School (Tai Hang Tung)
大坑東宣道小學

男女

全日

資助

C.C.C. Heep Woh Primary School (Cheung Sha Wan)
中華基督教會協和小學 (長沙灣)

男女

全日

資助

The ELCHK Faith Lutheran School
基督教香港信義會深信學校

男女

全日

資助

Five Districts Business Welfare Association School
五邑工商總會學校

男女

全日

資助

Fuk Wing Street Government Primary School
福榮街官立小學

男女

全日

官立

Good Counsel Catholic Primary School
天主教善導小學

男女

全日

資助

Hoi Ping Chamber Of Commerce Primary School
旅港開平商會學校

男女

全日

資助

HK Sze Yap C&IA San Wui Commercial Society School
香港四邑商工總會新會商會學校

男女

全日

資助

Ka Ling School Of The Precious Blood
寶血會嘉靈學校

男女

全日

資助

Laichikok Catholic Primary School
荔枝角天主教小學

男女

全日

資助

Li Cheng Uk Government Primary School
李鄭屋官立小學

男女

全日

官立

Maryknoll Fathers' School (Primary Section)
瑪利諾神父教會學校(小學部)

男女

全日

資助

Pak Tin Catholic Primary School
白田天主教小學

男女

全日

資助

S.K.H. Kei Fook Primary School
聖公會基福小學

男女

全日

資助

S.K.H. Kei Oi Primary School
聖公會基愛小學

男女

全日

資助

S.K.H. St. Andrew's Primary School
聖公會聖安德烈小學

男女

全日

資助

S.K.H. St. Clement's Primary School
聖公會聖紀文小學

男女

全日

資助

S.K.H. St. Thomas' Primary School
聖公會聖多馬小學

男女

全日

資助

Sham Shui Po Government Primary School
深水埗官立小學

男女

全日

官立

Shamshuipo Kaifong Welfare Association Primary School
深水埔街坊福利會小學

男女

全日

資助

St. Francis Of Assisi's Caritas School聖方濟愛德小學

純屬個人意見:
1) 荔天
2) 協和
3) 瑪小
4) 嘉靈
5) 聖紀文
6) 聖多馬
7) 聖安德烈

回復 yankaka 的帖子

唔該晒!

仲有冇人可以再RECOMMEND 下呀

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 01013/prepc/os2.txt

我自己會排:

1) 荔天
2) 瑪小
3) 聖芳濟愛德
4) 旅港開平
5) 善導
6) 協和

我自己會排:

1) 瑪小
2)旅港開平
3) 荔天

我去年有諗過抽呢個網,
果時揀荔天.

如果俾我排, 我會1 荔天. 2 聖芳濟愛德. 3. 協和.
參觀過瑪小, 唔多喜歡, 純粹個人喜好.

joantsang  請問唔喜歡邊方面?  發表於 12-5-31 10:33

以前元州村居民d人個個都想博聖紀文,我聽一d老居民講因為聖紀文以前要14分才入到去,是全區之冠,你一入到去隔離鄰舍都羡慕你,所以聖紀文是區內班霸,直至現在。現在有間學校叫基福2005年創校,是聖紀文和基愛混合,校長是以前聖紀文上午校,基福最特別之處是有奮鬥卡計劃,老師們以獎勵的形式,古勵好行為,我女每日放學等我返來,爸爸老師又獎左奮鬥卡比我呀華我good good呀!和小一英語計劃,是小1時以唱歌跳舞形式學英文,因為從幼稚園到小學的階段,學生是涵接唔到,小一英語計劃,可使剛剛從幼稚園去小學小朋友不會恐懼英文,這是聖公會基福小學特點。到了現在的元州村有一間新起學校叫中華基督教會協和小學,在我女大約k3時建成,我亦都打聽過,據香港基督教女青年會趙靄華幼兒學校d幼稚園老師講協和在太子的成績好勁,好多資優兒童就讀,是超越聖紀文,而聖紀文和荔枝角天主教小學一樣, 而家就我眼見不少k3小朋友家長己好多都選擇協和,所以協和聖紀文基福是元州村居民的首選,至於荔枝角天主教小學要行到去宇晴軒、寶血會嘉靈學校要行到去深水寶果頭、瑪利諾神父教會學校要行到海麗果邊,下下要搭校車的,不如博喇沙小學,我隔離就有個係敢,朝朝6點鐘起身,放學重要去補習和興趣班,6-7點才回家,個細佬日日係咁人都巔。

聖公會聖紀文
聖公會基福
協和

引用:以前元州村居民d人個個都想博聖紀文,我聽

原帖由 p95832516 於 12-05-31 發表
以前元州村居民d人個個都想博聖紀文,我聽一d老居民講因為聖紀文以前要14分才入到去,是全區之冠,你一入到 ...
協和上午校是32網最好的。40網居民唔識,太走寶呀!好多協和上九龍華仁的

jaycee_mami  協和上午校已轉了深水步升中網, 無可能多人上到九華, 情況和以前不同了.  發表於 12-5-31 22:09

我會
1) 荔天
2) 協和
3) 旅港開平
4) 聖紀文

其實有好多學校唔排第一, 排第二係多數冇機會入的, 因太熱門, 第一志願已收齊人數...
例如有荔天, 瑪小, 協和, 上年排第二係一定入唔到...
呢間聖芳濟愛德唔清楚...

聖紀文, 瑪小, 聖芳濟愛德呢3間一直以黎都好好, 我細個到依家都呢個區.  但大家唔好唔知, 協和小學.. 佢本身係太子好多年, 依家上下午校分左家... 勁既搬左去校網40... 如果排位計, 我要擺協和第一

樓主有冇宗教信仰? 或者咁都可以分一分。

天主教較多人選擇: 荔天, 瑪利諾神父
基督教較多人選擇: 協和, 基福, 聖紀文
無宗教: 旅港開平

個人所知︰
聖紀文一年6次考試, 功課多的。(我大仔當年自行交呢間, 個呀SIR同我講完我嚇左一跳)
基福, 精英班好大COMPETITION。
協和係原太子上午校調過黎的, 升中唔會同舊校一樣(因同九華已不同升中網)
旅港開平, 如考頭15左右(唔合而家有冇變到), 可以升上聯繫中學(BAND 1的, 好似在何文田)
荔天, 我睇過學生既課本功課, 英文教得好似淺左D。

但經過大仔一役後, 我再搵多幾間, 睇多幾間資料, 我個人心水係聖安德烈, 所以細女當時都有入紙申請自行。

manmanchubb  Thanks fr yr sharing  發表於 12-6-1 23:46

回復 summato 的帖子

協和好勁架?

回覆:40校網點選好呢

派唔到協和派左官立好唔好架

我仔都係今年要選學校,都是40校網的,我都想知點樣選擇,我聽好多人都選協和,真係咁好嗎?但我的B是第一個小朋友,其他宗教,咩都無了,都唔知道點選擇

朋友派左聖紀文,想問下佢是Brand 1尾嗎? 即派中學派得好唔好.

軒軒出世5.80磅, 滿月8.13磅, 2個月11磅, 3個月13磅,4個月15.5磅, 5個月18磅, 6個月19磅

回復 tamama_babyyan 的帖子

唔好!快叩門吧!