用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 唔通個世界得返鬼佬識英文?
go

唔通個世界得返鬼佬識英文? [複製鏈接]

我個囡上緊果間playgroup而家係華人教,我覺得ok既。不過我今日話俾班親戚聽果陣d人話「嘩,點解唔搵鬼佬教呀,華人教好差喎」其實我唔明點解教英文一定要鬼佬…唔通個世界得返鬼佬識英文咩?鬼佬教playgroup同華人教有咩分別?

okangelmama  GOOD~係純正英文咪得  發表於 12-1-24 20:04
   0    0    0    0

其實有唔少西方人係文盲。唔應該以膚色或種族去睇英語能力。

因為佢地聽唔出什麼叫純正英語,所以靠膚色辨別。
正如你買大閘蟹,唔識分真假,唯有去老字號買。信心問題,被騙的機會率較低。

不過,即使鬼佬教,都分好多唔同口音。
其實乜人都好,最重要係你自己聽完覺得o唔ok !
你班親戚,都係好心啫。

未必既你上過就明…上playgroup主要都係get familiar with英文環境,好似我上過ABC既playgroup一樣,有時見到鬼佬既樣會似返個英文環境,同埋果個native accent你華人未必個個做到

我都有同感…唔明點咩要話鬼佬先識教

In fact many GUI Lo / po come from continent Europe whose mother tongue is not English, but Chinese teachers can be abc or bbc

我吾會理佢地的膚色,只要係英、美、加囗音,和小朋友學得開心便 Okay !
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

鬼有鬼好,人有人好. 人會可能明香港人learn english 的kick 手地方. 鬼佬有可能生鬼d. D 口音也是一個問題, 有家長有要求,我老婆是西班牙人, 有d學生搵佢學spanish就因為覺得正中, 唔係南美口音.

‹ 上一主題|下一主題