用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘福建中學 討論區
樓主: peaceandlove
go

官塘福建中學 討論區   [複製鏈接]

請問EMI是否真的全英語授課嗎?聽說學生的英語水平只是一般是嗎?

回復 malam 的帖子

Correction approach.  Upon registration, frankly tell the teacher what subject your son is good at and he will arrange you to be interviewed by the relevant panel teacher.  Your son may be asked about his interest and also quried  whether he is really eager to futrher develop himself(his choice not parents) in that area. Then the teacher will observe his behaviours in the new school year, Once confirmed his abilities and willingness, appropriate training will be given.

Why we are moved here?

明知遲了很多, 但上星期仍抱著一試的心情, 將呀仔的成績表/資料寄出..

昨天收到福中回信 ...7 月10 号下晝..呀仔可以去面試/筆試 ..

自知呀仔應該係band 1 尾嗰堆....但收到信都好開心 ...至少有機會 ...

美菜子  good chance, add oil!!  發表於 12-7-4 11:48

回復 Bonnie 的帖子

加油

加油!

想請問觀塘福建中學的banding 是 1B or 1C?

引用:想請問觀塘福建中學的banding+是+1B+or+1C?

原帖由 DianaWong 於 12-07-06 發表
想請問觀塘福建中學的banding 是 1B or 1C?
Should be 1C

I love my dear husband and dear daughter.

回覆:DianaWong 的帖子

只要你認為學校的教學模式和方向能令子女學習進步,又能學好品德。這便是一間理想學校。福中會收成績B2,但面試表現良好的學生。

簽名被屏蔽

回覆:官塘福建中學 討論區

有如宗教信仰强烈的人,大多只選擇自己相同宗教信仰的學校,若果家校雙方的理念有好大差距,也不會互相揀選。

簽名被屏蔽

我仔9月讀福中S1。小學只要50名內就是band1生,我仔剛好擠進。抽獎有機會到B1A/B1B傳統名校。但我感覺福中更適合我的小孩。(希望没选错)

跟據"School Information List-2010.xls",福中是Band1C,並且今年S1只有EMI.

我都想知面試過程是怎樣.

回覆:官塘福建中學 討論區

我想請教下,福中大約會收番幾多成福小嘅學生?我意思係福小生想升上福中嘅,難唔難?會唔會升唔到上去?我仔仔出年升小一,現在福小offer 左,我擔心六年後,福小原來唔係咁易升到上福中嘅,所以想請教一吓各位有經驗嘅家長

回覆:爸爸愛您 的帖子

真係答你唔到六年後學校政策怎樣,我知將軍澳陸慶濤几乎全收,褔中前年無記錯有成100個街位,但有几多小六生不清楚,福小都是近年才有小學,再早几年有派位添,但估計keep住成績直上應無問題

引用:真係答你唔到六年後學校政策怎樣,我知將軍

原帖由 安格斯媽媽 於 13-11-17 發表
真係答你唔到六年後學校政策怎樣,我知將軍澳陸慶濤几乎全收,褔中前年無記錯有成100個街位,但有几多小六 ...
我地而家就係陸慶濤及福建都有 offer , 但衡量過幾種原因之後,福建比較心儀多啲,原因包括學校地點近我地屋企(我地住德福),學校比較大及新,同埋福小小一開始全英文教學,陸小到小四才轉英文教學,怕小朋友唔適應。另外知陸小可100%全升上羅氏基金中學,而福小就唔係全數學生升上福中,唯有考慮就係呢樣野令我擔心及決擇唔到

回覆:爸爸愛您 的帖子

當年校長話只收100個福小生,留位給外面學生,但小學未成熟好難講,小學是同一個校長嗎?我知陸小是同一個校長,我有個朋友女已升中三時常讚該校,福中不錯福小就不太清楚

回覆:kut 的帖子

請幫忙福建中學第二次面試,考咩?🙏🙏🙏🙏幫好朋友問!

‹ 上一主題|下一主題