用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 双非兒沙田或北區K1 有甚麽好的選擇(有學券或無學券都可 ...
樓主: Johnny@Klnbay
go

双非兒沙田或北區K1 有甚麽好的選擇(有學券或無學券都可)   [複製鏈接]

請回吧

國內讀書吧, 選擇及國內銜接俱佳,

至少唔會有culture shock, 始終兩地文化差距大!

(周星馳對趙薇說: 地球是很危險的, 請回火星吧)

cmir    發表於 12-2-7 17:30

最近新年返過鄉下探親,見到佢地間間幼稚園都好大,好靚(外面睇)....校舍好似我地D小學咁大間架,一兩層高,或有D更高....花園...等等.

我親戚話,幾千蚊半年,包校車,學費,食...等等(全日班),又有外籍老師.....好多活動,好多野學架! 老師1對幾(我唔記得...總之比例好細)

所以,洗乜要D小朋友日日過嚟HK讀書咁辛苦丫! (但我鄉下響惠周,不是深圳)

樓主,我真系要寫個服字卑你,夠膽系呢度問呢個問題..

樓主如果想你朋友既小朋友身心都發展健康, 建議你都係叫佢既小朋友留番係國內讀書啦.  你睇呢個討論區既回覆, 應感受到如果你朋友個小朋友係度讀書, 個小朋友會受到咩既對待.  樓主既朋友咁鍚佢個小朋友, 應該諗到點做先係最好.
樓主你應該係香港人, 大家都坐埋同一條船.  如果你都希望我地呢個大家庭(香港)的未來變得更美好, 請苦勸你朋友唔好黎香港爭我地既資源喇.  

Just think about If the kindergartens still accept this group of children (PTH)nowadays ?
This may scare many HK parents.  

For such a small child, it's better to follow his parent.  Same as HK parent working in china, their children study kindgarten in china too.  So, why you send your child to HK ???

都係怪d幼稚園搞d咩英普班出o黎, 合晒某d人o既口味, 尤其係d暴發戶大灑金錢益晒d牟利幼稚園, 到飽和的時候又打d非牟利幼稚園主意...

回覆:双非兒沙田或北區K1 有甚麽好的選擇(有學券或無學券都可)

請回吧!我們錯發身份證比你!萬2分後悔!不要再黎香港,去美記啦!你們咁有$!

過主啦,蝗蟲

咩朋友個朋友吖,我懐疑係樓主自己就真.

當然唔會話自己係雙非父母啦!有時見到發帖用簡體字都好懷疑

引用:如果咁有錢,+去讀大城市果D國際學校囉,+E.G

原帖由 CBabeY 於 12-02-02 發表
如果咁有錢, 去讀大城市果D國際學校囉, E.G.北京, 上海咪幾好, 第時響呢個國際社會都有競爭力, 香港讀書好 ...

引用:樓主,請告訴你的朋友:香港其實有部分人連

原帖由 caca316 於 12-02-03 發表
樓主,請告訴你的朋友:香港其實有部分人連樓都買唔起,生仔無床位,產房都滿座,工資又低於水平,不如勸他 ...

回覆:双非兒沙田或北區K1 有甚麽好的選擇(有學券或無學券都可)

強國地大物博,何必嚟HK呢啲狗住嘅地方生活、讀書。

回復 hokk 的帖子

咪係, 擺明車馬係度搶我地小朋友既福利

乜祖國唔係唔駛靠我地既咩, 醫院位又爭, 健康院打針又爭, 奶粉又爭, 讀書學位又爭, 學卷又爭, 真係叫寫香港人係狗既人睇下究竟係咩人係香港乞食多, 唔好見香港人係大陸乞食? 仲要各位家長小心最近有操流利國語既人搶小孩添......

其實我住係北區.. 好老實.大部份的學校都俾國內同胞讀緊... 無理由你會唔知.
‹ 上一主題|下一主題