用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光 vs 德望,如何取捨?
go

大坑真光 vs 德望,如何取捨? [複製鏈接]

小女有幸被大坑真光(上午)和德望(下午)取錄,可直升其小學,大家會如何選擇呢?請大家給予意見!謝謝!

我們住九龍東,兩間都有校車到!上午或下午也沒所謂,反正小女Nursery也返下午!

caca316  TL小學每年三測三考,你接受嗎? 如在GH, English & Mandarin 會好好多,如將來唔升GH小學, 考直資小學都易D. 如在TL,(有學卷)所學的較少,考其他學校無著數.迫住要入佢小學   發表於 12-2-7 10:56
   1    0    0    0

我和你情況一樣, 但我兩間都是下午班. 我會選德望, 因為有net老師, 校舍及配套好.加上德望比真光"西方". 自己知道真光淺但校風好, 有學劵及100%收小學. 但車程太長, 在2012年還堅持"冬故頭, 自己覺得在今時今日鼓勵小朋友有自己的年代,有點過氣. 真光是一間好學校, 但看自己想女兒走中國還是西方風.
希望有肯在德望見.

我又唔覺關Western or Eastern style of teaching 事,GH感覺勢利d, material d, 小朋友易spoil d (my personal feeling only), of course it's more trendy.  TL is more traditional with great foundation work on 德育 development.  It all depends on what you are looking for.  

i like TL more

德望唔係100%升小,但真光係。
德望感覺較貴族(個人感覺,不喜勿插),而真光較樸實。
德望中學係直資,真光中學係津貼。
至於髮型,短頭髮方便打理嘛!

Same sitituation as me, my daughter got both TL & GH's pm offer, very struggle now.  Both of them are good, really hard to pick.  TL is more humble and get a safety net for P1.  But GH's KG is new, school facility is very new & gd.  

回復 siuhung418 的帖子

Is TL primary your dream school? If not, go for Good Hope, as GH has a higher academic level and in terms of language environment, GH is also better.

TL.  TL 著重全人發展, 教學循序漸進, 唔駛小朋友讀書咁大壓力, 讀得開心先會有心機讀上去. 德望又唔係100%上小學, 呢3年你又要成日擔心怕佢升唔番上去, 你同佢都有壓力, 如想佢有開心童年, 就choose TL.

如果以幼稚園程度, 相信GH深d (有朋友女女讀緊, 知道有Phonics, 普通話)

到選小學時, 真光暫時都仲可以大抽獎 (GH唔sure)

如果上埋小學, 到選中學時, 真光係12校網, 好多band 1中學

所以好難選... (我無報TL, GH未收信, 但相信機會不大)

btw, 你不如問下女女, 喜歡邊間多d!

俾我會選真光個人認為佢真係一所好學校,不論校風同教學理念都不錯,試想吓現在還有那幾間學校可以咁包容你保證你上小學重可俾你自由參加大抽獎!真光係傳統名校我相信佢教出來的學生無論在德育或品格上應該也不錯吧!加上有學券慳回來的錢你如覺有需要可用來請補習老師教你女兒效果可能會更好呢!純粹個人意見!

我朋友係GH舊生,佢聽講依家GH嘅中學生一break就衝入厠所補妝,可能我思想守舊,真係接受唔到如果個女咁細個化妝返學

YES ! Of course TL

兩間都係好學校, 但如果我係你, 我就會選擇一間較為近屋企既學校, 咁小朋友返學都唔洗咁辛苦!

不過真光D老師真係比較守舊, 你要接受到佢地教法上會限制了小朋友的思考,今時今日,思考好重要. 你可以參考下兩間小學的師資,師資較高的,比較與時並進, 要睇下你like那間小學! 我囡都有真光Offer,但如GH收都會揀GH.

聽講真幼都係活動教學?活動教學點會“限制了小朋友的思考”?

caca316, 如你唔應同真幼嘅教學理念,不如快d放個位出黎比想讀真幼嘅小朋友。

回復 gwlam 的帖子

agree. 如果唔認同佢的教學理念, 真係唔好去讀.  始終要睇番你buy 唔 buy 間學校, 唔同家長有唔同要求, 睇下你自己想要咩. 揀學校唔一定只係睇全港排名,出唔出名,有d人可能只著重成績, 有d 人可能會著重品德行先, 真係睇你想要咩. 家長本身要諗清楚.

回復 gwlam 的帖子

幼稚園差不多間間都係活動教學! 但真光小學好似係傳統教學.你可以問下讀過小學既人, 一年三測三考, so far 得這一間小學最多測考(不過聽聞唔太深/小學時每一個長假期都要溫書) 但講純樸,真光一定係,因大部份係女仔.

真正的活動教學的小學有救恩, 港大同學會,優才,真道.....etc....相信唔會係真光.....

樓主囡囡好叻!!!!GH 真係唔易考, 我有朋友自己係Old Girl,個囡都入唔倒!!!!

回復 caca316 的帖子

當然,相比起救恩港同,真光相對傳統,但真幼都係活動教學,唔會握殺小朋友思考,我相信想揀全活動教學嘅最好讀international school,我都有救恩offer, 但一諗到如果係救恩讀完小六要轉返去傳统中學讀咪仲辛苦(如救恩有中學又唔同),所以different people different mind set, choose what you believe would be the best to your child and release other offers to whom need them.

引用:我朋友係GH舊生,佢聽講依家GH嘅中學生一br

原帖由 gwlam 於 12-02-07 發表
我朋友係GH舊生,佢聽講依家GH嘅中學生一break就衝入厠所補妝,可能我思想守舊,真係接受唔到如果個女咁細 ...
我女是德幼,有好多時都叫德中姐姐,又無見到化妝喎,我眼見是好樸實,不過我女在幼稚園部不是中學部

[

回復 babycoming 的帖子

可能我朋友mentioned的是individual case吧。
‹ 上一主題|下一主題