用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 SPK 今個星期六interview 喇﹗
樓主: janice007
go

SPK 今個星期六interview 喇﹗   [複製鏈接]

我見到睇圖書嗰part 個老師問完晒小朋友名之後有企喺度觀察啲家長同小朋友

我無入去,係老公帶,老師關門前一刻阿囡喊左出黎,但最後成班小朋友一齊出黎既時候佢又無野... 佢都話玩LEGO,蛋糕同雪糕...仲有APPLE喎... 哈哈,都唔知信唔信好~~

初初以為INTERVIEW封信顏色唔同係代表唔同班房,但最後我老公話好似唔係喎... 哈哈,不過點都好,已經IN晒所有學校喇,唔使再煩~~~

j-mum    發表於 12-2-10 14:13

回覆:SPK 今個星期六interview 喇﹗

面試當日所見,我見每十個小朋友約有兩個會喊。好多女仔出咗課室都可以開開心心咁落樓梯離開。我女話老師只係問佢叫咩名同問顏色,房入面冇乜小朋友喊。出房門只有一個妹妹有D眼濕濕由老師拖出來要搵媽咪。
我坐喺課室門口出面等個女,見到一個個小妹妹好乖慢慢行出黎,睇到我都覺得感動。佢地兩三歲人仔咋,算係好有勇氣啦!

阿女沒有哭,但也沒有說老師問他什麼

醒目開學勳章

回覆:SPK 今個星期六interview 喇﹗

唔知今年有幾多小朋友考K1呢?假設有3000人而當中有300個係男仔,爭20-30個位,收我個仔的機會少於十份之一,真係好渺茫!

janice007  應該有5000人﹗  發表於 12-2-6 11:43

我的經歷如下﹕
先入房睇書,有位老師走來問名字,但唔係個個小朋友都問。我個女....只笑無答。
跟住轉房,見到有小朋友喊到唔肯入,有老師帶去其他地方安撫小朋友和家長。我個女無喊,最後一個出課室。
我問佢老師問左咩,唔知。
有無玩?有。
玩咩?唔知。
有無積木?有。
好唔好玩?好玩。
老師有無問你問題?有。
你有無答老師?無。
點解無?無答我.....
老師問你咩?有無問名字?唔知。
.....定過神後,我個女終於講得出成件事﹕
「老師有問我問題,不過我唔明佢問乜,所以無答老師。」.....

^_^ 算啦,我個女都係慢熱型,spk的面試模式,有利有弊。

一切天主自有安排。個女試過有interview突然扭計,又試過突然合作,試過名校失敗又試過名校成功,同時又試過一般學校都失敗...

靠的,係信德,唔係運氣。

Nov    發表於 12-2-6 13:14

我個女又係問極佢都唔講老師問佢咩。淨係話有問名同話"banana", 會唔會老師係用英文問所以佢根本唔知佢問乜呢

Agreed... 只靠信德...

Nov    發表於 12-2-6 13:16

我個女唔肯講自己叫咩名, 老師問晒其他小朋友再返嚟問多佢一次,佢始終唔出聲, 之後去另一間課室, 我放手示意佢自己入去, 佢肯放手無喊, 出嚟都無喊, 我問佢老師問咩問題, 佢話:"紅色", "畫圖畫" 我問佢有無答老師, 佢話: "有"
哈哈哈, 真係唔係好信, 佢好怕羞的, 好少回答陌生人

這是最後一個面試了, 從八月到現在, 阿女懂事了很多, 她依賴我, 我教導她, 我們天天一起成長  

要等到3月6, 真係頸都長...

我個細女自己入去冇喊,我覺得已超額完成!預左今年唔得所以完全冇緊張!但係同組有1月大女,我仲以為會分開大細女in Tim! 我地呢d細成年既入去到出黎都唔知自己做緊咩,真係連發夢既機會都冇!唯有出年努力!

yslgirl  hi, mosibaby您好呀, 您有無比細囡返ms yu呀?  無記錯你大囡應該讀緊spk, 對嗎?  祝成功!  發表於 12-2-7 00:10

醒目開學勳章

我女都入左房, 本來都冇喊的
但中間老師係咁帶d想喊而入去又喊左又出返來既小朋友又入又出
我見我女出來時, 好似想喊咁....
所以都應該冇望
基本上, 我想老師係好想小朋友可以自己入去in的
另我個group有大b有細b
我女7月, 所以機會都唔太大

大家知唔知今日大約有幾多人考?

janice007  我有個晌到做既朋友話5千人報  發表於 12-2-7 12:36
mosibaby  好似2千幾, 比上年小, 希望下年都係咁多..hehe  發表於 12-2-7 12:23

回覆:crystalpui 的帖子

我女入去in冇喊,出黎問佢老師問佢咩,佢話問名、幾多歲、同問佢鍾意食咩,佢答左"腸仔"喎!

醒目開學勳章

回覆:janice007 的帖子

我都係啊!門口太多車啦

醒目開學勳章

回覆:manboy 的帖子

好叻啊!大 B?

回復 mosibaby 的帖子

MS YU話佢舊年太細, 上堂冇咩幫助, 而且MS YU建議妹妹做大女, 我地都諗住做大女, 所以會下個月開始返, 希望今年順順利利!

OH, 原來唔可以點評自己既咩?

yslgirl: 你係唔係都有上ms yu堂? 你係舊年interview定今年in?

回復 LPN 的帖子

你又係俾人skip左讀書o個 part? 其實o個 part係咪真係計分架﹖

回復 mosibaby 的帖子

請問你細囡幾多月出世﹖SPK課程是否相對淺﹖

回覆:janice007 的帖子

老師帶一group家長小朋友入班房時話:點多次名睇下有無人入錯課室先,跟住就續個問小朋友叫咩名,我個囡怕醜唔肯答,老師話唔緊要我轉頭再問你,到其他小朋友答哂老師再嚟問阿囡一次,阿囡答得好細聲,老師就笑笑口話:你可唔可以大聲d講多次俾我聽呀?阿囡再答多次,咁老師就係個name list到搵阿囡個名跟住mark左個1字,跟住就叫我地坐去7號位睇圖書,老師就企係班房中間睇住大家。

呢part計 唔計分就真係唔知道。

‹ 上一主題|下一主題