用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 仔學校做左"及早識別輔導有學習困難的小一學生" ...
go

仔學校做左"及早識別輔導有學習困難的小一學生" [複製鏈接]

評估為顯著的學習困難

唉.....可以點
   0    0    0    0

學校同你講呢個結果時, 你有無問返學校來年點跟進, 一般學校會安排小朋友上[讀寫樂]班 (可能每間學校名稱不同, 但教拆字/作句...., 用遊戲方式學習語文 /數學....), 有d在測考時有調適, 如: 加時間, 有老師幫手讀卷, or 把題目重要字眼highlight等.
你問返自己學校老師 / 社工就最清楚.

黎緊11/2家長日,我會問佢,因我出面學校,係會約家長講解,我唔明點解得張通告!!!

先弄清楚孩子屬於那方面的學習困難,才能對症下藥。

老師話政府落學校CHECK左小朋友,只係証明小朋友有事,但政府係無咩幫到小朋友

個老師都好坦白,

我只知小朋友係專注力不足

醒目開學勳章

回復 fmc 的帖子

fmc,

因我都覺得我仔有專注力不足問題,而且亦轉介了排期去政府check.
我現在每次教佢做功課都激c
如果check左政府都無法幫咁好唔負責任wor.

唔好意思, 你小朋友讀幾年班? 平時佢d成績點架or有咩具體困難?
我想知我仔是否一樣.

醒目開學勳章 王國長老

fmc 發表於 12-2-14 22:57
老師話政府落學校CHECK左小朋友,只係証明小朋友有事,但政府係無咩幫到小朋友

個老師都好坦白,
其實學校有無再轉介小朋友去學童評估中心做全面評估????

無既, 好似我咁自己係學童保健時要求醫生轉介.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我仔4歲幾時做過,現在讀小一知佢完全跟唔到,我再打去學童評估中心問使唔使再CHECK,個度社工答我排學校條隊同排"評估中心"係一樣,學校個條隊可能仲快,甘我米排學校LAW

回復 funbeauty 的帖子

成績米幾分/零LAW,D字會反轉寫,隻手不斷搞野,默5個字,讀極識3個

但佢都聽人講,

學校話等2年級,排到隊,政府會派"心理學家"來再了解佢

回復 fmc 的帖子

依你所說已經有專注力不足、讀寫障礙的問題。
切勿等心理學家的評估才決擇,孩子會在這段時間因能力所限
變得越來越無自信,繼而失去學習動機,到那時就仲大件事。

你的孩子還在黃金期,專注力不足及讀寫障礙絕對有辦法改善(e.g.健腦操),但要把握時機。
另外,閒時與他玩紙牌遊戲或拼字遊戲,學phonics對串英文字也有幫助。

醒目開學勳章 王國長老

fmc 發表於 12-2-23 22:51
我仔4歲幾時做過,現在讀小一知佢完全跟唔到,我再打去學童評估中心問使唔使再CHECK,個度社工答我排學校條隊 ...
等學校..........學校幾時寫完份報告交上去排期............

我可能好好彩地唔經學校自己走去搞仲快過搵學校搞.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回復 miriam 的帖子

甘搞左後,結果係咩,同埋之後有咩跟進

我諗佢幫我排緊掛.,因為都派左通告評估為"顯著的學習困難"

回復 fmc 的帖子

有冇做智能測驗?
有冇做ADHD測試?
有冇做讀寫障礙?

醒目開學勳章 王國長老

fmc 發表於 12-2-24 09:24

甘搞左後,結果係咩,同埋之後有咩跟進
等 2/3 去藍田再做評估

你個仔咩事??,上一次幾時評估過AR

醒目開學勳章 王國長老

fmc 發表於 12-2-24 23:03

你個仔咩事??,上一次幾時評估過AR
囡囡黎架~~~

上一次係舊年 10 月中, 11 月尾睇完報告嚇到我即刻去排政府精神科.

SORRY SORRY 甘話佢咩AR??,你囡囡幾AR大??

我今日約左學校社工,下星期五見,

學校老師,好似唔想理,又講D唔講D,今日電話同社工傾左一陣,感覺好好多知多左野

Don't be panic.. stay calm.
1) Make sure the assessment reports are from professionals (edu psy and clinical psy), some others not able to support you.

2) After getting the results (usually testing IQ, if IQ within normal range 8x-1xx), then it will proceed with the reading and writing assessment or ADHD assessment.

3) After getting the results, ask for recommendations on school, then you can ask for accommodations from school on exam and special attention.

4) If the school is not supporting, change school as soon as possible. These children needs teachers' understanding and parents' caring and intensive support. They will be fine with all supports. My child has multiple difficulties, I have to teach the child by myself as tutoring and other teachers do not understand the difficulties. I am supporting her in language learning and maths learning, difficult, but I see the progress. But you have to use the right ways and with right attitudes. Follow the child's level, give them special input.

Go to special organizations, such as Heep Hong or Christian service, they are very professional in giving you advices on how to support these children.

‹ 上一主題|下一主題