用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收到林護紀念中學信件作1st interviw
go

收到林護紀念中學信件作1st interviw [複製鏈接]

如題,,本是高興的,但日期與DGS同一日,望時間上可以兩間也可以去,話晒大家也是 1st interview。現在等 DGS 的進一步資料才知道怎樣做,祈禱交予神。
   0    0    0    0

phylli 發表於 12-2-4 11:22
如題,,本是高興的,但日期與DGS同一日,望時間上可以兩間也可以去,話晒大家也是 1st interview。現在等 D ...

祝你好運!

Touchwood, 若時間不夾,我會去林護,因DGS的機會相對較少。

若時間不合仍硬要一天去兩間,小心兩間都弄不好。這是一個上年便因此而同時失去兩個機會的朋友的忠告。

我都收到林護interview 時間, 今年是不是只有2段時間interview,我的情況好小小,因小朋友今日in英華,下星期六in DGS, 最後就林護,大家努力呀!

各位:

剛在信箱收到DGS的確實 interview 時間,安排在下午,與林護完全不相遇,我感謝神,小朋友大家努力呀!

hinhei    發表於 12-2-5 11:35
janetc  Good!!! 希望面試成功.  發表於 12-2-4 20:45

phylli 發表於 12-2-4 14:49
各位:

剛在信箱收到DGS的確實 interview 時間,安排在下午,與林護完全不相遇,我感謝神,小朋友大家努力 ...

Good Luck!

你們有無聽簡介會,我記得好似話安排唔知幾多個孩子可以interview,但有家長話人人有得interview,你們記唔記得是全部有得in還是部份(多少?)?

Mymaggie 發表於 12-2-4 21:19
你們有無聽簡介會,我記得好似話安排唔知幾多個孩子可以interview,但有家長話人人有得interview,你們記唔 ...
年年都係部分。

人人有得in,then有2nd in later

只要操行達標就一定有第一次面試,有否第二次就要等公佈(林護會在校網公佈)。

今年大約有450人報林護(資料來至報章), 第一輪面試後只剩餘200人有第二輪面試機會

今年大約有450人報林護(資料來至報章), 第一輪面試後只剩餘200人有第二輪面試機會

回復 Beautyivy123 的帖子

上年林護面試題目好diu轉,同事老公係到教,比左份面試題目我睇(係面試後給我看),嘩!真係唔識,個人來講,覺得好難,最好攞到上年個份來看看,有D準備,我唔係好記得D題目,因為睇完掉左!睇同事講,真係計分入第2輪面試架!

引用:回復+Beautyivy123+的帖子 上年林護面試題

原帖由 Sherryko9 於 12-02-09 發表
回復 Beautyivy123 的帖子

上年林護面試題目好diu轉,同事老公係到教,比左份面試題目我睇(係面試後給我看), ...
學校不是已放了例子在網頁上了嗎?第一回合就是考奧數了。

回復 bnene 的帖子

好似上年係呢到亦有家長開林護甘上下標題講面試問題和情況,可以搵番來睇睇!真係唔記得太清楚情況,上年好似不只奧數?唔通我記錯第2次面試情況?

回復 Sherryko9 的帖子

今年的面試模式是有異於去年的,簡介會時都有提及本年面試模式,而校方也把例子上載至網站了。
http://www.lamwoo.edu.hk/echannel/s1_admission/samples.pdf

第一階段面試題目例子(粵語作答)
數學解難題 (樣本)
答題要求: 考生須清楚解釋解題策略。
1. 計算1+ 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9 +10。
2. (i)利用1+ 2 + 3 +L+100 = 100 + 99 +L+1這個特點,解釋如何計算
1+ 2 + 3 +L+100。
(ii)給出1+ 2 + 3 +L+100的值。
3. 根據以下規律,解釋及找出第101個括弧內的第一項:
(1), (2,3), (4,5,6), (7,8,9,10), ….

說話能力題(樣本)
答題要求:表達清晰、條理分明
現今社會科技發達,有人認為電腦可以幫助學習,有人卻說電腦容易使人沉
迷,影響學業。試結合個人經驗,談談你的看法。

第二階段面試要求(英語作答)
面試形式:會話及小組討論
測試重點:英語表達能力及溝通技巧
注:以上例子僅供參考,實際題目的難度跟例子不一定相同。

昨天早上天氣寒冷,小女穿校服,卻穿了校褸,不穿棉婁,凍到震。

小女話表現比預期好。

回覆:phylli 的帖子

4 條數有2
條唔識計

bowling68 發表於 12-2-19 12:25
4 條數有2
條唔識計

奧數嗎?? 可否POST題目看看??

18/2 1st round & 2nd round interview 都有5條奧數,如果無學過奧數應該可以計到第1-3題,出來的同學仔都說最深係第4,5題,而最慘的是要用2分鐘時間去告知考官計到的答案和程序,其實真係好難好難,我的小朋友見第二輪,他的題目是圖形規律,題目共提供了3個圖案(第一個圖有2個圓形,第二個圖有5個圓形,第三個圖有9個圓形,最簡單的第一題問圖4有幾多個圓形,而第4條問圖100有幾多個圓形?他上去噤耐我驚足噤耐,我見到有個女仔見完後對住阿媽係噤哭,睇到都幾傷心,幸好,我個小朋友都能在限時內完成哂,我立即鬆口氣了!

‹ 上一主題|下一主題