用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 明天見家長了
go

明天見家長了 [複製鏈接]

不太大期望~
   1    0    0    0

用不着咁急快決定呀,個學生可能下學期突飛猛進有所改善喎。

那班主任要你的女兒要點,要點呢?為什麼不符合上小學的要求呀?民生已經是傳統的小學,如果她叫你找其他,她有沒有提議什麼類型的小學才合你的女兒呢?

回復 wsttony 的帖子

咁你個囡囡真係唔識定只係怕醜咋?如果只係怕醜咁你可以嘗試參加口才班,若果囡囡真係唔識(因為咁多字要認真係幾難)咁父母就真係要跟貼啲,例如每日溫習(依照學習範疇)。其實最重要係你覺得囡囡是否適合民小,因為民小真係幾傳統,老師都同我講,如果小朋友適合民小,雖然辛苦但係會學到豐富嘅知識,亦會喜歡返學,但如果唔適合民小的小朋友,佢哋真係會好唔開心,往往都未能完成六年小學而要中途轉校。

cwymama 發表於 12-1-24 11:15

咁你個囡囡真係唔識定只係怕醜咋?如果只係怕醜咁你可以嘗試參加口才班,若果囡囡真 ...

k2真係要認好多字啦??

跟我兒子的班主任說我兒子一樣, 我心想只是上學期就這樣說, 但我兒子報告全是1, 都叫我做2手準備, 原因跟你女兒一樣.

補充, 阿仔認字, 普通話方面是完全沒有問題的.

rubyrubylau 發表於 12-1-26 13:07

跟我兒子的班主任說我兒子一樣, 我心想只是上學期就這樣說, 但我兒子報告全是1, 都叫 ...

吓....全部"1"都唔夠, 要點先得呀~~

好驚, 我仲以為唔好咁多3同4就得添, 有冇家長可以分享多d? 尤其係上在民小既學生

回復 rubyrubylau 的帖子

會唔會係老師覺得你個小朋友叻,可以考更好嘅學校,所以叫你要有兩手準備呢?你個小朋友真係好叻叻全部都係1。

rubyrubylau 發表於 12-1-26 13:07

跟我兒子的班主任說我兒子一樣, 我心想只是上學期就這樣說, 但我兒子報告全是1, 都叫 ...

唔好意思...如果你仔仔冇反應又唔答老師, 老師confirm唔到佢識唔識, 但點解佢都可以全部係"1"既???
sorry, 我只想知道老師的評分準則, 冇意challenge~~

If I were you, call his/her class teacher again after the holiday to explain what can you do.  The situation because of the student's characters or his/her recognition.  

my son's profolio has three typo error.  I was wondering why no proof reading was performed.  Even don't know what they mean

Hi rubyrubylau,

你個小朋友真係進步神速, K1下學期同K2上學期成績比較相差咁遠? 用咩方法可以train到佢K2全部攞1? 如果佢唔出聲咁老師點俾分?

"阿仔k1下學期的評估, 英文1 同2各有一半, 體能同情意同美感都係2, 語言, 冋認知大部份都有1, 另普通話有2個3"

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2296207

其實佢K1都識, 但老師問佢佢只會笑, 不是訓練過, K1真的不太懂JUMP, 因四肢真的未可. 美術他的畫對我來說是差, 我都唔知點會有1, K2人大左老師問佢, 佢會細細聲回答, 最主要的問題不在評估表上, 是他由小就不跟小朋友玩, 老師說有時佢唔係好明老師叫佢做乜, 佢由細到大只會站在一邊看完人玩才算, 同埋老師說佢做野慢, 真的佢是一個做野好慢的人, 怕佢唔跟得上小學的節奏.

普通話請了私人補習, 所以大有進步.

哈哈, 下學期希望阿仔用表現改變老師, 我對佢有信心, 只要做媽媽抱住唔會無書讀就得, 只要佢開心, 我就開心, 我只把老師說的說了給他知, 跟他說做了自己應做的事就可以. 哈

rubyrubylau, 阿囡的普通話不是太好, 她現在K1, 請問你可否俾你仔仔普通話私人補習的老師contact 我.... Thank you very much
‹ 上一主題|下一主題