用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望 與 九龍民生的幼稚園 如何選擇?
樓主: wingkinchan1218
go

德望 與 九龍民生的幼稚園 如何選擇? [複製鏈接]

回復 wan0526 的帖子

What's your final decisions that you choose ?I am same case of you!

wan0526 發表於 12-5-2 18:24
但係全女校....其實有無家長會考慮呢個問題,總係有小小感覺驚全女校唔係太完整........我個朋友係女校出黎 ...

或者我咁講, 如果而家唔係德望, 而係No 1既女拔! 你就可能二話不說!
究竟係環境改變人定係人本身既問題呢?

我都男校架! 但係我好好好鍾意女人囉!

可能係咁既原因, 我無將“清一色”列作考慮/憂慮!

我只是最擔心放棄一切轉校。最後癸現小學唔收,
就不知點算好!是否真的學校盡可能收所有幼園學生!

若這點是真,就放心了。

wan0526 發表於 12-5-2 18:24
但係全女校....其實有無家長會考慮呢個問題,總係有小小感覺驚全女校唔係太完整........我個朋友係女校出黎 ...

如果真係咁擔心,就真係唔去俾個女去讀...

Yingcalvin 發表於 12-5-3 22:29
我只是最擔心放棄一切轉校。最後癸現小學唔收,
就不知點算好!是否真的學校盡可能收所有幼園學生!
無人保證一定會收,如果真係咁擔心,就真係搏唔過...免得將來埋怨學校

其實要番小朋友情况.雖然德望直升較易.但我朋友個女小2追吾切課程,德望暗示叫家長幫個女找適合嘅學校.即建意退學.

我都想個女入德望, 我個人特別喜愛女校, 好似讀書風氣好的!

因女校而變同性戀,根本冇需怕,其實好多讀書時既所為同性戀係短暫,甚至係假架!佢地以為自己係!最重父母溝通!
不過有一點的確冇咁完整,係會唔識男仔相處,或對住男仔時冇咁自在!(我以前係讀女校架,好處咪遲拍拖囉^^)

I don't think schools should take full responsilbility for homosexuality......Although children spend most of their time at school, parents should guide their children properly in this respect.....Also, children can be exposed to different people in extra-cirricular activities, eg church, tutor classes etc. .....Don't just put all the burden to schools.....

I came from a boy's school but I am very sure that I like women, especially my wife....

引用:因女校而變同性戀,根本冇需怕,其實好多讀

原帖由 carrie.tsang 於 12-07-07 發表
因女校而變同性戀,根本冇需怕,其實好多讀書時既所為同性戀係短暫,甚至係假架!佢地以為自己係!最重父母 ...
啱!我都係女校出黎,我d friend 都無同性恋… 又因為無拖拍,會同班同學好close, 有好多好jm… 但如果大學同工作都女多男少,父母應該較担心個女嫁唔出

我都係讀男校,每次會考都好開心,因為學校禮堂用作考試場而會有女生出入,個個同學好似餓狼咁樣。另外如果代表學校去其他男女校比賽,就更加落力。

回覆:hkka 的帖子

回復 anniekp 的帖子

但係有無人知依家上德小有幾多%呢,因為我地SECOND IN,佢第一句就話明我地唔係一條龍嘅幼稚園,其實真係好擔心^.^

之前民生, 德望我女都有 offer, 最後選了德望, 我女讀得很開心, 9 月升上德小喇, good luck !!
‹ 上一主題|下一主題