用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去完加拿大留學 但想番香港 / 台灣讀書
go

去完加拿大留學 但想番香港 / 台灣讀書 [複製鏈接]

之前高中俾屋企人送左去加拿大讀書
(多倫多)
之後GRAD左讀左一年college
唔係好岩自己
想番黎香港 / 台灣 讀大學

不過唔知從何入手
有無朋友識agent / 方法

唔該哂, 萬分感謝
   0    0    0    0

有人幫手嗎

自推一下

請問你係讀邊間College?

我女兒係加拿大讀完12班, 佢係網上申請香港幾間大學, 上年9月入咗中文大學, 其實不需要agent, 只要留意香港各大大學申請時間, 約9~10月大學有openday, 你可親自去睇吓.

回復 dorischeung123 的帖子

Hi Doris,

你個女由第幾班開始讀到12班?
I love my dear husband and dear daughter.

啊女係完成中四去讀11班, 係Vancourver 讀咗2年.

自己去各大學的website 看admission requirement 有幾難?

回復 dorischeung123 的帖子

想請問為什麼留在加拿大讀大學,而回港入中大呢 ?

回復 gooddaddyishere 的帖子

小兒將會去多倫多讀grade 10, 請問在多倫多讀書那方面你喜歡及適合呢 ?
請分享吓.

dorischeung123 發表於 12-2-6 14:08
我女兒係加拿大讀完12班, 佢係網上申請香港幾間大學, 上年9月入咗中文大學, 其實不需要agent, 只要留意香港 ...

我都想亞女返香港讀書, 佢而家係加拿大多倫多讀緊Grade 10, 想問下如果剩係齋完成中學課程, 唔係IB, 又無考其他公開試, 例如AP, 是否好難入香港既大學呢?
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

Hi! beaclem, pls check PM. Thx!
‹ 上一主題|下一主題