用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如你知道有人"叩後門", 你會點?
樓主: smallfoothk
go

如你知道有人"叩後門", 你會點? [複製鏈接]

回復 twolilmonkeys 的帖子

我喜中茶,常太多人等位就不想等,如想快要給紅封包,但我接受唔到啦!

回復 smallfoothk 的帖子

咁又唔同啦!熟客唔使比利是都會優先有位,又或老你屋企人係入面做佢就會幫你留定個位…但你唔係熟客而又比個利是人去換個位就係違法…
用人事入的個種就係前者…
比錢人(個別同學校有關的人)而去換個位就係違法…

明白你對用關係人學的不滿…但事實係每間學校有都一些位去讓學校自決定如何運用,學校確實有權去選擇自己要收的學生。果個媽咪喜歡吹虛,確實是太厚顏,但人地講乜你咪照聽囉,聽完咪算囉,何必介懷?!

老實講,如是名校,為左要唔失禮自己同唔會累學校,一般幫手人都唔會亂收小朋友…如幫手人是認識小朋友而又願意幫的,那小朋友的本質都應不差,可以的,給她/他一個機會也是好事…用人事去入學,不是一件光彩事,但也不是什麼違法或是傷天害利的事吧!父母總是希望給小朋友一個機會,之後是否能有好好珍惜或利用到這機會,就是小朋友的問題了。跟不上要離場,最終還是要把學位交回,咩學校每年都會有得插班呀!那真的有實力的小朋友還是有機會入到心儀的學校的。大家都期望有一個機會。

樓主無需大驚小怪,ed野不嬲都存在,任何社會都會有。要咁做先入到去的人,一般都係小數,而且係實力不夠的人。

冇ed關係的人唯有靠自已實力囉;靠好成績入去冇人阻到你架!真正決戰係入到去之後既努力遮;嗰d冇實力的人就算比佢入到,唔努力都上唔到啦~

回復 twolilmonkeys 的帖子

Thank you wor, hor hor!
‹ 上一主題|下一主題