用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普通話朗誦對小朋友有幫助?
go

普通話朗誦對小朋友有幫助? [複製鏈接]

我囡囡既普通話成績比較差, 雖然係讀普教中學校, 但好多咬字發音就成日俾老師話唔正確. 所以一直都有同囡囡上課外既普通話班,之前睇sunday kiss有報導話練習普通話朗誦有助普通話同中文既學習. 咁我都想俾囡囡試下, 練完之後去參加下d比賽, 唔係志在攞獎, 只係想佢去觀摩下, 睇下聽下其他小朋友點樣朗誦. 各位家長有無一d朗誦比賽既建議呀? 唔該晒
   2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

朗誦既野, 幾個月重覆都係操練同一首誦材, 對學習普通話幫助有限
如果女女老師話佢發音唔正確, 我建議你不如幫佢由最基本拼音學起, 咁樣篇野只要有拼音, 小朋友就可以正確讀出黎, 慢慢地就可以學得好普通話, 譬如"吃"字, 識拼音的, 見到chi點都唔會讀做qi, ci喇 (如果拼音都攪唔掂, 點學好普通話呢)

Agree, keep reading every day with those stories with 普通話拼音, get familiar with the 拼音is very important. Keep regular reading...

回復 ORANGE橘子 的帖子

有好介紹? PM我可以嗎?
http://blog.qooza.hk/tsobb

回復 ORANGE橘子 的帖子

Thanks.
http://blog.qooza.hk/tsobb

我都覺得靠比賽進步有限, 我個都參加過校際個比賽, 感覺得獎的不是看音準不準 (因個個都準的) , 而是表演 (誇張) 合不合評判的口味, 此誇張度, 又不是一般會話會用得到

回覆:HaYi 的帖子

可考慮公文式中文,那套是用普通話教的,有系统地教。

‹ 上一主題|下一主題