用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全灣~靑衣好既幼稚園?
go

全灣~靑衣好既幼稚園? [複製鏈接]

大家好丫!

因搬屋既關係!打算搬去青衣區!

而家密識緊D幼稚園丫! 我仔仔而家k2!

想問下靑衣/全灣而家邊間好呢?

那間能入好既小學?

課程好ma?老師細心ma?

另外升小學,青衣同全灣邊區好D呢!

(學之園這些不能付擔)

Thanks you very much

4    0    0    0

回覆:bbnailnail 的帖子

除了學之園!還有其他好的幼稚園嗎?
因為時間上也很趕!
請各mama!幫幫忙!
Thanks you ^^

啓思都幾好 校舍唔細有戶外場地

學之園, 啓思, 康傑, 宏福都無學券, 卓思, 聖多默好像OK.
K2即係要挿班??學校都未必有位,, 你最好打去問下...

回覆:jvcfamily 的帖子

之前見話聖公會x冕堂都易入仁立!
但不知教學方面!同老師方面!
宏福同聖多默教學如何丫?

聖公會唔係易入仁立
小學大抽奬係計分 唔係計讀邊間K

我個仔讀緊康傑..so far都覺得幾好..老師好有愛心..好錫小朋友..
我個仔亦返得好開心..學野都好快..
學校教o既野..書本佢都記得哂..(例如英文生字)
係衰無學劵囉...

回覆:siuocean 的帖子

Thanks you ar !
課程方面深ma?
同埋入邊間小學架大部分?

我個女都係讀緊康傑,好好,課程深唔深就冇比較過,不過我見阿女都識好多中文及英文字,仲成日唱歌,好開心,日日放學都叫住老師

I康傑 is a good choice in Tsing Yi...

回覆:dwkw333 的帖子

請問大部分會入邊間小學架?
Thanks

回覆:serenema 的帖子

你女女而家k1 ?

回覆:serenema 的帖子

回復 bbnailnail 的帖子

Some famous primary schools in Tsing Yi

青衣啟思不是有學卷嗎?只是九龍塘啟思沒有

引用:聖公會唔係易入仁立小學大抽奬係計分+唔係

原帖由 ksorange 於 12-02-03 發表
聖公會唔係易入仁立
小學大抽奬係計分 唔係計讀邊間K
上年家長會,荊冕堂的校長好自信咁話佢哋間幼稚園係指向仁立小學!

我覺得荊冕堂、荃浸呢啲出名幼稚園都幾難插到班,但都可以問的。荊冕堂是採取不用書、沒功課的教學方式,但我鍾意佢引發孩子主動學習同訓練孩子面對多人面前演說、present.

其實有朋友個女讀荃灣慧中,佢話都教得好好,但因為呢間學校地點隔涉,又有如芳芳、迦南、綠楊等學校位置都較佢方便,以致長期收生不足,所以佢最大機會有位。還有救世軍吳國偉都好好,環境非常正!但荃灣區的好幼稚園太爆了,好多幼稚園都無位。

全完堂都好,不過就係路邊!

青衣的平安福音堂的老師真是好好,有耐性、有愛心,全用蒙特梭利教法,但就因為她們太有愛心了,學校的學生多是新移民和雙非人子女,所以我不選。

其他青衣區的幼稚園如果有學卷的多是屋邨學校,升小學都是要睇彩數的,所以真係好難講好唔好,都係差不多,咁如果我係妳呢個情況,我寧願隔涉啲揀慧中都不選青衣的學校了。

因為好歹慧中都叫做英文幼稚園,地方都好大好舒服。但我唔肯定佢收唔收學卷,好似收的。

回覆:全灣~靑衣好既幼稚園?

還有綠楊幼稚園,如果負擔得起,呢間幼稚園的程度直迫九龍塘名校,k2已有英文默書,但裡面的小朋友讀得好開心,外藉英語老師好多,因我同事個女讀緊。另有朋友大女讀呢間,升上荃官小,功課、默書、考試完全應付到,但細仔讀有學卷學校,跟家姐上荃官小,跟本跟唔到不但止,仲要讀得好辛苦!

回覆:ngpun 的帖子

Thanks you ! 好詳細丫!
之前see 話宏福丫!康傑!聖公會lee d 可以諗下!
但你知唔知宏福同康傑既課程可以連到小學ma?
如果照你甘講!聖公會沒書沒功課!都可以配合到小一!重要仁立!那教學方法是怎樣呢?
我預計今年可以要搬了!為一不捨得是小皃的學校?因老師細心!品德為重!錁程也不錯的!
所以想找青衣/全灣lee d好既幼稚園!
找對比實在非常難!
為有問大家拿拿意見!
請問總結黎say !青衣and全灣分別有甚麼好幼稚園呢?可否詳例?非常感謝!
當然也想小兒入到好小學吧!^^

回覆:ngpun 的帖子

請問聖公會荊冕堂是指葵涌那間嗎?
那青衣那間如何呢?

啟思有學卷。卓思反而好似無

yankaka  卓思有學卷的!  發表於 12-2-9 14:28
‹ 上一主題|下一主題