用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請問有無mm上過Sam Sir Playgroup 同基督教幼潛? ...
go

請問有無mm上過Sam Sir Playgroup 同基督教幼潛? [複製鏈接]

請問有無mm上過Sam Sir Playgroup 同基督教幼潛?邊間適合1歳小朋友?

3    0    0    0

醒目開學勳章

My son attended both. For 幼潛, it depends on the teacher. Some are quite experienced and teach with heart. The cirriculum teaches the parents how to train up the kids, eg playing age appropriate games to train up fine and gross motor etc. All very useful. From the course, I saw my son's performance comparing to kids of v similar age (within 3 months).
For Sam Sir, the toys and tools they use are good. But Sam Sir is sometimes quite commercial.  

cchowls    發表於 12-3-14 15:00

醒目開學勳章 貢獻勳章

兩樣好唔同嘅pg
上sam sir多d嘢玩,家長學到點買玩具

cchowls  thanks for your comment   發表於 12-3-14 11:34
恐龍家

Thank you to all mm. I think I will try sam sir first.

請問可否提供SAM SIR的網頁或聯絡資料? 我想幫囝囝報名呀! THANKS

ccycherry 發表於 12-4-18 23:15
請問可否提供SAM SIR的網頁或聯絡資料? 我想幫囝囝報名呀! THANKS
Hi ccycherry,

Sorry for late reply, If you still want the contact, pls pm your email address to me.

tzacat  hihi... would you mind pm to me? thanks  發表於 12-5-29 23:27

I want SAM SIR info too. thanks cchowls

回復 cchowls 的帖子

Thanks for your information!

他們今年年中,搬了到佐敦突破中心。囡囡也開始上課,地方比哥哥上的舊中心更多元化,名稱改為寶貝兒全能發展中心,可惜網站還是沒有update,如有興趣都是打電話(2232 0610)去取資料

兩個課程也參加過,Sam sir 的課程和環境都是新的和多野玩,發覺由哥哥兩年的訓練到現在妹妹上堂,真的有很多新教具來學習。

幼潛, 我都覺得似N多過pg...:;pppp:
要求小朋友坐好玩佢的task, 坐唔好會叫家長迫個小朋友坐, 課室又細, 喊會好應聲, 但一迫小朋友就會喊, 一喊就唯有帶出課室安撫, 跟住個老師會問你有無野, 問佢點解會喊, 平時都係咁架? 暗示你點解搞唔點佢 (個老師比我的壓力, 令我懷疑亞仔係ADHD, 直到返PN老師開解我為止), 完全唔覺得幼潛的老師本身係幼稚園老師, 無heart (我仲因此唔敢報佢間幼兒學校), 上過一期覺得名過其實..

SAM SIR 未上過, 所以不予置評

Sam Sir 搬到佐敦突破中心,發覺地方大了,有獨立地方做Warm up,這個安排其他中心比較小有,可能租貴,在這裡上了兩個學期,但 Warm up 區的活動真是有變化,這明顯他們注重小孩的發展。相比幼潛地方細小了。

至於真正上堂的區域,真的是有很多新穎的教具(不知是否這樣所以要$270一堂),但OK啦,真的在其他Playgroup玩不到,幼潛玩的教具有點舊,沒有太大突破。

我反而喜歡Sam sir現在因地方比較哥哥時大,所以他有設計課程上有獨處的環境給孩子去適應將來返學時狀態。當然有些孩子不能做到要叫媽媽陪。

幼潛未返過唔評論,我囝囝返過4間唔同pg,最長就係響sam sir度返左7個月,依家仲返梗,環境同設施最好又夠大,比其他pg可能貴少少,但佢d設備玩具各樣都不停有變化,成日都有新野玩,最重要我囝囝上得開心
網站唔多覺有update又成日開唔到,可以響FB search寶貝兒全能發展中心,睇相關資料

sssssssssssssssssssss
‹ 上一主題|下一主題