用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重語言, 心儀直資私小, 應該讀崇真幼稚園定學之園好? ...
樓主: CCCM
go

重語言, 心儀直資私小, 應該讀崇真幼稚園定學之園好?   [複製鏈接]

回復 Christi 的帖子

完全贊成你所講, 要選適合孩子和家庭能力的學校, 直資與否是每個家庭的選擇.  傳統校不一定只有填鴨教育, 直資也不是完全輕鬆活動唔洗讀, 我選直資是欣賞校長有幹勁, 有能力, 愛孩子, 又尊重家長, 我渴望有一個良好的家校關係, 老師關愛學生, 學生喜歡上學, 家長也可隨時和校方有商有量.  同時課程又有彈性, 重啟發, 幫助孩子去開眼界, 學會學習, 喜歡學習, 主動學習, 有適量的功課, 默書和測驗, 這些我相信在功課量相對較少, 包容性較大的直資學校, 較容易達到.

另外至於將來升大學, 改制後升學標準已經和我地當年唔同, 唔係只要勤力肯讀, 考好會考+AL就得, 我相信要考好文憑試, 學生的基本學術成績要好之餘, 自我學習能力一定要強, 能溝通, 能表達, 有遠見, 有世界觀.  沒有一間學校可以完全達到, 因為理念只是理念, 真正實行的父母, 學校和孩子本身.

第一個回應: 選擇邊間學校都好, 家長自己都要好好backup自己小朋友既學習,當然學校只係幫得三個鐘, 家長努力就會令到小朋友表現更加好。唔係我話我自己小朋友叻, 而係我想話, 只要家長肯努力, 你地既小朋友讀崇真又好, 學之園又好, 你都可以教到佢一樣咁叻。

第二個回應︰直資冇話一定好, 津校冇話一定衰。只有最適合的學校, 而冇最最好的學校。自己飲咩茶自己決定, 唔好比人影響。

kitmantsoi  Like!  發表於 12-11-30 23:17
huba  Agree with your comments. (By the way, just noticed the tone of my remark to your previous comment may cause msunderstanding. Actually, I trust your kids can do well regardless of the kinder.)  發表於 12-2-29 13:19
Christi  中肯!  發表於 12-2-29 11:28

For your reference, LHK's latest placement results

http://www.learninghabitat.org/hk/placement_results/pr01.htm

回復 kitmantsoi 的帖子

may i ask someone elsedo parents need to put much effort or work very hard after school to help the kids catch up with the class? Or the kids are really able to absorb it themselves because of the good teaching method??

跟據小兒囗供, 確實係遊戲中學習;認字會玩配對遊戲· 早陣子學身體就請同學瞓係畫紙畫人形. 課程設計確實生動有趣. 致於功課, 功課每日兩份,十五分鐘內可完成. 課後練習相信因人而異, 因小兒返全曰班, 回家後比較累,所以我只會每晚温習十五分鐘認字,因小兒認字能力較弱. 但總算輕鬆,小朋友非常享受學校生活·

另外好欣賞學習除學術外亦好注重小朋友行為及禮貌。今年為增加推動力,引入左幾個獎,如禮貌之星,普通話之星,每日頒給表現好的小朋友。輪流做班長增加小朋友責任心。大隊長小隊長計劃,由高年班照顧低年班等。

TT 今年有朋友大女讀P1,細佬TTK3諗住可以直升,結果唔收!

醒目開學勳章

回覆:重語言, 心儀直資私小, 應該讀崇真幼稚園定學之園好

回復 CCCM 的帖子

樓主你最後點選擇?可以分享下嗎?

悠揚 發表於 12-2-24 11:53
回復 CCCM 的帖子

我女讀TT K1主流, 課後上英語,國語及跳舞, 每月只千多元. 現在可用流利(但文法不對)的英 ...
無意冒犯,只係覺得幼稚園已經要補習,好可憐,興趣班還可以,但仲有英語同國語,咁細個上完堂仲補課,太累人喇!如果有其他學校,校內三個鐘,已經等於崇小三個鐘加課后補習一至兩個鐘 ,我寧願比小朋友舒服少少。如果崇小國際班還好!

DevilPig 發表於 13-7-24 00:25
無意冒犯,只係覺得幼稚園已經要補習,好可憐,興趣班還可以,但仲有英語同國語,咁細個上完堂仲補課,太累 ...

不要說冒犯, 只是大家交留意見及所知情況. 我申報我是很喜歡學之園的.

崇真的英語及國語興趣班是以遊戲及玩的形式進行, 與坊間補習很不同的. 老實說, 如果是LH 和TT 主流揀, 不計較學費 , 純學術比較應LH 優勝. 不過小朋友成長, 不能純以學術來評價的. 我只可以說一分錢一分貨, 每月幾百元學費, TT 好肯定是超值的.

另外, 不知你孩子是否已入讀幼稚園? 如未讀, 你會說"補習"好可憐是理解的. 如你知現時小學的競爭是如何激烈,  K2未讀完已可去考直資/私小, 間間都超過3000人報爭百多個學位, 有部份考的已是認字/寫字/串字, K3 考數學 (可能包括雙位加減), 你就會明白"補習"的必要. 我說的"補習", 不一定是在外上堂, 而是包括家長在家裡為孩子補底, 在學校課程外為孩子預備額外的教材或學習.

只要你目標是直資私小 , 讀甚麼學校也好, 為孩子增值似乎較難避免. 如你孩子是資優/吸收力超強, 或你是全職媽媽又有能力時間, 可自己教, 就未必需再上, 否則出外上堂都是很普遍的. 以我所知, LX 補習情況更勁, 還有些是另類補習, 去補"廣東話", 因有些直資私小是以廣東話考.

其實簡單一句, 補習不補習, 不關學校事, 最重要是孩子能力及家長要求. TT有小朋友取學業獎, 無出外補習的.  識人讀神級寶山, 每星期兩天外藉老師上門補習英語會話及上數學.  

引用:呢度多過來人,+所以特來請教,+我個b崇幼主

原帖由 CCCM 於 12-02-03 發表
呢度多過來人, 所以特來請教, 我個b崇幼主流收佢, 是否崇小都唔差, 一心上崇小唔使煩好呢? 定係讀學之園打 ...
請說出一個考慮崇幼的理由?除了上貴得來升中又唔係幾好嘅崇小,我想不到!

引用:好同意樓上有位jm+講,+想入直資,+邊類先?+

原帖由 cancanmom 於 13-07-24 發表
好同意樓上有位jm 講, 想入直資, 邊類先? 點解要入直資? 其實邊類型學校先係你否茶?

我個女讀緊 LH, 可以 ...
想請問有無分幾多個鐘學英文,幾多個鐘學中文?

回復 CCCM 的帖子

如果選擇祟真, 你的理由是否直上小學部呢? 但崇小學費比較貴, 而升中派位成績又真係好一般, 你考慮清楚吧

Please check pm

CCCM 發表於 12-2-23 17:29
回復 kitmantsoi 的帖子

一線學校唔敢想, 二線都怕競爭大, 會努力嘗試, 不過明白面試有時都講運, 我小朋友 ...

問題係, 崇幼唔一定收, 今年多年考, 話好多都係waiting list。同埋考崇小係要筆試的, 但崇幼家長話課程唔係好深, 你都唔可以以為入到崇幼就好放心。

babykenny 發表於 12-2-23 13:07
如注重英語,當然是學之園啦

得罪講句。這所學校近年為迎合家長,不斷把課程加深,但並沒有相應加強教授的技巧和小朋友是否吸收。學校只一味操練及要求家長自行處理。唯一可取是對小朋友的關愛尚算不俗。

sheffield  agree!   發表於 13-7-25 15:39

悠揚 發表於 13-7-24 09:29
不要說冒犯, 只是大家交留意見及所知情況. 我申報我是很喜歡學之園的.

崇真的英語及國語興趣班是 ...
咁啱我身邊不少朋友沒有補乜補物的都考到EK家長口中的所謂名牌直資私小,反而補得最勁個幾位要等大抽獎。所以,請不要把一些歪理當作理所當然,唔做唔得的事。

有時間不如培養下小朋友的閱讀興趣,看多些課外書。還有,家教和禮貌才是重點。

悠揚  同意你說培養閱讀興趣,看多些課外書,家教和禮貌才是重點, 但我以上說"補習", 不一定是在外上堂, 而是包括在家教導.隨便批評人說歪理是否禮貌?   發表於 13-7-25 16:58
‹ 上一主題|下一主題