用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 朋友無交自行選校表, 點算
樓主: Pizza_Hut
go

朋友無交自行選校表, 點算 [複製鏈接]

回復 cellon 的帖子

唔記得交自行表格都仲有機會抽獎, 阿女升小一時居然個同學仔入到Maryknoll但係個家長唔記得去註冊, 呢個世界真係咩都有可能發生. 既然發生咗就算啦, 自行成功率得2x%, 有7x%人失敗, 咪當自己係失敗o個個囉.

khmama 發表於 12-2-2 00:17

唔記得交自行表格都仲有機會抽獎, 阿女升小一時居然個同學仔入到Maryknoll但係個家長唔記得去註冊...

一般公佈結果同註冊只差兩三日,竟然真係有家長唔記得去註冊!仲要係Maryknoll!

結果點呢,入唔入倒Maryknoll?

係自行收生階段前1-2個月, 學校派過簡介+光碟, 通告(派報名表格, 轉地址表格, 填寫校外獎項表格等等), 開過家長會, 派埋成績表. 真係好難理解咁大件事都會錯過.

"作為父母幾忙都好, 每日都應給至少5分鐘, 聽聽孩子心底夢"------ 呢幾句說話係小女睇完電視廣告, 之後同我既心底話. 令我恍然大悟, 銘記在心!
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

回復 redkoni 的帖子

agree with you, it is prioritize and get importance things done, redkoni prepare so many sec school info everyday in this chat room and is busy too

Another case, different story, happy ending.....

One of my wife's colleague, he decided not to apply at the self-discretion stage for his son 6 yrs ago and went straight for lucky draw, his son was in Band 2. His rationale was don't waste time and less disappointments......

May be he is right.

黃巴士  就算自行取錄與否, 都按是小朋友1次汲收經驗, 擴闊眼界機會,  可能得著的未必是取錄結果, 而是面對群眾的經驗.  發表於 12-2-2 16:42
Yanamami  那是不同策略, 而不是"忘記"啊~~~"機會只係留俾有準備o既人".  發表於 12-2-2 08:06
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

crystalmami 發表於 12-2-1 16:47
Dear Pizza_Hut,

Please encourage your friend to make the applications for his son with those Direc ...

佢想揀津校~ 吾使交學費果種

醒目開學勳章

ohnono 發表於 12-2-1 17:27
唉,真係家家有本難唸的經!
樓主,難得你除了不怪責他之外,還可以安撫他們,還替他們做這麼多東西。你的 ...

係吾係朋友, 幫人問下都應該嘅, 話哂甘大件事,  自己都係為人父母、家長, 唉, 如果佢早的打黎問就吾使甘~

btw, 有同佢提過直資中學嘅~

ANChan59  A friend in need is a friend in deed....  發表於 12-2-2 18:04
crystalmami  Bless them good luck with the allocation la.  發表於 12-2-2 14:48

醒目開學勳章

謹多代表朋友再次多謝各位關心, 呢兩日我無再去煩佢

佢之前都有去的家長會, 學校亦都派過影印比佢試填, 佢以為交左影印返學校就ok, 點之佢個仔星期二晚先攞張正式表格出黎, 佢係電話講左好耐我先明佢講咩, 佢係關心個仔嘅, 不過, 有時有些事情真係要個亞媽細心的做先會好的,  最慘係亞媽完全吾識中文, 聽都吾係好明,

有時一家吾知一家事, 外人會好難理解甘重要嘅事都忘記

不過甘多位嘅忠告我會逐一話比佢知, 最重要係提佢幾時開始要準備大抽獎同交表

cellon  Like!  發表於 12-2-2 23:25
黃巴士  你朋友都好, 有你依位咁關心她的朋友. 多口講句 - 希望你朋友多些與小學和及後中學的老師溝通, 老師都曉得說流俐英語.  祝願小朋友大抽獎成功啦.  發表於 12-2-2 16:34

醒目開學勳章

黃巴士  你朋友都好, 有你依位咁關心她的朋友. 多口講句 - 希望你朋友多些與小學和及後中學的老師溝通, 老師都曉得說流俐英語.  祝願小朋友大抽獎成功啦.  發表於 13 分鐘前

都幫吾到手~ 惟有上黎問下大家的高見仲實際

黃巴士  有時朋友間的一句安慰關心&聆聽, 可能已經好足夠.  發表於 12-2-2 19:01

Pizza_Hut 發表於 12-2-2 14:58
謹多代表朋友再次多謝各位關心, 呢兩日我無再去煩佢

佢之前都有去的家長會, 學校亦都派過影印比佢試填, 佢 ...

你真係夠朋友!

Like!

Pizza_Hut  都吾係嘅 我自己8掛姐  發表於 12-2-3 10:42

梗係冇咗個位啦, 我都覺得好可惜, 見個媽咪報考時都好緊張去鋪排, 埋門一腳冇註冊, 就好似中咗六合彩唔見咗張彩票一樣, 後來個小朋友入咗聖心.

kaimiles  聖心也不太差  發表於 12-7-14 22:49

醒目開學勳章

khmama 發表於 12-2-3 00:38

梗係冇咗個位啦, 我都覺得好可惜, 見個媽咪報考時都好緊張去鋪排, 埋門一腳冇註冊, 就 ...

梗可惜啦,~

我又覺得唔可以一味怪家長喎, 最大問題係個小朋友本身喎. 都小六啦, 12 歲唔係細架喇, 自己升中咁大件事自己都唔理, 竟然可以過晒 deadline 先話比張 form 父母, 咁怪得邊個呀. 如果爸爸工時長到見唔到個仔, 做仔的都仲有好多方法可以用, eg. 貼張 form 在房門口, 亞爸總要瞓覺啩.  自己都唔著緊自己的前途, band 1 生又如何?  想當年我未有自行, 我係自己填好晒所有 choice, 叫亞媽簽名架咋, 亞媽都冇過問我點選校, 當然最後結果都係自己負責.

回復 Pizza_Hut 的帖子

又可以叫你朋友上來傾吓, 了解吓, 呻吓... 大抽獎程序, 相信這裡有很多家長樂於解答的.

Pizza_Hut  朋友吾識呢的討論區   發表於 12-2-7 14:40

一句講晒, 全家人欠缺溝通.
冰封三尺, 非一日之寒.
子女好與壞, 在乎溝通與關懷.

Pizza_Hut  個重點就係依度... 總之一言難盡  發表於 12-2-7 14:42

回復 chanwendy 的帖子

me2. 以前邊有咁複雜, 自己填好晒所有no., 有d都唔知地點係邊, 就叫亞媽簽名喇, 亞媽都冇過問我點選校, 最後知道派得近便算了. 派到第4志願又係咁讀, 第27志願又係咁讀, 邊有咩精英班, 老師有教無類. 叻就升, 差就留, 自己決定自己條路點行, 讀書輕鬆得多.

醒目開學勳章

RE: 朋友無交自行選校表, 點算 (弓喜.. 派去皇仁)

剛才朋友致電報喜, 個仔大抽獎入左皇仁  

至於自己個女, 就無甘好彩, 派得吾係甘好, 呢幾日我地去左超過10間學校叩門, 全部無音訊, 正如有位jm話, 身心都好疲累, 呢個星期都瞓吾著, 好多野唸, 個胃同個頭都好痛... 好吾開心

最後, 朋友不斷多謝我print 比佢嘅資料, 當然呢d係bk各jm嘅功勞...
自己都好想同大家講聲....吾該哂...

khmama  加油, 你講下你個女既資料同埋叩咗邊間, 睇下我地幫唔幫到你?  發表於 12-7-14 21:41
杰杰媽媽  好人會有好報既,只係時候未到..........TAKE CARE!  發表於 12-7-14 20:38

傻人自有傻人福!行起運上黎讓雙車都贏。
:verycold: :verycold: :verycold:

記唔記得去註冊?

龍舌蘭  開心到又唔記得左?  發表於 12-7-14 21:58
杰杰媽媽    發表於 12-7-14 21:40

醒目開學勳章

khmama 發表於 12-7-14 21:39

記唔記得去註冊?

朋友去左註冊lu, 佢好開心之餘.... 仲鼓勵我吾好放棄

‹ 上一主題|下一主題