用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有基灣學生在樂樂補習嗎?
go

有基灣學生在樂樂補習嗎? [複製鏈接]

想問問在樂樂補習既學生家長,覺得這補習社會否太嚴呢?對學生成績有幫助嗎?
我仔仔P1 每晚做功課+溫書,攪到11點都未瞓得,第二朝又要6點起身,真係大人細路都超辛苦呀~~~

0    0    0    0

回覆:有基灣學生在樂樂補習嗎?

尋日報左樂樂喇,星期四會開始返,唔知仔仔適唔適應呢~~~!

十一點先訓又真係夜左D.. 我個仔要九點上床...

你仔仔9點上到床實在太理想喇!
你有無返工架?請問你仔仔個時間表係點既呢?

我有返工... 每日三點鬆D返到屋企, 休息到四點做功課, 四點半至四點九做完... 跟住佢自己玩到六點... 六點後有幾日要上堂... 我放工後同佢CHECK功課.. 九點就要佢去瞓...   

你仔仔45分鐘可以做哂D功課?好叻仔呀,你點Train佢架?
我阿仔做野超慢,寫一個字又停一停,日日我放工7點返到去都未做完,真係比佢激到嘔血呀!

我無特別TRAIN佢... 原本佢要去補習班, 但個幾月後, 佢唔想去喎, 因為少左時間睇TV.. 我話唔去都得, 但一定要係我返屋企前做晒功課... 做唔晒, 唔可以再開電視(佢係電視精).... 加上有D功課已經係學校做左, 半個鐘都可以做晒... 做快D, 咪可以睇多TV... 不過D字就好核突...

聽講樂樂唔多好的, 你睇下基灣呢個度好似有個TOPIC有家長過講架! 我個仔係愛東商場既博X補習社, 呢間OK喎! 一個老師對大約6-7個學生, 日日都可以做晒功課, 每次要默書都會默晒書同背晒書. 考試前仲比第二間小學D考試卷佢做.....D學生都OK, 我見都有嘉諾撒呀, 丘左榮呀, 筲箕灣官立呀, 舊基灣既學生......不過之前我見過有人黎問功課輔導班, 佢地話FULL左, 唔知依家仲有冇位呢......

仔仔返樂樂第二日,兩日都能夠做哂功課溫埋書,暫時睇都OK, 另一個Topic家長講既事,我報名前都上去了解過,當中可能有D誤會啦,所以我都要比D時間去觀察。
樂樂有兩間分店,一間就大部份學生係基灣,另一間就for丘佐榮, 暫時一個老師對8個小一學生,老師係比較嚴,但唔算惡,暫時都滿意,不過仔仔就辛苦D, 每日夜晚7點幾先返到屋企。

打死都唔去樂樂呀,佢地只系做卷咋,我地精英班2/3去樂樂補,辛苦都系我個classmate no.2都 只系靠野心咋,仲有呀,d 大個D嘅friend話以前系樂樂呀,5做卷會打你架,只系後來被投訴先冇咁樣
有教無「累」上學去~ o^_^o

有教無「累」上學去~ o^_^o
‹ 上一主題|下一主題