用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 唔同phonics教材係咪只係牌子問題?同一個生字係咪一樣 ...
go

唔同phonics教材係咪只係牌子問題?同一個生字係咪一樣併法

我一直都有一個疑問,究竟市面上唔同牌子嘅PHONICS教材,如Jolly Phonics、Letterland、GC Phonics Kingdom 1-7、hooked on phonics……等等,係咪學邊套都好,結果大家都係用同一個系統教法,同一個生字點拆開併讀出嚟係EXACTLY一樣架呢?例如學個cat字,係咪邊套教材都係教小朋友,c + at 兩個音併個讀法出嚟?定係唔同教材會有唔同嘅「理論/併法」去併同一個英文字?

點解我有咁嘅疑問,因為我怕例如俾GC PHONICS佢學,但第二時幼稚園/小學用LETTERLAND嘅,咁如果大家嘅理論同方法都唔同,咁小朋友咪會好亂唔知應該點併個生字嘅發音?唔知大家明唔明我嘅擔心呢?另外,如果大D想佢學RWI,又唔知依家學哩D教材會唔會教點併同一個生字有出入喎。

真係有啲唔同!
好似Letterland同Jolly Phonics喺某啲字母嘅發音會唔同。

引用:我一直都有一個疑問,究竟市面上唔同牌子嘅

原帖由 koyuki 於 12-01-26 發表
我一直都有一個疑問,究竟市面上唔同牌子嘅PHONICS教材,如Jolly Phonics、Letterland、GC Phonics Kingdom ...
我相信佢地的系統、授課方式、發音與及「hiu」門應該不同的。但最後可說是異曲同功。

說得對

回覆:唔同phonics教材係咪只係牌子問題?同一個生字係咪一樣併法

不如睇下自己心儀的幼稚園用邊間phonics, 之後跟,less confusion !!

我都有同一個疑惑, 但見阿仔係學校學完phonic, 返屋用croco pen再讀, 似孚佢又冇咩問題. 所以真係唔太了解

回復 tracybut 的帖子

係咪打電話去問?
因為學校網頁好似無講

坊間各種phonics教材的教授方法大同小異。

方法(一)
例子這個名詞cat,當中有3個音素(phonemes)  /c/ /a/ /t/  。 只要知道短母、子音的發音法,就能正確拼讀〔kaet〕這個word。

方法(二)
cat的字首onset "c"〔k〕是一個字音子母,the rime "at" 〔aet〕是一個韻腳word family at the end,拼讀同是〔k〕+〔aet〕,它的發音跟方法(一)雷同。

我們學了自然發音法:見拼組,讀拼字。其實,還須記牢每個word的重音stress位置,它才是拼音大法內箇中之秘!

有時,拼字的讀音不同,這可能是英式英語與美式英語之分別!